foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/04, 2023

Tvärstopp på CA Cedergren

Efter det tredje salmonellautbrottet på några månader stoppar nu Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, alla leveranser. Salmonellan har visat sig vara en ovanlig variant, och det kan enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bli svårt att hitta källan.
Branschorganisationen Svenska Ägg säger dock till SVT Småland att det inte kommer att leda till någon brist på ägg.

Regeringen: Systembolaget hotas av gårdsförsäljning

Även en mycket begränsad variant av så kallad gårdsförsäljning av alkohol - något som regeringen gått till val på – kommer att innebära slutet för det svenska Systembolaget. Det är innebörden i en intern rapport från Socialdepartementet, som Svenska Dagbladet tagit del av.
Skulle man tillåta tillverkare att själva få sälja sina produkter på plats, skulle det uppstå ett privat vinstintresse samtidigt som tillgängligheten på alkohol skulle öka, enligt rapporten, och just dessa två frågor utgör ju grunden i det svenska EU-undantaget som gör Systemmonopolet möjligt.
Till och med ett förslag om mycket begränsad gårdsförsäljning skulle enligt rapporten riskera att avvisas vid en rättslig prövning i EU, där det istället skulle bli krav på att låta utländska tillverkare sälja sin egen alkohol i Sverige. Anledningen vore i så fall att utländska tillverkare skulle missgynnas i jämförelse med de svenska, och det är inte tillåtet inom EU.
Inte heller skulle det gå att ångra sig, om man införde gårdsförsäljning och sedan fick nobben vid en EU-rättslig prövning, menar rapportförfattarna, eftersom Sverige då skulle få bilda ett nytt monopol, och det skulle inte heller vara tillåtet.
Översätter man innebörden i rapporten till vanlig svenska innebär det alltså att alla planer på gårdsförsäljning skulle sparka undan grunden till att Sverige får ha kvar Systemmonopolet på nåder från EU. Genomför man förslaget kan EU komma att tvinga Sverige att avskaffa Systemmonopolet, men det vet man först efter att förslaget drivits igenom, för EU-kommissionen och EU-domstolen lämnar inga förhandsbesked. Då ginge det heller inte att ångra sig, utan det vore en chansning för regeringen – med Systembolaget i potten och tämligen dåliga odds – att spela gårdsförsäljningskortet.
Rapporten – skriven av "opolitiska tjänstemän", som Svenska Dagbladet uttrycker det – tillsattes av den förra regeringen och blev klar redan under sommaren före valet i höstas. Det är oklart om något av Tidöpartierna haft möjlighet att ta del av innehållet före regeringsskiftet, och därmed vetat om att vallöftet bedömdes av sakkunskapen som i praktiken omöjligt att genomföra, men antydningsvis är det ett skäl till att regeringen varit tyst sedan dess om frågan.
Regeringen har heller inte uttalat sig om den läckta rapporten.

Ica kastar ut Gevalia

Ica har kastat ut Gevalias kaffeprodukter från sitt centrala sortiment efter att Gevalia valt att höja sina priser trots att kaffepriserna sjunker. Icahandlare vill fortsätta sälja Gevalia får köpa in produkterna på egen hand, skriver Borlänge Tidning.
Gevalia och ägaren Mondelez säger till tidningen att man behöver höja priserna för att täcka ökade kostnader, och att det är butikerna som i slutändan sätter försäljningspriset.

Innekrogar bojkottar Absolut

Efter beskedet att Pernod Ricard återupptar exporten till Ryssland, väljer innekrogarna Riche och Sturehof i Stockholm att sluta sälja Absolut Vodka och Pernod Ricards övriga produkter. Det säger krogarnas ägaren Svenska Brasserier, till TT.
Flera politiker och kunder har manat till bojkott efter det kontroversiella exportbeslutet.

Kronfågel måste utreda arbetsmiljön

Kronfågel måste utreda arbetsmiljön vid slakteriet i Valla efter att anställda där smittades av campylobacter för tre år sedan. Det har Arbetsmiljöverket krävt, vid vite om en halv miljon SEK ifall utredningen inte blir klar före sommaren, rapporterar P4 Sörmland.

Norsk storstrejk slår mot livsmedelssektorn

25 000 medlemmar i de norska fackliga organisationerna LO och YS gick ut i strejk i morse efter att avtalsförhandlingarna mellan LO och arbetsgivarorganisationen NHO strandat på söndagen. Bryggerier och hotell finns bland de verksamheter vars anställda först tas ut i strejk, men även till exempel personal på färjor, som ju är ett viktigt led i den speciella norska infrastrukturen, och som därmed drabbar alla företags möjligheter att nå ut med sina varor.
Landets två största bryggerier, Ringnes och Hansa Borg, står helt stilla från och med idag, och NRK rapporterar om långa köer i Oslo med människor som vill hamstra innan ölen tar slut. Orklas chipstillverkning i Skreia står också stilla, liksom verksamheten hos godisföretaget Nidar.
Det är också strejk för första gången någonsin på Norges Råfisklag, den försäljningsorganisation som samordnar försäljningen av fisk från de viktiga nordnorska fiskerierna. Eftersom strejken kan komma att bli långvarig kan det alltså bli brist en rad livsmedelsvaror i landet.

Nytt ryck för Veg

Veg of Lund steg med 8,40 procent till 1:29 SEK på måndagen, före bland andra Salmar som steg med 4,04 procent till 466:40 NOK, Midsona B som steg med 3,41 procent till 8:49 SEK, Probi som steg med 3,06 procent till 185:50 SEK, och Novozymes som steg med 3,02 procent till 354:40 DKK.
Norcod föll med 9.87 procent till 3:90 NOK, medan Simris Group föll med 6,57 procent till 0:441 SEK, Umida föll med 3,85 procent till 2:50 SEK, och Agtira föll med 3,51 procent till 15:10 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,07 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,27 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,22 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,33 procent.

Gomidda: Nu får de väl ge sig

Man tänkte ju i sitt stilla sinne att livsmedelsrelaterade förnamn på värnlösa nyfödda barn skulle tillhöra undantagen, efter att vi rapporterat om sådana under denna rubrik häromnyligen.
Alls icke, visar det sig nu, då brittiska The Mirror rapporterar om ettåriga dottern i familjen Scheurn, som sedan födelsen fått lystra till förnamnet Clove.
Det låter kanske gulligt för svenska öron, tills man inser att namnet betyder "kryddnejlika", varpå man förstår engelsktalande personers upprördhet över tilltaget bättre.
Ännu värre är det i den familj som samma tidning skriver om – och som kanske mår bäst av att få förbli anonym – där ett nyfött flickebarn begåvats med för-/tilltalsnamnet Avacuddo, och som följaktligen i resten av sitt liv kommer att få försöka reda ut varför hon åtminstone inte kunde få heta Avocado, eller om de små föräldrarna var lika dåliga på att stava som de var bra på att hitta på ett hopplöst namn.
För lilla Clove, uppkallad efter en krydda, kanske framtiden ter sig aningen ljusare. Om inte annat kan hon ju om sisådär 20 år vara med i en nylansering av popgruppen Spice Girls.

Email Marketing Powered by MailPoet