foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/10, 2022

Avyttring villkor för EU-godkännande av Morris-Match

Philip Morris måste sälja Swedish Matchs dotterbolag SMD Logistics – som står för distributionen i Sverige – som villkor för att få köpa Swedish Match, något som tidigare blivit känt. Däremot kommer inga ytterligare villkor för att affären ska godkännas. Det meddelar EU-kommissionen, efter att det sent på tisdagseftermiddagen blivit klart att Philip Morris planerade köp av Swedish Match fått EU-kommissionens godkännande.
Nästa vecka infaller deadline för aktieägarna i Swedish Match att godta eller förkasta budet om 116 SEK per aktie.

Royal Unibrew skippar Aqua d'Or

Nästan ett år efter att danska Royal Unibrew aviserade att man ämnar köpa Aqua d'Or från Danone, meddelar man att man nu drar sig ur affären. Företaget har inte självt uppgivit orsaken, men danska Konkurrencestyrelsen säger enligt Fødevarewatch att man haft betänkligheter mot affären.

Carlsberg flaggar för högre helår

Carlsbergkoncernen aviserar att man väntar sig en högre vinst för helåret än man tidigare räknat med, efter att utvecklingen hittills i år varit bättre än väntad. Företagets organiska tillväxt var 3,6 procent under tredje kvartalet, medan den organiska intäktstillväxten var 11,6 procent, och nu räknar man med en organisk tillväxt i rörelseresultatet på 10-12 procent för helåret.

Småföretag ska få lättare att bli ekologiska

Småskaliga livsmedelsproducenter ska få hjälp från Jordbruksverket för att ställa om till ekologisk produktion. Företagen ska kunna få egna, skräddarsydda insatser för detta, samtidigt som myndigheten ska kartlägga vilka områden som det särskilt kan löna sig för svenska ekoproducenter att satsa på.
SJV upphandlar just nu de aktörer som ska utföra själva arbetet.

Spray ersätter plast på Icas gurkor

Ica ska testa att sluta slå in sina färska gurkor i plast – och istället ytbehandla dem med en biobaserad, ätbar så kallad coating, som utvecklats av svenska foodtechbolaget Saveggy. Coatingen sprayas på gurkorna och ska ge samma förlängda hållbarhet som plasten, men utan förpackningsmaterial som måste slängas eller återvinnas. Företagen har samarbetat om tekniken sedan förra våren, och nu ska man testa den "så snart det är produktionstekniskt möjligt", som Marcus Welin Sandgren, inköpschef för frukt och grönsaker på Ica Sverige, uttrycker det enligt Packnews.

Mondelez storsatsar för kakao

Mondelez följer konkurrenten Nestlé i spåren och satsar ytterligare 600 miljoner USD på sitt arbete för att förbättra villkoren för kakaoodlare i Västafrika. Tidigare har man investerat en miljard USD i arbetet, som syftar till att stödja 300 000 odlare till 2030, och hittills har man knutit till sig två tredjedelar av dessa, vilket uppges ha ökat deras inkomster med mellan 15 och 33 procent samt även ökat kakaovolymerna.
Samtidigt efterlyser Mondelez fler insatser från hela branschen inom kakaoodlingarna i Elfenbenskusten och Ghana, som under flera decennier kännetecknats av bland annat fattigdom, låga inkomster, barnarbete och slaveri.

Sherryfatslagrad Famous Grouse till Systemet

Edrington lanserar whiskeyn The Famous Grouse i en variant som lagrats på sherryfat, kallad The Famouse Grouse Sherry Cask Finish, på Systembolaget. Denna ska enligt företaget bli "något sötare och fruktigare" än den vanliga.

Fortsatt fall för Midsona

Midsona B fortsatte att falla på onsdagen, med 9,93 procent till 8:89 SEK. Mackmyra drabbades av en rekyl om 6,92 procent till 2:42 SEK, medan Agtira föll med 4,61 procent till 17:60 SEK och LMK Group föll med 4,36 procent till 6:36 SEK.
Lohilo steg samtidigt med 14,47 procent till 1:95 SEK, medan Veg of Lund steg med 9,52 procent till 6:67 SEK, Lerøy Seafood steg med 7,20 procent till 44:98 NOK, och Grieg Seafood steg med 6,47 procent till 68:25 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,94 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,20 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,32 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0.48 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,46 procent.

Gomidda: Äntligen!

Ja, nu rör vi oss i livsmedelsindustrins yttersta utmarker – vilket i och för sig inte hör till ovanligheterna under denna rubrik – men vi måste bara få dela den glada nyheten om att forskare nu fått fram ett piller som ska kunna ge samma effekt som träning för muskler och benstomme.
Det är vid medicin- och tandläkaruniversitetet i Tokyo (jo, vi har kollat, det existerar) som forskare nu tagit fram detta undermedel, vilket i ett slag hotar att göra gymägare, kosttillskottstillverkare och övriga aktörer arbetslösa.
Medlet är givetvis avsett att hjälpa dem som på grund av till exempel sjukdom inte kan träna, men det vet man ju hur det kommer att sprida sig till alla soffpotatisar som vill ha utdelningen utan insatsen, om man säger så.
Forskningsrönen publiceras i tidskriften Bone Research, och ska alltså inte ha något gemensamt med de andra och mer tveksamma metoder som en och annan kroppsbyggare dopar sig med.
Men hav tröst, alla ni i hälsokost- och kosttillskottsbranschen. Ven blir först med att lansera till exempel en energidryck eller dito bar, med medlet uti?
Kom ihåg var nu hörde det först.

Email Marketing Powered by MailPoet