foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/10, 2022

Avtalsrörelsen: Facken begär 4,4 procent

Livs, IF Metall, GS, Unionen och Sveriges Ingenjörer går nu ut gemensamt och begär 4,4 procent i löneökningar nästa år, i form av ett ettårigt avtal. Därutöver vill industrifacken få upp lägstalönerna med 1 600 SEK.
Förutom att detta väntas bli normgivande för övriga avtalsrörelsen, i form av det så kallade "märket", är det också det högsta kravet i industriavtalets historia – men facken konstaterar att det ändå inte räcker till för att hålla jämna steg med inflationen.
"2022 kommer den höga inflationen att omöjliggöra reallöneökningar", säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö till Dagens Industri.
"Skulle vi försöka kompensera oss så skulle det bara innebära ännu högre inflation och räntehöjningar och det gagnar inte våra medlemmar. Då är vi inne i en spiral som vi inte vill komma in i. Det skulle innebära risk för ökad arbetslöshet", säger IF Metallbasen Marie Nilsson.

Ryssland drar sig ur exportuppgörelsen om spannmål

Ryssland meddelade i helgen att man drar sig ur avtalet om att tillåta spannmålsexport från Ukraina, trots att FN:s generalsekreterare António Guterres vädjat till parterna att förnya det, då det eljest snart skulle löpt ut. Skälet, enligt Ryssland, var en större drönarattack mot den ryska flottan på Krim.
Nio miljoner ton spannmål kunde exporteras under avtalet, men nu växer oron för att ett nytt stopp återigen ska få livsmedelspriserna att skjuta i höjden. Både FN, EU och USA har följaktligen uppmanat Ryssland att tänka om.
"Varje åtgärd från Ryssland att störa denna kritiska spannmålsexport är i grunden ett besked om att människor och familjer runtom i världen måste betala mer för maten eller gå hungriga", säger det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande, där man även anklagar Ryssland för att använda livsmedel som vapen.

Ryska spannmålsbeskedet kan göra svensk mat dyrare

Rysslands besked att man drar sig ur avtalet om spannmålsexport från Ukraina kan göra svenska livsmedel dyrare. Det säger både LRF och Lantmännen, skriver ATL. Det gäller både genom dominoeffekter och genom att till exempel foder blir dyrare, så att även till exempel kött, mjölk och ägg blir mer kostsamt att producera.
"För att det ska bli något större genomslag generellt krävs det att det blir ett bestående problem, och det har att göra med hur krigsutvecklingen ser ut. Men det är ett tecken som går åt fel håll", säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF.

Carlsbergs ryska uttåg drar ut på tiden

Carlsberg konstaterar att dess försäljning av det ryska bryggeriföretaget Baltika kommer att dra ut på tiden.Ä
"När vi får frågan om vi fortfarande är säkra på om vi kan sälja under första halvåret 2023, kan vi inte längre entydigt svara ja", säger vd Cees 't Hart till danska Børsen.
Bara för en månad sedan sade Carlsberg på sin kapitalmarknadsdag att det var just detta man räknade med att uppnå, men Cees 't Hart säger nu att "vi var nog för optimistiska".
Baltika, som byggdes 1990 i Sankt Petersburg, är ett av Rysslands största bryggerier med 8 400 anställda och en marknadsandel om cirka 27 procent, enligt Carlsberg.

Klart för Salmars köp av Norway Royal Salmon

Salmars köp av Norway Royal Salmon har nu fått godkänt av EU-kommissionen, som enligt affärsvillkoren måste säga sitt trots att Norge ju inte är med i EU. Sedan tidigare har den norska konkurrensmyndigheten också gett sitt godkännande, varför företagen nu räknar med att slutföra affären den 7 november.
Norway Royal Salmons aktieägare kommer att få 52:84 NOK kontant samt 0,303933 aktier i Salmar för varje Norway Royal Salmon-aktie de äger.

Privab förlänger godisavtal med Filmstaden

Även det kommande året blir det svenska grossisten Privab som kommer att leverera godis, dryck och snacks till Filmstadens 35 biografer i landet. Det är innebörden i ett nytt avtal, som också innehåller möjlighet till ytterligare ett års förlängning efter det.
Dagens avtal är värt omkring 75 miljoner SEK.

Ökad förlust för Sjöstrand

Svenska foodtechföretaget Sjöstrand Coffee ökade sin förlust före skatt för tredje kvartalet till -1,20 miljoner SEK (-0.41), efter att omsättningen minskat till 5,42 miljoner SEK (6,44). Företaget har bland annat drabbats av den kraftigt stigande USA-dollarn.

Skåne-Möllan steg

Skåne-Möllan steg med 11,23 procent till 103:00 SEK på måndagen, före bland andra Salmar, som steg med 7,12 procent till 352:20 NOK, Grieg Seafood som steg med 6,98 procent till 72:00 NOK, Simris Alg som steg med 6,24 procent till 0:2895 SEK, och Lerøy Seafood som steg med 5,75 procent till 47:80 NOK.
Eatgood rasade med 11,50 procent till 1:27 SEK, medan Umida föll med 6,25 procent till 3:75 SEL, Scandi Standard föll med 3,89 procent till 50:65 SEK, och Mackmyra föll med 3,75 procent till 2:31 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,28 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,63 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,94 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,73 procent.

Gomidda: Julöldille

Alla ni som vill drabbas av fullt utvecklad fylledille till jul har nu chansen. Svenska importören Spivi lanserar belgiska julölet Delirium Noël – med en alkoholhalt på tio procent – på Systembolaget.
Tillverkaren Brouwerij Huyghe är eljest mest känt för ölet Delirium Tremens, vilket är ungefär vad det låter som, och som följaktligen även har små rosa elefanter som symbol. Julvarianten Delirium Noël har enligt Spivi smak av "sirapslimpa, pomerans, knäck, julkryddor och torkad frukt", och "eftersmaken är som gjord för julmaten", för den, alltså, som klarar av att uppfatta någon smak och inte så att säga drabbas av annan eftersmak efter inmundigandet.
Man drar sig osökt till minnes den Allgalaktiska Gurgelbrännaren från "Liftarens guide till galaxen", vars smakupplevelse beskrivs som "att få hjärnan krossad av en guldtacka svept i citronskivor", och där receptet åtföljs av varningen "Drick... men mycket försiktigt!"

Email Marketing Powered by MailPoet