foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/04, 2023

Klart idag: Norska strejken över

Dagen innan storstrejken i Norge skulle utvidgats enades fack och arbetsgivare om ett nytt avtal.
"Strejken avslutas omedelbart, och folk kan gå tillbaka till jobbet så snart det låter sig göras", skriver parterna i ett pressmeddelande sent på torsdagseftermiddagen.
Enligt norska nyhetssajten E24 var det varsel om nedstängning av flera aluminiumsmältverk i landet som fick parterna att nå enighet.
Samtidigt har strejken slagit hårt mot livsmedelsindustrin. Tidigare under torsdagen varslade Orkla om att man omedelbart skulle bli tvungen att stänga fem av sina elva fabriker i landet, ifall strejken skulle utvidgas på fredagen som planerat. För norrmännen själva har strejken framförallt märkts genom en tilltagande brist på öl, där bland annat Kiwi fått öppna för ransonering sedan många kunder börjat hamstra.
Enligt uppgifter till NRK kommer avtalet som nu har nåtts bland annat att innebära ett lönepåslag om totalt 5,2 procent.

Brakförlust för Olvi

Finländska bryggeriföretaget Olvi vände till förlust före skatt för årets första kvartal om -2,51 miljoner EUR (+6,55), efter att omsättningen stigit till 278,85 miljoner EUR (233,76). Enligt vd Patrik Lundell berodde förlusten på att kostnaderna är fortsatt höga för företaget, som inte kunnat kompensera för dessa trots ökad försäljning.

Stopp för regnskogsskövlande livsmedel

Livsmedel som på olika sätt kan sättas i samband med olaglig skövling av regnskogar ska inte längre få importeras till EU. Det är innebörden i en ny lag som EU-parlamentet antagit, rapporterar Reuters.
Lagen förpliktar livsmedelsföretagen att säkra att deras varor inte odlas på arealer som skövlats på skog efter 2020. Företag som bryter mot lagen riskerar kraftiga böter.
Innan lagen kan träda i kraft måste den dock godkännas av EU:s medlemsländer.

Dug till Danmark

Veg of Lunds potatisdryck Dug kommer att hamna i 101 Bilka- och Føtexbutiker i Danmark nästa månad. Det svenska företaget hoppas nu att man ska kunna komma in även på fler av ägaren Salling Groups 1 700 livsmedelsbutiker.

MrBeast Burger till Sverige via Foodora

Foodora lanserar youtubern Jimmy Donaldsons hamburgare MrBeast Burger i Sverige den 25 april. Jimmy Donaldson, även känd som MrBeast, beskrivs som världens störste youtuber, har via diverse partnerskap kunnat öppna restauranger över hela världen.

"Butiker medskyldiga till ekonedgång"

Dagligvarubutikerna bär en stor del av skulden till att försäljningen av ekologiska livsmedel faller. Det gör de genom att antalet kampanjer för ekologiska livsmedel minskat, hävdar organisationen Sveriges Konsumenter i en ny rapport.
"Genom att jämföra handelns kampanjer med faktisk försäljning sedan 2014 har vi kunnat se att försäljningskurvorna följer kampanjerna, med lite eftersläpning. Antalet ekokampanjer nådde sin kulmen 2017, men 2022 hade de minskat med mer än hälften, till skillnad från kampanjer generellt där vi inte ser någon skillnad. Det är klart att det påverkar försäljningen", säger Hillevi Persson, projektsamordnare på Sveriges Konsumenter.
Enligt rapporten "Vart tog ekokampanjerna vägen?" har antalet ekokampanjer halverats sedan 2017 (se grafik ur rapporten härintill). Följaktligen rekommenderar Sveriges Konsumenter butikerna att kampanja för och lyfta fram ekologiska livsmedel mer, och levererar ett antal konkreta förslag på hur det kan gå till.

Högsta brittiska matinflationen sedan 1977

Prisökningarna på livsmedel i Storbritannien är nu på de högsta nivåerna på 45 år. Det säger brittiska Food and Drink Federation, som varnar för att många av de inflationsdrivande mekanismerna fortfarande påverkar utvecklingen, skriver Just-food.
Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökade från 18,2 procent i februari till 19,2 procent i mars, enligt den brittiska statistikmyndigheten ONS.

Rekyl för Veg

Veg of Lunds framgångar på börsen denna vecka förbyttes i ett bakslag på torsdagen om minus 18,72 procent till 1:585 SEK. Simris Group föll med 6,16 procent till 0:335 SEK, medan Anora Group föll med 3,94 procent till 5:36 EUR och Oatly föll med 3,39 procent till 2:28 USD.
Norcod steg med13,24 procent till 38:50 NOK, medan Eatgood steg med 6,74 procent till 1:90 SEK och LMK Group steg med 4,09 procent till 7:12 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,20 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,68 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0.31 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,50 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,16 procent.

Gomidda: Banankontakt

I USA firades igår den nationella banandagen, ett faktum som ni läsare hitintills svävat i lycklig ovetskap om, liksom sannolikt även de flesta amerikaner. Men vissa i detta land svävade i alldeles ovanligt stor ovetskap, ty fruktgiganten Dole tar nu tillfället tillvara för att försöka nå ut till de amerikaner som aldrig ätit en banan.
Sådana finns, enligt Dole, även om dessa är i försvinnande minoritet, som nu erbjuder en årsförbrukning bananer till dem som på asociala media kan lägga upp de "mest övertygande" skälen till att leva ett liv utan bananer, rapporterar Fruitnet.
Detta låter ju lika kontraproduktivt som det är riskfritt. Kontraproduktivt, för att man nu ska uppmuntra människor att förklara varför man inte ska äta bananer, samt riskfritt, för hur dyrt blir det egentligen att förse en som inte äter bananer med en årsförbrukning sådana – det blir väl noll hur man än räknar?
Ibland tror man visst att det snarare är PR-byråerna som så att säga har gone bananas.

Email Marketing Powered by MailPoet