foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/11, 2022

Dalsspira balanserar på konkursens rand

Mejeriföretaget Dalsspira har beslutat att upprätta kontrollbalansräkning efter misstankar om att hälften av aktiekapitalet är förbrukat. Därefter kommer bolaget att kalla till kontrollbolagsstämma enligt aktiebolagslagen.
Därmed får bolaget som mest åtta månader på sig att åtgärda problemen, annars måste företaget likvideras. Under tiden måste dock hela det saknade aktiekapitalet återställas, vilket skulle innebära att omkring en miljon kronor måste skakas fram snarast.
Dalsspira har gått med miljonförluster i flera år, men har även sett försäljningen vika på senare tid.

Forskare: "Hållbar" ny foodtech lovar runt och håller tunt

Akvaponiska vertikala odlingar, blockkedjetekniken, hemleveranser och växtbaserad ersättning för kött och mejeriprodukter är inte alls så hållbara som det ofta påstås. Hållbarhetslöftena saknar vetenskaplig grund, hävdas det i en ny undersökning vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms Universitet.
"Ny teknik inom matsystemet omges ofta av en hållbarhetsgloria och många av dem har som ambition att reducera avtrycket på klimatet. Men de ignorerar i regel andra aspekter av hållbarhet", säger forskaren Anne Charlotte Bunge, som är huvudförfattare till studien, vilken publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Food.
För blockkedjetekniken diskuteras möjliga fördelar enbart ur ett teoretiskt perspektiv, enligt Anne Charlotte Bunge, medan hälsoeffekterna av veganska och vegetariska alternativ inte har studerats över längre tid. Dessutom finns problemet att dessa kostar mer.
"Det kan framstå som att en växtbaserad kost är dyrare och en sorts lyx, vilket i sin tur kan leda till sociala orättvisor", säger Anne Charlotte Bunge.
Vertikal odling behöver ofta mer energi än vanlig odling utomhus, och då blir de totala utsläppen av växthusgaser högre, menar hon, medan de socioekonomiska effekterna inte studerats för dessa heller.
Hemleveranser är bara bättre ifall de ersätter den egna bilresan till mataffären, men inte om man annars skulle gått eller cyklat till mataffären, påpekar Anne Charlotte Bunge. Färdiglagad hemlevererad mat är inte bra alls – då är det bättre att gå ut och äta på restaurang.
"Forskningen visar att den som går till en restaurang och äter sin mat där kan spara 68 procent växthusgaser jämfört med den som får måltiden hemlevererad", säger Anne Charlotte Bunge.
Istället behövs vetenskapliga stöd för vilka metoder som fungerar bäst, om man ska ställa om livsmedelsförsörjningen till att bli mer hållbar, heter det.

Blåbärssoppan till Vasaloppet gick upp i rök

Blåbärssoppa och knäckebröd för miljonbelopp gick upp i rök när Vasaloppets centralförråd i Mora brann ned natten till fredagen, rapporterar P4 Dalarna. Den exakta omfattningen är ännu oklar, liksom orsaken, men polisen rubricerar händelsen som mordbrand.
Vasaloppets vd Johan Eriksson säger dock till Sveriges Radios Studio Ett att man kommer att göra allt man kan för att hitta en lösning, så att Vasaloppsåkarna inte ska bli utan blåbärssoppa. Ett Vasalopp utan de "ofantliga mängder" blåbärssoppa som kokas, som Johan Eriksson uttrycker det, är inte aktuellt.

"Elfria rätter" från Axfood

Mathem och egenvarumärket Garant lanserar tillsammans ett antal "elfria rätter", som ska kunna tillagas hemma utan att man måste använda spis eller ugn. Syftet är förstås att hjälpa lunderna att minska elförbrukningen inför vintern, då det både hotar att bli nya prischocker och rentav brist på el.
"Många använder spisen av gammal vana, men att laga mat utan värme kan bli minst lika gott. Att maten är kall betyder inte att den är sämre", säger Emma Töpel Hanson, chef marknadskommunikation för Garant på Axfood.
Den som är nyfiken på rätterna hittar dem här.

Absoluts flaskor ska bli miljövänligare

Absolut Vodkas ikoniska glasflaskor ska från nästa höst göras i en smältugn som delvis går på vätgas, istället för som nu naturgas och el. Därmed hoppas man att flaskorna ska bli miljövänligare genom att utsläppen av koldioxid minskar.
Det blir första gången som ett globalt alkoholföretag använder tekniken, som nu ska testas i glasbruket i Limmared, där flaskorna tillverkas. Hela Absolut Company har sedan tidigare som mål att bli koldioxidneutralt till 2030.

Opticept tar in 110 miljoner

Opticept ska ta in 110 nya miljoner genom en företrädesemission. Pengarna ska bland annat gå till nya maskiner, teknikutveckling, och organisationsutveckling, men också till löpande drift.

Tokras för Opticept

Opticepts besked om nyemission sänkte aktien med 43,61 procent till 12:80 SEK på fredagen. Veg of Lund föll med 10,53 procent till 8:50 SEK, medan Lohilo föll med 5,26 procent till 1:84 SEK.
Mackmyra steg samtidigt med 7,57 procent till 2:70 SEK, medan Carlsberg A steg med 5,86 procent till 1 175:00 DKK, och Humble Group steg med 4,57 procent till 9:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade vid sin tidiga stängning klockan 13:00 ökat med 1,99 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade på eftermiddagen ökat med 2,85 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,51 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,91 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,91 procent.

Gomidda: Halloweenfri zon

Efter att vi rapporterat om pumpor och Halloween och annat otäckt under denna rubrik i veckan, utropar vi oss idag till Halloweenfri zon, och bjuder istället på lite fredagschampagne – i för ändamålet specialdesignat glas.
Det är champagneklassikern Dom Pérignon som låtit ta fram ett glas "som fungerar i symbios med varje årgång av Dom Pérignon", som glasets svenska importör Sundqvist uttrycker det.
"Genom flertaliga tester och en sista touche av den tidigare Chef de Cave på Dom Pérignon, Richard Geoffroy, blev slutresultatet ett glas som lever upp till visionen om 'harmony as a source of emotion'. Med andra ord – ett glas för dig som önskar finna sann harmoni i din champagneupplevelse", lyder den fortsatta beskrivningen.
Resultatet syns på bilden härintill, och har som nu märker föga gemensamt med sedvanliga champagneglas. Men förutom själva formen noterar vi att glaset fått sig en rejält tilltagen storlek – vilket möjligen är det som mer än något annat ger "sann harmoni i din champagneupplevelse". Skål och trevlig helg!
Email Marketing Powered by MailPoet