foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/04, 2023

Axfood tar andelar

Axfood tog marknadsandelar under första kvartalet i år, en utveckling som främst drevs av Willys med sitt lågpriskoncept. Den kedjan ökade omsättningen till 10,465 miljarder SEK (8,418), en ökning på över 24 procent, vilket alltså innebär nettotillväxt eftersom siffran är klart högre än livsmedelsinflationen under samma period. Även Willys rörelseresultat steg, med 23,7 procent till 454 miljoner SEK,
Snabbgross ökade också omsättningen i nivå med inflationen, med 22,7 procent till 1,147 miljarder SEK, medan Hemköp ökade med 14,4 procent till 1,818 miljarder SEK och Dagab ökade med 17,9 procent till 17,753 miljarder SEK.
Omsättningen för koncernen ökade med 13,6 procent till 19,252 miljarder SEK, medan vinsten före skatt föll till 615 miljoner SEK (794).

Prissänkningar slog mot Ica

Inte sedan 2009 har Ica Sverige haft så låg rörelsemarginal som under första kvartalet i år – och en stor del av förklaringen är att man sänkt priserna trots höjda kostnader och sänkta volymer. Det förklarade Ica Gruppens vd Nina Jönsson i samband med delårsrapporten idag, men menar att man trots det kommer att fortsätta med prissänkningarna.
"Kostnadsinflationen har varit hög under flera månader men vi ser nu tecken på att den avtar vilket sannolikt innebär en dämpad inflationstakt framöver. Det viktigaste för oss nu är att under 2023 fullfölja våra satsningar", sade hon.
Rörelsemarginalen för Ica Sverige föll till 2,7 procent (3,7), och för hela Ica Gruppen föll den till 3,7 procent (4,1).
Vinsten före skatt för Ica Gruppen föll till 839 miljoner SEK (1 190), medan omsättningen steg till 34,605 miljarder SEK (31,600). Med tanke på att omsättningen därmed ökade med runt nio procent, alltså inte ens hälften av inflationstakten på livsmedel under perioden, innebär det alltså att volymerna minskat – hur mycket de gått ned är däremot osäkert, eftersom siffrorna också påverkas av prissänkningar, som Ica inte gett några detaljer kring.

Probi lyfte på uppskjutna beställningar

Uppskjutna ordrar från fjärde kvartaket förra året bidrog med 18 miljoner SEK till Probis vinstökning före skatt för första kvartalet till 24,08 miljoner SEK (17,63), och omsättningen som steg till 171,82 miljoner SEK (154,72). Rensat för den effekten blev utvecklingen dock negativ, säger vd Anita Johansen.
"Vi har inte levt upp till våra mål och befinner oss samtidigt i en utmanande tid. Det är min högsta prioritet att få tillbaka Probi på tillväxtspåret", säger hon.

Valutaras för Cloetta

Cloetta minskade sin vinst före skatt för första kvartalet till 91 miljoner SEK (167), efter att omsättningen stigit till 1,97 miljarder SEK (1,54). Den stora förklaringen till vinstraset var valutaeffekter, som åt upp 71 miljoner SEK av rörelseresultatet om 178 miljoner SEK (154).
"Jag är mycket nöjd med vår utveckling under det första kvartalet", konstaterar därmed vd Henri de Sauvage-Nolting. "Vi levererade stark tillväxt och förbättrat resultat i båda våra segment – samtidigt som vi ökade volymerna på en vikande marknad".

Minskad vinst för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan minskade sin vinst före skatt för första kvartalet till 3,9 miljoner SEK (4,5), efter att omsättningen stigit till 71,5 miljoner SEK (60,6).

Glansen falnar över Sjöstrand

Sjöstrand Coffee minskade sin vinst för första kvartalet till 0,595 miljoner SEK (0,858), efter att omsättningen rasat till 7,54 miljoner SEK (9,25).
"Men vi levererade enligt plan över samtliga försäljningskanaler vilket är positivt", säger vd John Ekeberg, som också påpekar att företagets prishöjningar ännu inte fått fullt genomslag.

Kravtröst i ekomörkret

Trots rapporter om fallande försäljning av ekologiska livsmedel i takt med att prisjakten blir kundernas allt överskuggande prioritet, är Sverige fortfarande bäst i världen på ekologiska inköp – till den offentliga sektorn. Det visar organisationen Kravs senaste ekobarometer.
Även i matbutikerna ökade försäljningen av vissa ekologiska varor, som ost och kyckling.

Gårdssällskapet köper anrikt charkuteri

Gårdssällskapet köper 117-åriga charkuteriet Björk & Co i Färila i Hälsingland för en icke uppgiven summa. Företaget ska drivas vidare med femte generationen Björk i ledningen, säger Gårdssällskapet, som däremot tillägger att "i framtiden ser vi möjligheter till synergier mellan bolagen men där är vi inte än", rapporterar Food Supply.

Jämnt för Novozymes

Novozymes minskade vinsten före skatt för första kvartalet något till 1 040 miljarder DKK (1 076), efter att omsättningen stigit till 4,623 miljarder DKK (4,371). Det var bättre än väntat, konstaterar vd Ester Baiget.

Sjöstrand steg trots svag rapport

Sjöstrand Coffee steg med 7,55 procent till 0:798 SEK, trots en svag delårsrapport, endast slaget i branschen av Humble Group som steg med 11,27 procent till 7:55 SEK. Oatly steg med 6,33 procent till 2:35 USD, medan Probi steg på sin rapport med 5,59 procent till 1890:00 SEK och Lohilo steg med 3,92 procent till 2:12 SEK.
Atria A föll med 7,38 procent till 11:30 EUR, medan Midsona föll med 4,83 procent till 8:08 SEK, Veg of Lund föll med 4,44 procent till 1:72 SEK, och Axfood föll med 4,24 procent till 255:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,41 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,75 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,76 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,39 procent.

Gomidda: Insekt utan ursäkt

Insekter som människoföda har vi ju hört om närmast till leda i alla framtidsspaningar i branschen vid det här laget. Ändå skruvar vi lite på oss inför matskribenten Tiffany Leigh i kanadensiska Toronto när hon glatt meddelar att hon matar sin 18 månader gamla bebis med syrsor.
Bebisen, en dotter, "slukar dem förtjust", säger Tiffany Leigh, som därmed kunnat kapa kostnaderna för veckohandlingen med en tredjedel – det var av det skälet hon började med den ovanliga dieten, förklarar hon för Insider.
Lite fusk är det dock, för syrsorna i snacksform är väldigt lika frukostflingorna Cheetos, och dottern "märker inte den lilla skillnaden i konsistens", förklarar den stolta mamman. Rostade hela syrsor däremot var inte lika populära, trots att mamma Tiffany försökte dölja sina egna äckelkänslor inför tilltugget (det är visst bara nyblivna föräldrar som får för sig att man kan dölja sina känslor inför sina barn, men nu kom vi visst ifrån ämnet).
Syrsor som serveras under sken av att vara frukostflingor. Tänk på det ifall ni blir bjudna på frukost hos Tiffany.

Email Marketing Powered by MailPoet