foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/04, 2023

Efter fuskrapporterna: EU kan ursprungsmärka honung

EU rör nu på sig i frågan om ursprungsmärkning av honung, det livsmedel som anses drabbas av mest fusk och där en undersökning nyligen visade att 60 procent av honungen som importerats från utanför EU hade blandats ut med till exempel socker. Nu föreslår EU-kommissionen att man ska införa ursprungsmärkning av honung, liksom av nötter, torkad frukt, mogna bananer, samt frukt och grönsaker som bearbetats.
Förslaget är nu öppet för synpunkter från allmänheten, och ska därefter behandlas av EU-parlamentet samt medlemsländernas jordbruksministrar. Tidigast om tre månader kan det komma att antas.

Agtira säkrar finansieringen

Agtira har säkrat finansieringen för 2023 genom ett lån på 14,25 miljoner SEK från ägarna och några av styrelseledamöterna. Därmed räknar man med att kunna fortsätta sin expansion som planerat.
Lånet löper ut vid årsskiftet och kan då komma att kvittas mot aktier vid en eventuell nyemission.

Rökt Vättersik får EU-skydd

Rökt sik från Vättern blir det sjätte svenska livsmedlet som får skyddad ursprungsbeteckning i EU. Fiskare och fiskrökerier runt sjön kan nu ansöka om att få sätta ursprungsbeteckningen på sina produkter, något som Jordbruksverket hoppas ska gynna turism, näringslivet på landsbygden, och hållbart fiske, enligt näringsutvecklaren Malena Bathurst på myndigheten.
Sedan tidigare har Kalix löjrom, kött från gutefår (hånnlamb), Upplandskubb, Vänerlöjrom samt Wrångebäcksost fått skuddad ursprungsbeteckning, medan ett tiotal ytterligare produkter har skyddad geografisk beteckning.

Ekologiskt rasar i Danmark

Försäljningen av ekologiska livsmedel har fallit kraftigt i Danmark efter stora prishöjningar mot slutet av förra året. Det visar nya siffror för 2022 från Danmarks Statistik, rapporterar Ritzau. Särskilt dåligt går det för ekologiskt kött, som kunderna i allt högre grad prioriterar bort: där är minskningen på mellan en femtedel och en fjärdedel, beroende på köttsort.
"Man kan gott föreställa sig att en del av tendensen håller i sig under 2023. Vi kan se att inflationen är fortsatt hög, så det blir en stadig minskning av reallönen", säger Brian Friis Helmer, privatekonom på Arbejdernes Landsbank, till nyhetsbyrån.

Bryggerijätte har blivit mätt

Bryggerijätten Anheuser-Busch Inbev – som ju är resultatet av ett antal stora uppköp och sammanslagningar – har fått nog av uppköp för tillfället, och ska istället satsa på att bygga sina varumärken. Det antyder vd Michel Doukeris i en intervju med Financial Times.
"Vi byggde företaget genom att köpa saker, inte genom att skapa saker. Men min passion har alltid handlat mer om att bygga snarare än att köpa", säger han.
Det senaste stora uppköpet var av SABMiller för sju år sedan – för över 100 miljarder USD – men alla uppköp har kostat på: för tillfället har man skulder på hisnande 80 miljarder USD, och då har man ändå lyckats minska dessa till 3,5 gånger rörelsevinsten för förra året. Följaktligen säger Michel Doukeris också att företaget också kommer att nagelfara alla utgifter hädanefter, istället för att bara automatiskt godkänna dem baserat på vad man betalat tidigare.

17-procentig vinstökning för Coca-Cola

Coca-Cola-koncernen ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 4,05 miljarder USD (3,46), efter att omsättningen stigit till 10,98 miljarder USD (10,49).
"Vi har rätt portfölj, rätt strategi, och det rätta utförandet för att leverera på marknaden", säger vd-styrelseordförande James Quincey. "Vi känner förtroende för vår förmåga att leverera våra mål för 2023".

Börsaptit på Apetit

Apetit steg med 7,20 procent till 12:65 EUR på tisdagen, före bland andra Simris Group som steg med 5,74 procent till 0:35 SEK, Humble Group som steg med 5,36 procent till 6:785 SEK, Agtira som steg med 4,15 procent till 16:30 SEK, och Skåne-Möllan som steg med 2,96 procent till 104:50 SEK.
Sjöstrand Coffee föll med 6,78 procent till 0:742 SEK, medan Scandi Standard föll med 3,58 procent till 51:10 SEK, Norcod föll med 3,57 procent till 40:50 NOK, Oatly föll med 3,07 procent till 2:21 USD, och Harboes Bryggeri föll med 3,06t procent till 69:80 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,47 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,21 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,38 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,24 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,20 procent.

Gomidda: Ge dem en märkmaskin

2 352 importerade burkar Miller High Life-öl hälls ut i slasken hos tullen i Antwerpen i öllandet Belgien. Fast inte för att belgarna rynkar på näsan åt den transatlantiska varianten, eller för att landet redan vadar upp till knäna i inhemsk öl: istället sker detta för att tillverkaren dristat sig att märka burkarna med texten "The Champagne of Beers".
Så får man inte göra, dundrar champagneindustrins handelsorganisation Comité Champagne – endast mousserande vin från distriktet Champagne i Frankrike får använda detta namn. Inte ens den överförda benämningen "ölets (motsvarighet till) champagne" går för sig, så för att säkerställa att ingen får för sig att köpa "champagne" på burk av misstag eller hur det nu var, ska de förbrytliga förpackningarna med sitt innehåll oskadliggöras medelst destruktion, rapporterar SVT Nyheter.
Att istället sätta en etikett över den så förhatliga texten och sedan skicka ölen till någon variant på Matsmart föll tydligen inte tullarna in. Men de kanske inte äger någon etikettmaskin.

Email Marketing Powered by MailPoet