foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/04, 2023

Absolut kovänder om Ryssland

Efter den massiva kritiken mot Pernod Ricards beslut att återuppta exporten till Ryssland, tvärvänder nu The Absolut Company och fortsätter exportstoppet.
"Vi kan inte utsätta (de anställda och partners) för massiv kritik i alla dess former", skriver vd Stephanie Durroux i ett internt meddelande som TV4 Nyheterna tagit del av.
"Reaktionen de senaste dagarna reflekterar tydligt den roll som Absolut spelar i det svenska samhället. Vi förstår betydelsen av dessa långvariga och tillitsfulla relationer som vi har med våra svenska anställda, partners, konsumenter och det svenska samhället i stort", skriver Stephanie Durroux.
Om även exporten av Pernod Ricards övriga varumärken stoppas är ännu oklart.

Norska storstrejken: Glassföretag permitterar

De norska glassföretagen Hennig-Olsen och Diplom-Is varslar nu om att en stor del av de anställda kommer att permitteras, ifall den stora strejken som pågår i landet kommer att utvidgas på fredag, vilket facken planerar ifall ingen uppgörelse går att nå innan dess. Även Orklaföretaget Stabburet, Nordfjord Kjøtt, Mills, samt ketchupföretaget Idun kan komma att drabbas, rapporterar NRK.
Detta riskerar i sin tur att slå hårt mot försäljningen inför och under det norska nationaldagsfirandet den 17 maj, alltså om bara en månad.
Samtidigt har dagligvarukedjan Kiwi nu öppnat för ransonering av öl och läsk, efter att många kunder hamstrat sådana varor, och Vinmonopolet varnar för att strejken kommer att hota tillgången på flera märkesvaror som Jägermeister och Aperol, skriver Dagbladet Børsen.
På tisdagen kom dessutom besked om att LO förbereder en tredje strejkvåg, som enligt uppgift till NRK "ska drabba näringslivet ännu hårdare", men där närmare detaljer ännu inte meddelats.
Arbetsgivarorganisationen NHO säger till NRK att man räknar med fler permitteringar, och förluster för företagen i mångmiljonklassen. Samtidigt medger man att höjda löner och bonusar till chefer i näringslivet försvårat avtalsförhandlingarna.
"Det får bli läropengar för oss och våra företag att det finns en kostnad för att höja chefslöner och bonusutbetalningar. Det är ett faktum att höga chefslöner och bonusar gjorde förhandlingarna svårare den här gången", säger NHO-chefen Ole Rik Almlid till Adresseavisen.
Förhandlingarna står stilla sedan i söndags, och ingen ny uppgörelse är i sikte.

Matspar: Handeln höjer istället för att sänka matpriserna

Två tredjedelar av de svenska livsmedelsbutikerna har höjt priserna på fler varor än antalet de sänkt priserna på – efter att kedjorna gick ut och sade att de skulle sänka sina priser. Det uppger Matspar i en undersökning, där man tittat på över 375 butiker i landet med e-handel, och där kampanjer inte räknats med. Skillnaderna mellan olika butiker kan vara mycket stor, men Matspar ser ändå en tydlig tendens.
"Många av de stora aktörerna har gjort som de sagt och sänkt priset på många varor men på totalen är det inte en prissänkning för konsumenterna", säger Matspars vd Omid Ghanbari.
Enligt undersökningen har 253 svenska butiker höjt priserna på fler varor än dem de sänkt priset på, medan 122 har sänkt priserna på fler varor än dem de sänkt priset på.
Totalt har kedjorna sänkt priser med knappt 0,93 miljoner SEK, medan man samtidigt höjt andra priser med drygt 0,95 miljoner SEK. Undantaget är Willys, som sänkt med mer än man höjt, men Matspar varnar ändå för att dra för stora växlar på siffrorna i kronor och ören, eftersom effekten för den enskilde konsumenten ju beror på vilka varor hen köper.
Egenmärkesvarorna bland dem som fått sänkt pris – totalt är det över hälften av de prissänkta varorna som säljs under kedjornas egna varumärken; på Ica är siffran 60 procent. Till stor del påverkas dock den siffran av att många färskvaror tenderar att märkas som EMV.

Jätteskutt för Veg of Lund

Veg of Lund steg med hela 35,66 procent på tisdagen till 1:75 SEK. Det fanns ingen omedelbar förklaring till uppgången.
Oatly steg med 7,05 procent till 2:43 USD, medan Lohilo steg med 5,87 procent till 1:985 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 5,76 procent till 0:844 SEK, Chr. Hansen steg med 3,77 procent till 544:60 DKK, och Ice Fish Farm steg med 3,45 procent till 30:00 NOK.
Simris Group rasade med 18,82 procent till 0:358 SEK, medan Carlsberg A föll med 2,77 procent till 1 230:00 DKK, Humble Group föll med 2,61 procent till 6:525 SEK, och Midsona B föll med 2,36 procent till 8:29 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,29 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,20 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,28 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,41 procent.

Gomidda: Filipin, Arla!

"När du är sugen på en arla.se/recept/pannkaka utan mjölk:" lyder texten, och därunder en stor bild på Oatlys havredryck. Det är innebörden i det senare företagets nya reklamkampanj för sina tre nya produkter, där man återigen riktar pikar mot landets största mejeriföretag – och därmed Oatlys största konkurrent.
Fast egentligen ska pikarna ses som hyllningar till Arla istället, säger Oatlys art director Oskar Pernefeldt till Resumé.
"De här tre nya produkterna funkar kanonbra i allt möjligt, typ matlagning, bakning, smoothies, gröt, alltså alla ställen där man brukar använda mjölk, och då tänkte vi att då kan vi väl låta folk inspireras av de suveräna receptsajterna som mjölkindustrin, inte minst Arla, byggt upp genom åren. Vi hoppas att de får många nya besökare på sin receptsajt", förklarar han.
Oatly har tidigare dömts att sluta med att pika mejeribranschen i sin marknadsföring av mjölkalternativ, och för några år sedan utbröt en animerad reklamstrid efter att Arla svarat med att kalla alternativen för "pjölk" och liknande hittepånamn – vilket Oatly svarade på genom att snabbt registrera dessa som varumärken.

Email Marketing Powered by MailPoet