foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/05, 2023

McDonald's i storkampanj mot förpackningsslöseri

McDonald's avlossar nu det tunga artilleriet mot EU:s planer på nya lagstiftning mot förpackningsslöseriet i unionen. Företaget har skrivit till parlamentsledamöter, sponsrat flera undersökningar och artiklar, samt tillsammans med flera förpackningsaktörer lanserat två webbsajter där man driver tesen att den planerade nya lagen kommer att underminera EU:s ambitioner om netto noll klimatutsläpp, skriver EU Observer.
Bland annat har McDonald's finansierat en "oberoende" undersökning som visade att lagförslaget skulle öka utsläppen av växthusgaser dramatiskt – forskningsrön som mött stark kritik från många håll. EU-kommissionen säger till exempel att förslaget tvärtom skulle minska utsläppen av växthusgaser med 23 miljoner ton år 2030.
Det nya lagförslaget syftar till att förbjuda engångsförpackningar på restauranger och caféer senast 2030, och ska bli föremål för omröstning i EU-parlamentet under det närmaste året.
Enligt McDonald's egna siffror förbrukar man en miljon ton förpackningsmaterial per år världen över.

Kedjorna pushar för sina egna varor i kampanjer

De stora svenska dagligvarukedjorna har ökat sina kampanjer kraftigt de senaste två åren – och det är deras egna märkesvaror som lyfts fram i erbjudandena. Det visar statistik från appen E-reklamblad, som samlar reklamblad från bland annat dagligvarubranschen, skriver Dagligvarunytt.
Enligt statistiken har kampanjerna för egenmärkesvaror ökat med 14,5 procent under årets första 15 veckor, jämfört med samma period förra året, vilket innebär att över en fjärdedel av dagligvarukedjornas erbjudanden nu utgörs av EMV. Ica Sverige har ökat sina EMV-kampanjer med 50,6 procent, enligt samma källa, och hos Ica handlar nu nästan 30 procent av erbjudandena om egenmärkesvaror.
EMV har kritiserats både av producenter och av handlare för att de konkurrerar ut andra varor och sänker marginalerna.

Livsmedel hjälpte upp Orklas delår

Orklakoncernen ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 1,74 miljarder NOK (1,54), efter att omsättningen ökat till 16,19 miljarder NOK (13,27). Orkla Foods Europe ökade sin rörelsevinst till 510 miljoner NOK (469) och omsättning till 4,90 miljarder NOK (4,24), medan Orkla India ökade vinsten till 74 miljoner NOK (62) och omsättningen till 672 miljoner NOK (550), efter god tillväxt inom framförallt kryddor, masala samt livsmedels- och dryckesmixer.
Orkla Confectionery & Snacks minskade däremot vinsten till 187 miljoner NOK (191), trots en ökad omsättning till 1,99 miljarder NOK (1,68), främst på grund av ökade kostnader för en ny kexfabrik. Orkla Food Ingredients ökade vinsten till 238 miljoner NOK (140) och omsättningen till 4,39 miljarder NOK (3,12).

Premium Snacks minskar förlusten

Svenska Premium Snacks minskade sin förlust före skatt för första kvartalet till -1,31 miljoner SEK (-4,51), efter att omsättningen stigit till 83,02 miljoner SEK (70,92). Rörelseresultatet blev -0,397 miljoner SEK (-3,970).
"Stark inledning av året i en marknad där svenska konsumenter tenderar söka sig till billigare produkter, egna märkesvaror och 'klipp'", säger vd Henrik Strinning.

Unga slänger mest mat

18-29-åringar är den grupp svenskar som slänger mest mat – och som har lägst kunskap om när maten går att äta. Det visar undersökningen "Matsvinn i hemmet 2022" som Livsmedelsverket har gjort.
"Många saknar grundläggande kunskaper om hur länge maten håller och hur den bäst förvaras", säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket. "Det betyder att vi har ett stort arbete framför oss och samtidigt stor potential att minska matsvinnet ytterligare".

Vegomärkning fortsätter förvirra

Vegetarisk, vegansk, vego, växtbaserad, lakto-vegetarisk, eller lakto-ovo-vegetarisk? Det är några av begreppen som möter svenska matkunder som vill äta mer vego, och som fortsätter att skapa förvirring. Samtidigt är det många bland dem som tror att de förstår de olika märkningarna på livsmedel som faktiskt inte gör det – och det gäller särskilt ursprungsmärkningarna. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort.
"Förståelsen av märkningen har inte blivit bättre på de nästan tio år som har gått sedan förra undersökningen", säger Karin Cerenius, chef för Kontrollstödsavdelningen på Livsmedelsverket. "Det betyder att myndigheter och företag behöver jobba för att märkningen ska bli lättare att förstå".

Livsmedelsföretag i blockad

Livsmedelsföretaget VAK Mat AB i Vendelsö, med tre anställda, är försatt i blockad från och med idag av Livsmedelsarbetareförbundet, och en av de anställda har tagits ut i strejk. Orsaken är att företaget inte tecknat kollektivavtal.
"Vi kan inte acceptera att våra medlemmar inte har den tryggheten på arbetet som kollektivavtalet innebär", säger Jolan Wennberg, Livsmedelsarbetareförbundets andre ordförande.
"Jag anser inte att ett avtal med Livsmedelsarbetarförbundet är nödvändigt i dagsläget", säger VAKs ägare Pontus Andersson på företagets sajt, och hänvisar till att den person som tagits ut i strejk redan har lön enligt branschens riktlinjer samt försäkring via Fora.

Haribo återkallar godis

Haribo återkallar en rad av sina godisprodukter efter att små metallpartiklar hittats i dem. Företaget säger att man hittat var metallbitarna kommer ifrån och att man har sett till att det här inte ska hända igen.

Danska Lidl fimpar tobaken

Lidls 139 butiker i Danmark kommer att sluta sälja tobak senast i slutet av 2028. Redan i sommar kommer man att plocka bort 20 procent av cigarretterna, meddelar kedjan.
Retail Institute Scandinavia tror att flera kedjor kommer att följa efter, rapporterar NTB, men både Coop Danmark och Salling Group säger till Ritzau att de inte kommer att göra det.

Fortsatt fall för Mackmyra

Även på tisdagen föll krisdrabbade Mackmyra mest i branschen, denna gång med 8,94 procent till 1:68 SEK. Umida föll med 6,01 procent till 2:19 SEK, Ice Fish Farm föll med 4,26 procent till 27:00 NOK, Biogaia föll med 3,87 procent till 101:90 SEK, och Eatgood och Lohilo föll med 2,62 procent vardera, båda dessutom till 1:85 SEK.
Opticept steg med 8,38 procent till 8:54 SEK, medan Orkla steg på sin rapport med 7,47 procent till 81:38 NOK, Humble Group steg med 5,54 procent till 8:29 SEK, och Oatly steg med 5,12 procent till 2:26 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,69 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,64 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,89 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,53 procent.

Gomidda: Vilka våfflor!

Has det ätits norska Høibakkvåfflor någon gång? I så fall kan kanske ni bättre än vi, som veterligen aldrig tärt denna delikatess, förklara vad det är som gör det motiverat med en prislapp om en miljon NOK för originalreceptet.
Detta recept, från 1937, är nämligen nu till salu, och på köpet får man företaget som tillverkar våfflorna, rapporterar Drammens Tidende. Säljare är en stamkund som kan fröjda sig åt namnet Edilberto Maldonado, och som köpte det år 2020 från förre tillverkarens konkursbo.
"Det är inte bråttom för oss att sälja", säger Edilberto Maldonado. "Vi måste hitta rätt köpare. Dessa våfflor berör så många. Allt från förskolor till äldreboenden, så det måste vara någon med ett hjärta för Høibakk som tar över stafettpinnen".
Och nog kan det krävas både ett hjärta för produkten, samt nerver av stål och en mage full med is – med tanke på att förre tillverkaren som sagt gick i konkurs för tre år sedan.

Email Marketing Powered by MailPoet