foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/05, 2023

Fett kvartal för AAK

Trots minskade volymer ökade AAK sin omsättning för första kvartalet till 12,35 miljarder SEK (11,24). Rörelsevinsten steg till 952 miljoner SEK (664) och vinsten före skatt till 875 miljoner SEK (646).

Humble vände till vinst

Humble Group vände till vinst före skatt för första kvartalet om +3 miljoner SEK (-32), efter att omsättningen stigit till 1,59 miljarder SEK (0,87). Rörelsevinsten mer än fördubblades, till 156 miljoner SEK (64).

Miljardvinst för Kraft Heinz

Kraft Heinz-koncernen ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 1,05 miljarder USD (0,97), efter att omsättningen ökat till 6,50 miljarder USD (6,05). Rörelsevinsten steg till 1,24 miljarder USD (1,11).

Mångmiljardvinst för A-B InBev

Bryggerititanen Anheuser-Busch InBevs nettovinst för första kvartalet sköt i höjden till 2,05 miljarder USD (0,50), efter att omsättningen ökat till 14,21 miljarder USD (13,24). Rörelsevinsten steg också, om än inte lika kraftigt, till 3,50 miljarder USD (3,30).

Sökes: 20 000 livsmedelsarbetare – på fem år

Svensk livsmedelsindustri behöver nyanställa 20 000 personer de närmaste fem åren – och redan idag har man svårt att hitta folk. Det visar en ny rapport från Livsmedelsföretagen (LI).
Nio av tio livsmedelsföretag i Sverige som tillfrågats inför rapporten säger att de vill öka produktionen under samma period, men för det krävs alltså kompetens som idag helt enkelt inte finns: 94 procent säger att det haft svårt att få tag på rätt folk, och en tredjedel säger att det varit mycket svårt. Åtta av tio har fått sänka kraven eller helt enkelt avstå från att anställa, omkring hälften har fått internutbilda eller hyra in personal – och en dryg tredjedel har helt enkelt fått avstå från att expandera eftersom tillräckligt med personal inte går att uppbåda.
Det gäller både yrkesmänniskor inom livsmedelsindustrins traditionella hantverk, som bagare och slaktare, men också specialister inom olika tekniska områden i takt med att företaget både använder allt mer avancerad teknik och måste utveckla allt mer sådan själva.
"Tyvärr så riskerar den stora och växande kompetensbristen att omkullkasta företagens planer. På lång sikt är kompetensbristen utan tvekan livsmedelsindustrins största utmaning", säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Första 3D-printade fiskfilén

För första gången har ett företag lyckats producera en fiskfilé med hjälp av labbodlade djurceller som sedan printats ut med en 3D-skrivare. Fiskfilén uppges både se ut och smaka som havsfångad fisk, rapporterar Reuters, och ska enligt tillverkaren Steakholder Foods kunna minska både på miljöpåverkan och till exempel användningen av antibiotika.
Enligt planerna ska den komma på marknaden nästa år.

Arla: Mejeribranschen pressad från två håll

Arlas försäljning av mejeriprodukter har minskat med mellan fyra och åtta procent, beroende på marknad, med en särskilt kännbar nedgång i Tyskland. Samtidigt växer mejerimarknaden i hela Europa, vilket innebär att branschen pressas både av minskad efterfrågan och ökat utbud. Det säger Arla Foods chef för råvaruhandel, Thomas Carstensen, till danska nyhetstjänsten Finans.
"Det betyder att mejerierna måste omdirigera större mängder mjölk mot industrimarknaderna och världsmarknaden, där priserna fortfarande är något lägre än i Europa. Det får vår vinst att falla", säger han, och noterar att marknadspriserna i Europa är på väg ned mot övriga världens.
Att priserna i butik går åt andra hållet förklaras med att dessa är bundna på kontrakt med en viss löptid, som gör att prisfallen slår igenom med flera månaders fördröjning.

Kraftigt ökade stölder i butik

Ligor som länsar dagligvarubutikernas kötthyllor är ett av problemen när stölderna i mathandeln ökat med runt 40 procent. Det visar nya siffror från Svensk Handel.
"Det handlar om stora partier kött som bara försvinner", säger säkerhetschefen Nina Jelver till Dagens Nyheter.
Räknat i procent av butikernas omsättning stod stölderna för 2,5 procent under 2021, de senast tillgängliga siffrorna, det vill säga före den senaste tidens kraftiga prisinflation på livsmedel. Räknat i kronor och ören är ökningen ännu större – en drygt 142-procentig ökning under samma period till 4,6 miljarder SEK, enligt Svensk Handel.
Samtidigt har antalet anmälda butiksstölder minskat med tolv procent det senaste decenniet, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (Brå), vilket Svensk Handel sätter i samband med att andelen uppklarade brott i samma kategori minskat från 47 till 34 procent under samma period.
"Många tycker inte att det är lönt att anmäla eftersom utredningarna läggs ner på löpande band. Det tar för lång tid att anmäla och det händer ingenting när man anmäler", säger Nina Jelver, som nu vill se en särskild arbetsgrupp inom polisen med uppgift att bara stävja butiksstölderna.
"Det finns en systematik om man lyfter blicken och tittar på den organiserade strukturen i den här brottsligheten", säger hon.

Fortsatt full fart för LMK

LMK Group fortsatte framgångsresan från igår och steg med 12,73 procent till 12:40 SEK på torsdagen. Humble Group steg efter sin rapport med 4,56 procent till 9:995 SEK, och Agtira B steg med 3,33 procent till 15:50 SEK.
Simris Group föll med 12,36 procent till 0:39 SEK, medan Umida föll med 5,84 procent till 2:42 SEK och Oatly föll med 5,19 procent till 2:01 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,47 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,58 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,37 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,12 procent.

Gomidda: Robotrestaurang

Sakura är namnet på en ny japansk restaurang i Manchester, där restaurangpersonalen ersatts av robotar. De rullar fram till kunderna i värsta R2-D2-stil, hälsar välkomna med diverse pip och kvitter som inte står Star Wars-roboten efter, åker ut i köket och hämtar maten och rullar ut igen och serverar den.
Dock kan man välja att tala med en livs levande människa av kött och blod, ifall det så att säga går åt pepparn, rapporterar Manchester Evening News. Och det kanske det vill till, för robotgimmicken blir lite tjatig i längden, enligt tidningens utsände Ben Arnold, som framförallt inte kände att han hade koll på vad som är korrekt etikett när det gäller att umgås med droider.
"(Efter att roboten har serverat) står den bara där, medan dess blinkande robotansikte tittar åt andra hållet. Måste jag lämna dricks? Säga tack? Hejdå? Övervakar den mig?", skriver han, innan han upptäcker att roboten till slut blir uttråkad och ber gästen peka på sin skärm, så att roboten kan gå tillbaka till jobbet.
"Det är en befrielse", konstaterar han, och menar att hela upplevelsen – med dålig mat, dessutom, där desserterna beskrivs som "oätliga" – är en "deprimerande vision om en framtid som vi förmodligen förtjänar som art, en dyster skärseld som vi kommer att ha dragit på oss själva".
Det är bara att konstatera att syltan i Mos Eisley kanske hade rätt policy ändå.

Email Marketing Powered by MailPoet