foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/05, 2020

Potatis och jordgubbar hotade av frosten

Färskpotatisen och jordgubbarna till midsommar hotas av den senaste tidens köldknäppar i flera delar av Sverige. Dessa har inte minst slagit i Skåne, som står för stora delar av den svenska färskpotatisen, och odlare försöker nu lindra situationen genom att elda halm, rapporterar Sveriges Radio. Liknande problem finns bland äppelodlingarna i Kivik, och jordgubbsodlarna räknar med att kunna börja plocka runt två veckor senare än normalt.

Ökade matpriser trots deflation

Inflationen i Sverige föll med 0,4 procent i april, räknat som konsumentprisindex (KPI), och utan någon ändring i sikte börjar allt fler ekonomer nu tala om deflation. Men livsmedelspriserna fortsätter att gå emot strömmen och steg med 0,8 procent under perioden. På helårsbasis är skillnaden ännu större: minus 0,4 procent för KPI mot plus 3,5 procent för livsmedel och drycker, enligt ny statistik från SCB.
Frukt och grönt har ökat mest i pris under den senaste månaden, med 4,0 respektive 4,4 procent, medan kaffe, te och kakao minskat med 3,2 procent och matfett med 2,4 procent.

Trängsel kan få facket att stänga butiker

Handelsanställdas förbund hotar nu att stänga butiker som inte följer riktlinjerna om trängsel. Detta sedan oroliga medlemmar hört av sig till facket.
"Om butiker inte tar sitt ansvar har våra skyddsombud möjlighet att stänga butikerna. Det kommer vi göra om vi måste", säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.
Band de butiker som Handels fått signaler om trängsel i finns flera köpcenter i Malmö, som har en stor andel kunder från Danmark.

Johanssons Bröd i konkurs

Johanssons Bröd i Sala har försatts i konkurs på egen begäran. Företaget har haft ekonomisk problem under en längre tid, och bara för en månad sedan fick aktieägarna skjuta till pengar, men coronakrisen innebar dödsstöten för det 70-åriga företaget. Konkursförvaltaren Leif Fagersand säger till Vestmanlands Läns Tidning att coronakrisen även gör det svårare att hitta någon som kan ta över konkursboet
24 anställda berörs.

Savolax tänker dubbla

Savolax tänker fördubbla sin omsättning "i närtid" efter att företagsbyggaren Sjöson blivit ny huvudägare. Bland annat ska detta ske genom mer satsningar på måltidslösningar.
"Fastän 2019 var ett rekordår är det här som en nystart", säger vd och grundaren Anna Martinsson.
"Nu kan vi utveckla vår affärsmodell samtidigt som erbjudandet stärks. Vårt mål är att i en snar framtid fördubbla omsättningen från 40 till 80 miljoner kronor", säger hon.

Kanelbullarna jäser i Coronasverige

Svenskarna bakar bullar som aldrig förr nu under coronakrisen. Någon annan tolkning är svår att hitta för det faktum att Paulig med varumärket Santa Maria sett en 60-procentig ökning av kanelförsäljningen i Sverige de senaste veckorna. Dessutom ökar försäljningen av kardemumma, samt, som tidigare rapporterat, jäst.
"Det har säkert sin förklaring i den allmänna bunkringen under de första veckorna, men jag tror också att man ser bakning som en rolig sysselsättning med familjen när vi spenderar mer tid hemma", säger Eva Berglie, kommunikationschef på Paulig Scandinavia & Central Europe, och lovar att det inte råder någon brist på kryddorna.

Nytt bakslag för Simris på fallande börser

Simris Alg rasade med 10,75 procent till 1:66 SEK på torsdagen, men var långtifrån ensamt i branschen om att visa röda siffror. Bayn Europe föll med 8,66 procent till 2:48 SEK, Peckas Naturodlingar föll med 7,53 procent till 8:60 SEK, Austevoll föll med 6,20 procent till 76:45 NOK Umida föll med 5,68 procent till 2:16 SEK, Optifreeze föll med 5,14 procent till 24:00 SEK, AAK föll med 4,47 procent till 155:85 SEK, och Ica Gruppen föll med 4,24 procent till 417:40 SEK.
Dalsspira var ett av få företag som steg, med 6,54 procent till 4:40 SEK, före Apetit som steg med 3,04 procent till 9:48 EUR och Eatgood som steg med 2,13 procent till 2:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,67 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 2,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,89 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 3,82 procent. 

Gomidda: Gratis blir billigast – för arbetsgivaren

Här kommer en nyhet att printa ut och sätta upp på väggen i pentryt på jobbet: Det blir faktiskt billigare med gratis kaffe på jobbet – för arbetsgivaren.
Det kan Region Västerbotten konstatera, efter att i fem års tid haft betalautomater på arbetsplatserna. Dessa har krånglat och krånglat och krånglat lite till samt krånglat mellan krånglen, och nu har någon revisorssjäl satt sig och räknat på hur mycket detta kostat regionen i förlorad arbetstid.
Denne fick det till 4,5 miljoner SEK i diverse frustrerade och av fula ord fyllda stunder, då personalen försökt utvinna en kopp välförtjänt java ur maskinerna, medan intäkterna legat på blott 600 000 SEK per år, rapporterar SVT Nyheter.
Totalt har de inhyrda automaterna kostat 7,4 miljoner SEK per år, så nu ska regionen köpa loss dem och låta dem servera gratis kaffe, vilket ska ge en besparing på 2,4 miljoner SEK per år.
Hur man ska göra för att stävja fortsatt produktionsbortfall på grund av krånglande maskiner är ännu oklart, men vi kan tipsa om att vanliga manuellt tillsedda kaffebryggare fortfarande går att köpa: möjligen skulle sådana fungera bättre.