foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/10, 2022

Kraftigt uppåt för Scandi Standard

Svenska kycklingkoncernen Scandi Standard mer än åttafaldigade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 84 miljoner SEK (10), och ökade omsättningen till 3,20 miljarder SEK (2,63). Detta trots att slaktvolymerna fallit, vilket förklaras med att man höjt priserna istället. Företaget varnar dock för att kunderna kommer att bli allt känsligare för prisnivåerna i takt med att inflationen griper omkring sig.

EU:s gemensamma matmärkning dröjer – om den ens alls blir av

EU:s planer på en gemensam märkning av näringsinnehåll i olika livsmedel med samma sorts röd-gul-gröna "trafikljusmärkning" som bland annat finns på hemelektronik kommer att dröja – och det är oklart om den ens blir av, i alla fall inte på det sätt som man tänkt från början. Det står nu klart efter en debatt som anordnats av den italienska EU-representationen samt den italienska motsvarigheten till LI, Federalimentaire, skriver Food Navigator.
Från början var det tänkt att EU-kommissionen skulle lämnat ett förslag mot slutet av det här året, men nu kommer det att dröja till våren 2023, enligt den italienska delegationen. EU-kommissionen själv säger att man räknar med att lägga ett förslag "under de kommande månaderna", dock utan att ange hur många kommande månader detta innebär.
Däremot är det osäkert om EU-kommissionen kommer att lägga något förslag på en enda enhetlig märkning för hela unionen. Själv säger kommissionen att förslaget "kommer att bygga på redan existerande format som redan utvecklats i EU, som Nutriscore (Frankrike) eller Nyckelhålet (Sverige)".

Kraftig ökning för Match

Swedish Match ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 2,33 miljarder SEK (1,99), efter att omsättningen stigit till 5,78 miljarder SEK (4,78).
"Bidragen till vår försäljnings- och vinsttillväxt var dock mer ojämnt fördelade än vanligt", påpekar vd Lars Dahlgren, eftersom resultaten för cigarrer och tändprodukter var svaga, medan rökfria produkter fortsatte växa.

Ökad förlust för Mackmyra

Whiskeybolaget Mackmyra ökade sin förlust före skatt för tredje kvartalet till -4,52 miljoner SEK (-3,78), efter att omsättningen exklusive alkoholskatter dalat till 18,94 miljoner SEK (20,47).
"Det fortsatt mycket instabila omvärldsläget har under det tredje kvartalet påverkat konsumentvaruindustrin ännu mer än tidigare under året", säger vd Johan Larsson, som ändå tror på att bolaget kommer att stå starkt "genom fortsatt kostnadskontroll och nya strategiska initiativ för lönsam tillväxt".

Yxan går på Nortura efter brakförlust

Norska Nortura ska spara in mellan 70 och 90 miljoner NOK redan i år, bland annat som resultat av de höga elpriserna. Samtidigt aviserar man högre priser på bland annat ägg och kött.
Beskedet kommer i samband med att koncernen redovisar en brakförlust för perioden maj-augusti om -72,00 miljoner NOK (+361,09), efter att omsättningen ökat till 9,25 miljarder NOK (8,64). Koncernen har dock märkt av en nioprocentig minskning av försäljningen till dagligvarumarknaden, något som bara delvis kunnat kompenseras av försäljning till horecasektorn, samtidigt som kostnaderna ökat "betydligt".
Besparingarna kan bland annat komma att innebära att man stänger enstaka anläggningar och flyttar verksamheten – till mer gynnsamma elprisområden.

Potatisspis i kris

17 procent av svenskarna räknar med att öka sin konsumtion av potatis med tanke på de dyrare tiderna. Det visar årets Potatisrapport från branschorganisationen Svensk Potatis. Svenskarna uppfattar potatis som en bra och billig basvara – 98 procent av alla svenska hushåll handlar potatis, enligt undersökningen – där nya tillagningsmetoder och lågt matsvinn fått potatisen att bibehålla sin popularitet.

114 förslag för livsmedelsstrategi från Axfood

Axfood publicerar en lista om 114 olika förslag till hur Sverige ska nå en hållbar livsmedelsstrategi. Bland dessa finns sänkt eller slopad moms på hållbarhetsmärkta livsmedel, omställningsstöd för att få fler boskap att kunna komma ut och beta, samt sänkta arbetsgivaravgifter.
"Vi befinner oss i en omvälvande tid. Det gör inte att vi kan pausa hållbarhetsfrågorna, snarare behöver takten i den gröna omställningen öka", säger vd Klas Balkow.
"Jordbruket kan bli fossilfritt inom ett fåtal år om bara den politiska viljan finns", säger hållbarhetschefen Åsa Domeij.
Hela listan finns på Axfoods sajt.

Ras för McDonald's

McDonald's-koncernens vinst före skatt för tredje kvartalet rasade till 2,54 miljarder USD (2,69), efter att omsättningen inklusive inkomster från franchisetagare minskat till 5,87 miljarder USD (6,20). Omsättningen hos de restauranger som kedjan själv äger var det som föll mest, med 18 procent till 2,12 miljarder USD.

Minskad vinst för Kraft Heinz

Kraft Heinz-koncernen minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet kraftigt till 545 miljoner USD (879), efter att omsättningen stigit till 6,51 miljarder USD (6,32). Koncernen räknar dock med att man kommer att redovisa ett starkt helår, men flaggar ändå för att framförallt svårigheterna att få fram insatsvaror kommer att påverka resultatet.

Uppåt för A-B Inbev

Bryggerigiganten A-B Inbev ökade sin försäljning under tredje kvartalet till 15,09 miljarder USD (14,27). Vinsten fördubblades till 183 miljarder USD (0.70).

Ny rusch för Eatgood

Eatgood steg med 19,09 procent till 1:44 SEK på fredagen, före bland andra Sjöstrand Coffee som steg med 13,13 procent till 0:72 SEK, Salmon Evolution som steg med 6,09 procent till 9:06 NOK, Veg of Lund som steg med 4,27 procent till 7:41 SEK, och Agtira som steg med 4,29 procent till 18:25 SEK. Scandi Standard fick godkänt för sin rapport i form av en uppgång med 4,14 procent till 51:55 SEK.
Norcod föll samtidigt med 5,13 procent till 59:20 NOK, medan Lohilo föll med 5,00 procent till 1:90 SEK, Simris Alg föll med 4,60 procent till 0:2695 SEK, och Skåne-Möllan föll med 4,44 procent till 92:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,11 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,99 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,32 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,54 procent.

Gomidda: Champagne de vendredi – dans l'espace

Det var visst väldigt längesen vi bjöd på fredagschampagne under denna rubrik. Nå, låt oss ta skadan igen genom att ge oss ut med champagnekonsumtionen i rymden.
Ty i Frankrike har landets motsvarighet till NASA – CNES – i flera år grunnat på hur äkta franska astronauter ska kunna överleva på längre äkta franska rymdresor utan äkta fransk champagne. Svaret är förstås att det kan de inte, varför man nu i samarbete med bland andra franska champagnetillverkaren G.H. Mumm utvecklat den första champagneflaskan som går att använda i viktlöst tillstånd.
Flaskan ifråga bjuder på blott ett halvt glas, ty även franska astronauter måste hålla sig någotsånär nyktra, och istället för en kork som ska avfyras och som kan fara omkring inne i farkosten, finns där en särskild ventil längst upp på flaskans hals, varmed man kan frigöra det åtråvärda bubblet, vilket sedan ska kunna inmundigas medelst för ändamålet specialdesignade glas.
"Projektet är förstås mycket stimulerande på grund av sin högteknologiska natur och dess 100-procentigt franska identitet", förklarar flaskans formgivare, som gläds åt namnet Octave de Gaulle. Det högteknologiska består även däri att bubblorna inte stiger mot ytan som de ska, när man svävar omkring däruppe, och följaktligen frigör de inte rätt molekyler för att aromen ska bli den riktiga, säger han.
Den som vill se hur man löst denna ingenjörsmässiga utmaning kan se det hela på https://youtu.be/VKxeaUkmFr4

Email Marketing Powered by MailPoet