foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/11, 2022

Prishicka på vete över – för denna gång

Lika snabbt som priserna på vete sköt i höjden när det blev tal om att Ryssland skulle dra sig ur exportavtalet från Ukraina i slutet av förra veckan, lika snabbt föll de igen efter att Ryssland meddelat att man återvänder till avtalet.
Men som synes på grafiken härintill, som visar terminspriser för vete med leverans i mars den senaste veckan på Euronextbörsen, ligger priserna fortfarande historiskt högt – cirka 50 procent över snittet för åren innan Rysslands invasion av Ukraina – och har efter den senaste prishickan bitit sig fast på en aningen högre nivå än tidigare. Världsläget är fortfarande mycket osäkert, och den senaste veckans händelser har visat hur sårbar tillgången är.

HKScan ökar i Sverige

HKScans tidvis problemtyngda verksamhet i Sverige ökade omsättningen till 186,9 miljoner EUR (170,8), och rörelsevinsten till 7,2 miljoner EUR (6.9), för tredje kvartalet. Bland förklaringarna finns fortsatt stort intresse i Sverige för svenskt kött.
För hela koncernen minskade däremot vinsten före skatt till 0,8 miljoner EUR (5,4) – bland annat på grund av förlust i Baltikum – efter att omsättningen stigit till 520,8 miljoner EUR (446,8).

Coop Danmark stöttar ukrainska matproducenter

Från och med imorgon lanserar Coop Danmark ett 20-tal livsmedel från tillverkare i Ukraina i nästan tusen butiker i Danmark. Lanseringen är ett led i en medveten plan för att stötta det krigshärjade landet; redan i somras var kedjans uppköpare över i lander för att söka lämpliga leverantörer, och Coop Danmark har också sänt stora mängder nödhjälp till Ukraina.
"Vi tror i grund och botten att det bästa sättet att hjälpa är genom handel", säger Coop Danmarks vd Kræn Østergård Nielsen till Food Supply.
Bland varorna som nu ska importeras och säljas under devisen "God sak, god smak" finns öl, bär, olja, ostar – och vin.
"Då vi på en mässa i våras smakade på en rad ukrainska viner blev vi positivt överraskade över hur hög kvalitet varorna har. Efter det hade vi en rad möten i Kyiv med en lång rad producenter inom flera livsmedelskategorier", säger Kræn Østergård Nielsen. "Nu har vi köpt varor för ett miljonbelopp".

Uppsving för Novozymes

Danska Novozymes ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet med omkring en tredjedel till 1,39 miljarder DKK (1,05), efter att omsättningen ökat till 4,37 miljarder DKK (3,76).

Jämntjockt för Kellogg

Kellogg redovisar en vinst före skatt om 383 miljoner USD (392) för tredje kvartalet, efter att omsättningen ökat till 3,95 miljarder USD (3,62).

Snart kommer tomten – i flytande form

Svenska Nocco återlanserar sina drycker med smak av skumtomte under julsäsongen. Dryckerna återlanseras även i år efter att de blivit populära bland kunderna.

Pepsi satsar på snacks – i Etiopien

PepsiCo satsar 40 miljoner USD i en utbyggnad av sin snacksverksamhet Senselet i Etiopien. Samtidigt överväger man ytterligare investeringar i landet för att utöka utbudet bortom bara snacks.
Företaget säger att man kommer att köpa råvarorna lokalt, för att därvid hjälpa småbrukare att öka sina inkomster, rapporterar Foodbev.

Uppåt för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan steg med 8,05 procent på torsdagen till 106:00 SEK, före bland andra Mackmyra som steg med 7,26 procent till 2:51 SEK, Dalsspira som steg med 4,85 procent till 0:432 SEK, och Umida som steg med 3,64 procent till 3:99 SEK.
Opticept föll samtidigt med 9,20 procent till 22:70 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 9,09 procent till 0:88 SEK, LMK Group föll med 6,17 procent till 5:68 SEK, och Kopparbergs föll med 3,48 procent till 133:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,07 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,59 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,43 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,23 procent.

Gomidda: Paddla din pumpa, del 2

Det där med belgare som paddlade runt i urgröpta pumpor, som ni läste om under denna rubrik igår, det var väl ingenting. Häromsistens satte Duane Hansen i Nebraska världsrekord i denna obskyra sport genom att paddla över sex mil i en urgröpt pumpa, som sjösättningen till ära fått namnet "Berta".
Det var en bjässe som växte och växte, tills han valde att skörda den då den nått sina modiga 384 kilo, ty han ville visserligen få plats uti den, men ändå ha det lite tätt omkring sig eftersom det skulle bli kallt på Missourifloden där han ämnade sätta sitt rekord, berättar han i The Guardian.
"Det var som att sitta i en gigantisk, urholkad kork", berättar han. "Varenda rörelse jag gjorde fick Berta att välta, så jag fick luta mig åt andra hållet för att få tillbaka henne på rätt köl".
Elva timmar tog det honom att tillryggalägga sträckan innan han nådde Nebraska City, berättar han. Men Berta fick sig ett snöpligt slut hemma på komposthögen – fast "varje gång jag går förbi där ser jag delar av henne och säger hej", försäkrar han. Under tiden umgås han med planer på nästa projekt, för dottern Morgan vill att han ska odla en pumpa som är stor nog att bära dem båda två.

Email Marketing Powered by MailPoet