foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/05, 2023

Kaos i Mackmyra – styrelsen avgår

Efter fredagens dystra delårsrapport från Mackmyra har det skurit sig mellan styrelsen och huvudägaren Lennart Hero – så till den grad att samtliga styrelsemedlemmar meddelar att de avgår vid bolagsstämman om två dagar. Samtidigt håller Mackmyras pengar på att ta slut.
Eftersom det visat sig gå så knackigt för Mackmyra, och för att företagets kassa håller på att sina, har styrelsen tagit kontakt med Lennart Hero och bett om mer pengar – men då uppdagades att styrelsen och Lennart Hero var oense om vad som skulle gälla efter förra gången han fick rycka in och hjälpa bolaget, för snart tre år sedan.
Då lånade Lennart Hero ut 140 miljoner SEK mot rörlig ränta, men därefter har räntorna som bekant stuckit, vilket fick bolaget att komma överens med Lennart Hero om fast ränta i höstas.
Denna överenskommelse menar nu Lennart Hero inte gäller, utan anser att Mackmyra fortfarande ska betala rörlig ränta – inklusive mellanskillnaden mellan den ränta som bestämdes i höstas och den som råder på marknaden.
Detta har nu fått hela styrelsen att avgå i protest, vilket man meddelade sent på fredagen.
"Jag förstår inte hur de tänker", säger Lennart Hero till Dagens Industri. "Jag lämnade ett förslag som sa att ränta skulle höjas till cirka 6,5 procent under den återstående lånetiden om 2,5 år. Istället för att fortsätta diskussionen väljer de att göra så här".
Både Lennart Hero och flera övriga storägare vill nu att Mackmyras stämma ska skjutas upp, tills dess att parterna kommit överens.
"!Jag vill inte stjälpa företaget, men de får inte behandla mig som skit heller", säger Lennart Hero.
Något besked om hur företaget tänker göra med stämman hade inte kommit under måndagen. Enligt Mackmyra måste man lösa likviditetsproblemen senast i slutet av året.

Förlustsmocka för Simris efter stopp – pengarna slut i höst

Simris Group mer än fördubblade förlusten före skatt för första kvartalet till -10,49 miljoner SEK (-4,01), efter ett planerat stopp i produktionen om tre månader när man skulle uppgradera sin anläggning i Hammenhög. Av samma skäl krympte omsättningen ihop till mindre av en sjättedel av den tidigare, om 0,49 miljoner SEK (3,21). Rörelseresultatet rasade till -9,60 miljoner SEK (-4,14), där även kostnader för bland annat personal samt köpet av Cyano Biotech spelade in.
Nu har företaget bara pengar till driften fram till slutet av tredje kvartalet, säger vd Julian Read, och fram tills dess vill bolaget dessutom investera mer. Julian Read vädjar därför till aktieägarna om att skjuta till mer pengar.

Simris får uppskov med betalning

Simris Group får uppskov med den andra delbetalningen för köpet av Cyano Biotech. Nu får man fram till den 2 oktober på sig att betala en miljon EUR till de tidigare ägarna, istället för att tvingas få fram summan till den 25 augusti, men får i gengäld betala ränta om en procent under respiten.

Livs: Arbetskraftsbristen hotar självförsörjningen

Den stora bristen på arbetskraft, som Livsmedelsföretagen (LI) slog larm om i förra veckan, hotar den svenska självförsörjningen på livsmedel. Det säger Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Eva Guovelin.
"Det är nödvändigt att livsmedelsföretagen ser ljust på framtiden om Sverige ska klara av att öka livsmedelsproduktionen och nå målen i livsmedelsstrategin", säger Eva Guovelin. "Bristen på yrkesutbildade livsmedelsarbetare blir i förlängningen ett allvarligt hot mot Sveriges förmåga till självförsörjning av livsmedel, säger Eva Guovelin. Det är därför helt obegripligt att den här regeringen minskat antalet yrkesutbildningsplatser".
Enligt LI:s rapport saknas det 20 000 personer som behöver nyanställas i branschen de närmaste fem åren.

Dyraste olivoljan på 26 år

Världsmarknadspriserna på olivolja är just nu de högsta på 26 år, enligt siffror från Internationella valutafonden (IMF). Det rapporterar CNBC. Långvarig torka i Medelhavsområdet, framförallt i Spanien, är en av huvudorsakerna, samtidigt som efterfrågan ökat till följd av bristen på solrosolja i spåren av Rysslands invasion av Ukraina.

Svart dag för Mackmyra

Mackmyras problem sänkte aktien med 22,48 procent till 1:845 SEK på måndagen, före Veg of Lund som föll med 11,11 procent till 1:60 SEK. Även Simris Groups dystra delårsrapport sänkte den aktien, med 10,45 procent till 0:394 SEK.
Ice Fish Farm steg mest i branschen, med 7,63 procent till 28:20 NOK, medan Opticept steg med 4,93 procent till 7:88 SEK och Lerøy Seafood steg med 3,44 procent till 54:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,06 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,08 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,70 procent.

Gomidda: Händer i palatset

Britter som just nu kurerar baksmällan efter kung Charles III:s storslagna kröning i helgen kan, i den mån de så önskar, nu suga på kungens fingrar. Dock icke de äkta, utan på e-cigarretter som lanserats av företaget Riot E-Liquid.
Bakgrunden är den här: Kungens händer har – liksom det mesta annat när det gäller den arme mannen – fingranskats av våra vanligaste skvallerblaskor under många år, och befunnits verka kroniskt uppsvällda och rent korviga. Han uppges till och med själv ha använt uttrycket "korvfingrar" i ett brev redan innan den nye prinsen av Wales, prins William, föddes för snart 41 år sedan.
Detta har alltså nu Riot E-Liquid tagit fasta på, och lanserar ett set om tio e-cigarretter – en för varje finger – med smakerna English Breakfast Tea, Strawberry Jam, Victoria Sponge, Tea & Scone, Sausage Roll, Scotch Egg, Coronation Chicken, Champagne, Prawn Cocktail samt English Trifle, rapporterar New York Post.
En lämplig morgongåva till den nya drottningen, kantänka, men kanske både hon och andra hellre hade uppskattat kunglig priskorv.

Email Marketing Powered by MailPoet