foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/04, 2023

Åbro brygger igen

Sju dagar efter det stora dataintrånget på företaget har Åbro Bryggeri nu kunnat starta sin öltillverkning igen.
"Läget börjar äntligen ljusna. Vi har fått igång vår processdel och startar igång del för del i bryggeriet. Nu är brygghus och filtrering igång och vi har dragit igång bryggandet av öl. Det är mycket positivt", säger vd Henrik Dunge till Dagens Vimmerby.
Ännu fungerar dock inte lagerstyrning och försäljning, men "förhoppningsvis börjar vi se en ljusning på det också", säger Henrik Dunge. 

Efter kritiken: Absolut nobbar mässa

Efter kritikerstormen mot Absolut Vodka för att ägaren Pernod Ricard beslutat återuppta exporten till Ryssland, väljer Absolut nu att dra sig ur öl- och whiskymässan i Göteborg, som startar på fredag. Det rapporterar P4 Göteborg.
Kritiken mot beslutet att börja exportera igen har varit massiv, både från svenska politiker och från kunderna. The Absolut Company bekräftar för Dagens Nyheter att "det har varit lite olika reaktioner", men att man inte vill kommentera det närmare.

Svenska Ägg: Kan dröja innan hyllorna fylls

Äggbristen redan innan påsk och det nya salmonellautbrottet hos storproducenten CA Cedergren gör att det kan komma att dröja innan ägghyllorna i matbutikerna fylls på. Det säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg, till Dagens Nyheter.
"Det kan ta flera veckor innan man är tillbaka, särskilt nu med det här nya salmonellakonstaterandet".
Axfood, Coop och Ica vittnar alla om att äggbristen efter påsk i år är svårare än vad den brukar vara, men ingen av kedjorna har helt slut på ägg eller riskerar att få det, även om det kan variera lokalt.
"Även om vi försökte uppmana människor att inte hamstra så blev det nog så", säger Marie Lönneskog Hogstadius. "Det kan i och för sig vara till fördel nu att många kanske har mycket ägg hemma".

Stark start på året för AAK

AAK räknar preliminärt med ett rörelseresultat för första kvartalet om 952 miljoner SEK (664), trots att volymerna ser ut att ha minskat till 541 000 ton (575 000).
"Detta uppnåddes genom produktivitetsförbättringar och ett fortsatt fokus på speciallösningar. Dessutom understöddes rörelseresultatet för första kvartalet av gynnsamma marknadsförhållanden jämfört med föregående år, inklusive en förbättrad förmåga att kompensera för inflationseffekter", säger företaget.
Närmare detaljer kommer den 4 maj.

Axfood: Kapa momsen på hållbar mat

Sänk eller slopa momsen på livsmedel som märkts som hållbar. Det är ett krav från tidigare som Axfood nu upprepar med tanke på de skenande livsmedelspriserna – och efter att ha konstaterat att fler väljer bort hållbarhetsmärkta livsmedel i takt med att priserna stiger.
"Vi vill se en förändring av matsystemet där det lönar sig att både producera och konsumera mer hållbart. Sänkt eller slopad moms på hållbarhetsmärkta varor är det effektivaste sättet för att få till en snabb och märkbar förändring", säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.
Axfood presenterade samma förslag för knappt ett år sedan.

Stacky's till Menigo

Svenska Stacky's har tecknat avtal med Menigo om distribution och försäljning av dess vegetariska produkter. Menigo motiverar samarbetet med att "efterfrågan på svenskproducerad tillsatsfri mat efterfrågas mer och mer bland våra kunder", som Mikael Berg på Menigo uttrycker det.

Glassfest på Pressbyrån

Pressbyrån säljer all glass från GB till halva priset med start på måndag och tre veckor framåt. Dessutom ska kunderna kunna handla hela kartonger med glass från de butiker som är anslutna till Uber Eats.

Ny alkoholfri öl från Carlsberg

Carlsberg lanserar "Hoppy Lager 0,0%", en ny alkoholfri öl. Det sker efter att försäljningen av alkoholfri öl med företagets egna ord "exploderat" under de senaste åren.
"För knappt tio år sedan drack svenskarna fem miljoner liter alkoholfri öl om året, nu är den totala konsumtionen uppe i över 20 miljoner liter", säger Peter Hammarstedt, vd för Carlsberg Sverige.

Strejkhot i norska bryggeribranschen

Bryggerier och färjetransporter finns bland de områden som kan komma att påverkas mest när norska LO planerar att ta ut nästan 23 000 medlemmar i strejk från måndag. Om strejken blir långvarig kan sammanlagt 185 000 LO-medlemmar komma att tas ut i strejk, rapporterar NTB.
Under helgen ska dock medlarna göra ett nytt försök att få parterna att enas.

Simris föll

Simris Group föll med 5,15 procent till 0:442 SEK på torsdagen, före bland andra AAK som föll med 3,44 procent till 185:10 SEK, Eatgood som föll med 3,31 procent till 1:755 SEK, och Opticept som föll med 2,89 procent till 6:72 SEK.
Bakkafrost steg med 4,83 procent till 673:00 NOK, medan Norcod steg med 4,22procent till 39:50 NOK, Lohilo steg med 3,09 procent till 1:835 SEK, och Grieg Seafood steg med 3,03 procent till 81:60 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,45 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,10 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,25 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,93 procent.

Gomidda: Hålla masken

Inför valet i Polen senare i år har det brutit ut en animerad debatt om huruvida polackerna ska tvingas hålla masken – på tallriken.
Nuvarande regeringspartiet, det nationalistorienterade Lag och Rättvisa, har gått ut och anklagat det främsta oppositionspartiet, Civila Plattformen, för att vilja begränsa polackernas intag av kött, och istället ersätta detta med insekter och mask och liknande, rapporterar Reuters. Påståendet har åtföljts av ganska stor uppmärksamhet hos statliga TV-bolaget TVP – som ofta anklagas för att ta regeringens parti – som fått det till att oppositionen föreslår "mask istället för kött" åt befolkningen.
Civila Plattformen förnekar dock att man är ute efter att tvinga polackerna att äta mask istället för kött, och anklagar istället regeringen för att göra något liknande, då landets motsvarighet till svenska Vinnova just händelsevis fått 6,5 miljoner PLZ i anslag för att undersöka möjligheterna till mer klimatsmart mat, däribland insekter och sådant. Regeringen i sin tur hävdar att den satsningen inte är statlig, och dessutom främst finansieras från Norge.
Att ta ifrån människor deras kött, just, är väl förmodligen extra känsligt just i Polen – vi minns receptet från kommunisttiden på polsk hamburgare: en köttkupong mellan två brödkuponger.

Email Marketing Powered by MailPoet