foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/11, 2022

Ryssland tillbaka i spannmålsavtal

Ryssland har åter anslutit sig till det avtal som gjort det möjligt att exportera spannmål från Ukraina, efter att man meddelade i helgen att man skulle dra sig ur.
Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sker detta efter att han talat direkt med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin under tisdagen, och spannmålsexporterna ska enligt Erdogan ha återupptagits under onsdagen. Exporten kommer enligt denne också att främst gå till länder i Afrika, efter att Ryssland uttryckt oro över att det främst varit rikare länder som fått del av den.

Kritisk investerare drar sig ur Match

Svenska fonden Protean, som tidigare riktat skarp kritik mot Philip Morris köpbud på Swedish Match, har nu sålt sina aktier i det svenska tobaksbolaget – och upprepar sin kritik som orsak.
"Uppköpsreglerna är mycket tydliga med att Philip Morris inte kan höja sitt (ynka) bud igen, och det är osannolikt en konkurrerande budgivare kommer in såhär sent", säger fonden, som tror att aktierna snarast kan sjunka med uppemot 20 procent ifall uppköpet inte blir av.

Vitamin Well kan förbjudas att använda "Hydrate"

Vitamin Wells produktnamn "Hydrate" är ett hälsopåstående som saknar täckning, och som därför bör förbjudas. Det anser miljöförvaltningen i Stockholms stad, som är tillsynsmyndighet för bolaget eftersom det har sitt huvudkontor där. Nu får bolaget sex månader på sig att ändra namnet i hela Sverige, skriver Dagens Nyheter.
"Vi anser inte att ordet hydrate är ett hälsopåstående. Vår produkt är inte en vätskeersättning", säger Vitamin Wells kommunikationschef Joel Ibson, och förklarar att man överväger att överklaga beslutet.

Vinstras för Mondelez – som höjer prognosen

Livsmedels- och konfektyrkoncernen Mondelez halverade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 638 miljoner USD (1 249), efter att omsättningen ökat till 7,76 miljarder USD (7,18). Vd-styrelseordförande Dirk Van de Put säger sig ändå vara nöjd, eftersom siffrorna visar att företag klarat att stå pall under oroliga tider, och företaget höjer prognoserna för omsättning och vinst för helåret.

Vinstras för Molson Coors

Bryggerikoncernen Molson Coors minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 273,0 miljoner CAD (480,6), efter att omsättningen exklusive alkoholskatter ökat till 2,94 miljarder CAD (2,82).

Minskad vinst för Raisio

Finländska ingredienskoncernen Raisio minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 5,5 miljoner EUR (6,7), efter att omsättningen ökat till 56,5 miljoner EUR (50,6).

Grönsteds återlanserar glögg – efter 127 år

Galatea lanserar återigen en starkvinsglögg – för första gången sedan 1895. Grönstedts var först med att lansera glögg som juldryck i Sverige, enligt företaget, men sedan dess har det saknats en starkvinsglögg i sortimentet.

Revansch för Sjöstrand och LMK

Sjöstrand Coffee rusade på onsdagen med 25,71 procent till 0:968 SEK, och åtföljdes av LMK Group, som återtog lite förlorad mark och steg med 5,82 procent till 6:00 SEK. Agtira steg med 5,17 procent till 17:30 SEK, och Humble Group steg med 5,02 procent till 9:11 SEK.
Dalsspira föll med 12,34 procent till 0:412 SEK, medan Bakkafrost föll med 6,01 procent till 487:80 NOK och Carlsberg A föll med 3,51 procent till 1 100:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,28 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,58 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 3,23 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,44 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,18 procent.

Gomidda: Paddla din pumpa

Pumpor hit och pumpor dit och pumpor ända ut i spat – det är ju ungefär vad man möter såhär års. Det sistnämnda bland annat i Belgien, där det nyligen anordnats regatta för vattenfarkoster tillverkade av urholkade pumpor, och där hundratals deltagare paddlade iväg över en damm i Kasterlee under allmän stoj och gamman.
Det här är ett jippo som hållits sedan 2008, när man insåg att allt detta pumpaodlande ledde till att man stod där med sina halvtonstunga pumpor utan att riktigt veta vad man skulle göra med dem alla, ty riktigt så mycket pumpasoppa är det liksom ingen som äter i Belgien, rapporterar Reuters. Men det har blivit allt svårare att hitta för ändamålet lämpliga pumpor – för nu börjar de tangera ettonsstrecket, och sådana bastanta saker blir i största laget även för detta ändamål.

Email Marketing Powered by MailPoet