foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/04, 2023

50 varslas på Kronfågel

Kronfågel varslar 50 av de 900 anställda på slakteriet i Valla om uppsägning, rapporterar Katrineholms-Kuriren. Orsaken är att kostnaderna ökat medan efterfrågan minskat.
"Samtidigt har konsumenten mindre pengar i plånboken, på grund av inflation och räntehöjningar", säger Kronfågels kommunikations- och hållbarhetschef Janneke Wackerberg till P4 Sörmland, som konstaterar att det går ut över svenskproducerat.
"Man går hellre och köper importmat, inte bara kyckling, och det märker ju även vi då att man förbiser Sverige och svenska livsmedel som har mervärden. Man betalar helt enkelt inte för det", förklarar hon.

WWF lyfter kontroversiell rödmarkering av svensk kyckling

Svensk kyckling är inte längre rödmarkerad av Världsnaturfonden WWF. Organisationen har nu valt att ta hänsyn till den svenska kycklingproduktionens påverkan på klimatet, vilket gör att svensk kyckling vid en samlad bedömning får gult ljus istället för rött. Helhetsbetyget dras ned av djurens välfärd i all svensk kycklingproduktion utom den Kravmärkta, eftersom de snabbväxande kycklingsorter som används löper större risk att drabbas av olika skador på grund av detta.
Rödlistningen infördes hösten 2021 och mötte hård kritik bland annat från branschorganisationen Svensk Fågel.

Pågen vill ha mer mjöl i påsen

Pågens kvarn Lilla Harrie Valskvarn – den näst största mjölproducenten i Sverige – utökar sin spannmålsmottagning på St Markie utanför Trelleborg. Det sker, enligt Pågen, i akt och mening att säkra att man kan fortsätta använda enbart svenskt mjöl i sina produkter, men också för att stärka svensk livsmedelsförsörjning.
"I och med denna satsning får Lilla Harrie kraftigt utökad mottagningskapacitet, och det blir betydligt smidigare för fler bönder i det bördiga Söderslättsområdet att kunna leverera sitt spannmål till oss", berättar säger Helene Sollerhed, inköpschef på Lilla Harrie Valskvarn. 
Hur mycket kapaciteten ökar har inte uppgetts.

Ekobryggeriets förre ägare i konkurs

Nordic Soda Company, som tidigare i år sålde inkråmet i Ekobryggeriet till Umida, har försatts i konkurs efter ett par förlustår. Även det återstående Ekobryggeriet försätts i konkurs.

Norskt "prisstopp" luckras upp

Tio veckor efter att flera av Norges dagligvarukedjor förklarade att man skulle frysa priserna på livsmedel tvingas man nu kasta in handduken.
"Vi fick kraftiga ökningar från leverantörerna den 1 februari, och vi höll priserna i över tio veckor trots det. Ökad kundtillväxt har inte täckt kostnaderna, och vi kan inte sälja med stora förluster över tid", säger kedjan Kiwis kommunikationschef Kristine Arvin till Verdens Gang.
Även Coop har höjt priserna på flera varor, liksom Rema 1000, enligt Nettavisen. Ingen av de tre vill gå närmare in på vilka varor som priserna höjs på, eller med hur mycket.

Eckes-Graninis vd avgår

Tim Berger lämnar jobbet som vd för Eckes-Granini efter knappt tre år på posten. Han avgår på egen begäran eftersom han ska gå vidare till "nya yrkesmässiga utmaningar", utan att precisera dessa närmare. Någon efterträdare har inte meddelats.

Veg fortsätter upp

Veg of Lund fortsatte att stiga på måndagen, med 4,83 procent till 1:845 SEK. Lohilo steg med 4,81 procent till 2:07 SEK, medan Ice Fish Farm steg med 4,76 procent till 30:80 NOK, Eatgood steg med 4,45 procent till 1:995 SEK, och Carlsberg A steg med 4,38 procent till 1 310:00 DKK.
Midsona A föll med 5,93 procent till 11:10 SEK, medan Umida föll med 4,56 procent till 2:51 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 4,33 procent till 0:796 SEK, och Raisio föll med 2,74 procent till 2:31 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,60 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,17 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,35 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,79 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,34 procent.

Gomidda: Helgkonflikt

Den nyss avslutade norska storstrejken går väl till hävderna som en av de kortaste arbetsmarknadskonflikterna någonsin, men frågan är om inte svenska Livsmedelsarbetareförbundets strejk vid och blockad mot Nybergs Konditori i Stockholm också kvalar in i den kategorin.
Stridsåtgärderna inleddes i torsdags morse, eftersom företaget trots ett flertal diskussioner vägrat teckna kollektivavtal. Men redan idag på eftermiddagen, efter blott 104 timmars konflikt, valde företaget att teckna ett sådant. Därmed avbryts den här "helgstrejken" med omedelbar verkan.
"Det är en vinst för alla inblandade", säger Jolan Wennberg, Livsmedelsarbetareförbundets andre ordförande. 
En solskenshistoria eller kanske en mulen påminnelse om fackets makt, beroende på hur man ser det. Men kom sen och säg att medlemskap i facket inte ger någonting.

Email Marketing Powered by MailPoet