foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/11, 2022

Avtalsrörelsen: LI sågar fackens krav

Facken inom industrin tar inte hänsyn till företagens verklighet med sina krav om 4,4 procents löneökningar. Kraven kommer istället att leda till konkurser och uppsägningar. Det säger Livsmedelsföretagen (LI) i sitt svar på Livs och de övriga industrifackens utspel inför avtalsrörelsen på måndagen.
"I det historiskt svåra läge som Sverige och den svenska ekonomin befinner sig är fackens lönekrav oansvarigt och orealistiskt", säger LI:s förhandlingschef Henrik van Rijswijk . "Fackens krav kommer att elda på inflationen och ytterligare försvaga svensk ekonomi och arbetsmarknad. Att i den svåraste ekonomiska situationen på flera decennier kräva de största löneökningarna i Industriavtalets historia är verklighetsfrånvänt", säger han.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,28 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,63 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,94 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,73 procent.

Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar att tacka ja till Philip Morris uppköpsbud på Swedish Match. Budet om 116 SEK per aktie är "gott nog", även om det mer är en kompensation för den svagare kronan än ev verklig höjning, anser organisationen.

Ökad förlust för Linas

Linas Matkasses ägarbolag LMK Group ökade sin förlust före skatt för tredje kvartalet till -27,43 miljoner SEK (-22,23), efter att omsättningen minskat till 206,39 miljoner SEK (259,88). Tredje kvartalet är dock traditionellt svagt, menar företaget, men konstaterar att inflationen och räntenivåerna slagit mot kundernas efterfrågan.

Ökad förlust för Agtira

Agtira ökade sin förlust före skatt för tredje kvartalet till -9,20 miljoner SEK (-5,20), efter att omsättningen stigit till 6.60 miljoner SEK (5,64). Det är en förlust som delvis beror på att man byggt om ett växthus i Härnösand, säger företaget, en investering som man räknar med kommer att ge utdelning mot slutet av året.

Ökad förlust för Opticept

Svenska techbolaget Opticept ökade sin förlust före skatt för tredje kvartalet till -23,80 miljoner SEK (-13.51), efter att omsättningen ökat till 2,11 miljoner SEK (1,97).
Ändå är vd Thomas Lundqvist positiv, och menar att företaget både kommer att gå med rörelsevinst för helåret, och att man nu "går in i nästa fas som bolag".
"Vi har tecknat viktiga avtal med globala marknads- ledande aktörer och baserat på vår nuvarande kundstock och vår förväntade kostnadsutveckling är vår bedömning därmed att vi för helåret 2023 är positionerade att nå ett positivt EBITDA resultat", förklarar han.

Svenskarna äter mindre korv

Bara 64 procent av svenskarna äter korv minst en gång i månaden, mot 73 procent för drygt ett år sedan. Det visar en undersökning som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Circle K. Dessutom äter svenskarna färre korvar, när de väl konsumerar sådana: snittet idag är 49 stycken per person och år, mot 60 förra året.

Dug kommer som smoothie

Svenska Veg of Lund släpper nu sin potatisbaserade dryck Dug som smoothie i Sverige. Den kommer i två smaker nu under denna månad.

Ny vd på Barilla

Barillas marknadschef Gianluca Di Tondo blir ny ved för koncernen i april. Han efterträder då Claudio Colzani, som väljer att kliva av efter tio år.

LMK rasade efter rapport

LMK Groups kvartalsrapport gjorde aktien till tisdagens stora förlorare, med en nedgång om 12,63 procent till 5:67 SEK. Samma sak drabbade Agtira, vars rapport sänkte aktien med 9,86 procent till 16:45 SEK, medan Simris Alg föll med 5,59 procent till 0:27 SEK och Skåne-Möllan föll med 5,48 procent till 100:00 SEK.
Norway Royal Salmon steg med 17,12 procent till 154:60 NOK, medan Veg of Lund steg med 15,02 procent till 8:73 SEK, Eatgood steg med 12,20 procent till 1:43 SEK, och Sjöstrand Coffee steg med 9,69 procent till 0:77 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,33 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,87 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,91 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,29 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,09 procent.

Gomidda: Bubbelbrist

Som om inte det vore nog med kriser och elände just nu, meddelas det även att det riskerar att bli brist på champagne. Efterfrågan har ökat såpass att produktionen helt enkelt inte hinner med, rapporterar tyska Handelsblatt.
Säsongen oktober 2021 till september 2022 blev försäljningen 335 miljoner flaskor, och därmed knappar den in på rekordåret 2007, då 339 miljoner flaskor gick åt. Samtidigt har många odlare valt att minska produktionen inför säsongen – av rädsla för att efterfrågan skulle minska.
Rekord 2007 och rekord 2022 – är det helt enkelt så att vi dricker mer champagne när de ekonomiska kriserna står för dörren, i akt och mening att dränka våra sorger, alternativt att sätta lite guldkant på en eljest dyster tillvaro?
Kom ihåg var ni läste det först.

Email Marketing Powered by MailPoet