foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/04, 2023

Mathem varslar 50

Mathem varslar ett 50-tal tjänstemän om uppsägning som ett led i en omorganisation i syfte att nå lönsamhet nästa år. Företaget har i samband med det även tagit fram en ny affärsplan med vars hjälp man ska uppnå målet.
"Vi har ett stort nykundsinflöde och tar hela tiden marknadsandelar. Men i det nuvarande världsläget, med så många omvärldsfaktorer som påverkar, måste ett bolag i förlängningen tjäna pengar. Våra lönsamhetsmål är satta till 2024, och för att lyckas med det behöver vi både effektivisera verksamheten i form av automatisering, men tyvärr även göra kostnadsbesparingar i form av en omorganisation", säger vd Johan Lagercrantz.

Absoluts odlare ville stoppa leveranser

Innan The Absolut Company tisdagen meddelade att man återigen stoppar exporten till Ryssland, umgicks flera av de lantbrukare som odlar vetet som används till vodkan med planer på att stoppa leveranserna till företaget. Det avslöjar Lantbruksnytt, som talat med både odlare och med inköpsorganisationen Kristianstadsortens Lagerhusförening, KLF, som är ett av tre inköpsföretag som förmedlar vetet till Absolut och som inte heller gillade beslutet att återuppta exporten av Absolut till Ryssland.
"Vi står för det första inte bakom Pernod Ricards beslut att öppna för export till Ryssland. Vi för en konstant dialog med Absolut kring den här frågan. Sedan får vi se lite vad det mynnar ut i", sade Johan Eriksson, spannmålsinköpare på KLF, till nyhetssajten tidigare under tisdagen.
Inköpsföretagen har kontrakt med Absolut till nästa år, och ett leveransstopp skulle ha blivit ett kraftigt bakslag för företaget, som marknadsför sig hårt bland annat med att man enbart använder lokalproducerad veteråvara.
Om planerna på att stoppa leveranserna påverkat The Absolut Companys beslut att återinföra exportstoppet till Ryssland är inte känt.

50 Icahandlare ansluter sig till Foodora

50 Icabutiker runtom i landet har anslutit sig till Foodora, och kan därmed erbjuda leverans av vilka varor som helst ur sitt sortiment på 30 minuter med hjälp av företaget. Enligt Foodora står ännu fler butiker "på tröskeln att ansluta sig inom kort", oklart dock vilka.
"Att lokala ICA-butiker ansluter sig till oss är ännu ett starkt kvitto på att q-handeln är här för att stanna", säger Foodoras vd Hans Skruvfors.

Norska strejken: Småbryggerier kritiseras för att sko sig

Norges största bryggerier står stilla på grund av storstrejken i landet – då passar de små konkurrenterna på att öka produktionen allt vad de orkar: 7 Fjell Bryggeri i Bergen har till exempel ökat produktionen med 80 procent, rapporterar NRK. Detta väcker ont blod hos de fackliga organisationerna, som menar att småbryggerierna tjänar pengar på konflikten.
"Om inte annat gör det oss mer beredda att hålla ut när vi ser att folk vill kapitalisera och tjäna extra pengar på en konflikt som denna", säger Richard Storevik, ordförande för Fellesforbundets avdelning fem i Bergen till nyhetskanalen, och fortsätter.
"Vi går inte ut och uppmuntrar till något, men jag kommer själv att tänka mig för två gånger nu om jag ska köpa 7 Fjell".
Men även arbetsgivarorganisationen NHO kritiserar att strejken utnyttjas som konkurrensfördel.
"Vi har den generella uppfattningen att vi ska undvika konkurrenssnedvridande åtgärder. Vi tänker att man bör ta hänsyn till detta på hela marknaden", säger Helene Frihammer, regiondirektör för NHO på Vestlandet.

Nya produkter från Ella's

Ella's Kitchen lanserar två olika majspinnar med smak av morot och majs samt persika och banan, samt om ett par veckor "två tropiskt doftande klämmisar av mosad frukt med smak av mango och persika", som företaget uttrycker det. Produkternas riktar sig till småbarn och ska enligt företaget hjälpa dessa att upptäcka mat på ett roligt sätt.
"Majspinnarna är med sin nya avlånga form speciellt utformade för att hjälpa små barn från 7 månader att fortsätta vidareutveckla sin hand-öga-koordination och motoriska färdigheter", heter det i ett pressmeddelande.

Rekordlåg mjölkkonsumtion i Tyskland

Mjölkkonsumtionen i Tyskland föll förra året till den lägsta nivån sedan mätningarna började 1991. År 2022 var konsumtionen i snitt 46,1 kilo per person och år, en minskning med nästan två procent från året före, rapporterar tyska jordbruksinformationscentret Bundesinformationszentrum Landwirtschaft.
Som jämförelse var den svenska mjölkkonsumtionen drygt 63 liter per person och år 2021, vilket är den senast tillgängliga siffran.

Fortsatt rusning för Veg

Även på onsdagen fortsatte Veg of Lund sin rusning på börsen, denna gång med 11,43 procent till 1:95 SEK. Umida steg med 4,40 procent till 2:61 SEK medan Mackmyra steg med 2,61 procent till 2:36 SEK.
Norcod föll mest i branschen, med 7,10 procent till 34:00 NOK, före Salmon Evolution som föll med 6,47 procent till 7:80 NOK, Sjöstrand Coffee som föll med 6,40 procent till 0:79 SEK, Eatgood som föll med 3,78 procent till 1:78 SEK, och Probi som föll med 3,74 procent till 180:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,29 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,49 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,91 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,60 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,25 procent.

Gomidda: En björntjänst

Sharon Rosel i Earls Cove kanadensiska British Columbia vaknade härommorgonen av att hunden skällde på något. Det visade sig vara hennes bil, vars ruta vid närmare inspektion visade sig vara slagen i tusen bitar – av en björn, som kastat sig över all läsk som hon av någon anledning förvarade i bilen.
69 burkar lyckades björnen slurpa i sig, och slutade inte förrän den nådde burkarna med sockerfri läsk, som tydligen inte föll Nalle på läppen.
Hot och lämpor, tårar och böner hjälpte föga i hennes försök att få björnen att ge sig av, utan det var bara att stå och se på medan björnen gjorde slarvsylta av bilens innanmäte – "vit läderinteriör går förstås verkligen bra ihop med apelsinläsk", som hon uppgivet beskriver situationen som för CBC.
Nu hoppas hon att försäkringen ska täcka något av skadorna, och har lärt sig den hårda vägen att man inte bör förvara ät- eller drickbara varor i bilen i björnrika trakter.

Email Marketing Powered by MailPoet