foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/04, 2020

Rejält uppsving för Midsona

Midsona ökade sin vinst före skatt för första kvartalet mer än tolv gånger om till 61 miljoner SEK (5), något som i hög grad återspeglades i röreseresultatet som steg till 71 miljoner SEK (22). Omsättningen steg till 946 miljoner SEK (786).
"Försäljningen och EBITDA-resultatet blev vårt klart bästa någonsin", konstaterar vd Peter Åsberg, som noterar att företaget gynnats av coronakrisen i form av ökad efterfrågan.

JR Kött i konkurs

JR Kött i Årsta har försatts i konkurs efter att coronakrisen slagit undan benen för företagets försök att komma på fötter efter en tid av ekonomiska problem. Enligt Mål & Medel finns det fler företag i samma bransch som balanserar på konkursens rand just nu, och som inte kommer att hjälpas av de stödåtgärder som finns.
29 anställda berörs av JR Kötts konkurs.

Swedbank: Coronaåtgärder verkningslösa för småföretag

Sveriges 900 000 enskilda företagare får i stort sett ingen hjälp alls av regeringens stödåtgärder för coronakrisen. Det visar beräkningar från Swedbank, som räknat på tre typiska svenska företag – en frisör med 650 000 SEK i omsättning, en restaurang som omsätter tio miljoner, och en verkstadsindustri som omsätter 90 miljoner.
Det visar sig då att det är restaurangen som klarar sig bäst, men får trots detta bara runt elva procent av sin omsättning i stöd, medan det stora företaget kan räkna med sex procent – och småföretagen får närmast försumbara ersättningar.
"Vi har redan sett att konkurserna ökar kraftigt. Det betyder att situationen är allvarlig", säger Swedbanks seniorekonom Jörgen Kennemar till Aftonbladet.

HKScan får böta efter olycka

HKScan har fått ett strafföreläggande om 150 000 SEK efter att en anställd på anläggningen i Halmstad skadade sin vänsterhand svårt i en arbetsplatsolycka. Denna inträffade för två år sedan när den anställde skulle rengöra en köttkvarn, på vilken det enligt åklagaren saknades skyddsanordning, skriver Mål & Medel. Dessutom hade den skadade personen inte utbildats tillräckligt och ingen riskbedömning hade gjorts, enligt denne.

Ica ska bli helt klimatneutralt

Ica skruvar nu upp klimatmålen och tänker bli helt klimatneutralt senast 2030. Detta efter att man redan uppnått de tidigare målen om att minska klimatpåverkan med minst 70 procent i den egna verksamheten och kompensera för resten. De nya målen ska uppnås bland annat genom att dess leverantörer ska åläggas att sätta upp egna klimatmål, få konsumenterna att handla mer klimatsmart, men också genom att producera egen förnybar energi.

Sibylla satsar tidigare än planerat

Snabbmatskedjan Sibylla tidigarelägger sin planerade nya reklamkampanj "Originalet sedan 1932" på grund av coronakrisen. Kampanjen var tänkt att sjösättas först nästa månad, men kommer istället nu.
"Ingen vet ju hur vår bransch ser ut efter Corona. Vi ville gasa på eftersom vi dessutom har ett erbjudande som faktiskt fungerar bra, med exempelvis drive-in, utkörning och beställning via Sibylla-appen", säger marknadschefen Lena Lundvall.
I reklamen kommer bland annat ett barnbarn till Sibyllas grundare att medverka.

Pernod Ricard gratisutbildar barpersonal

Pernod Ricard Sweden erbjuder gratis utbildningar för svenska baranställda tillsammans med Wine and Spirits Education Trust (WSET) med anledning av coronakrisen. Företaget ser detta som "en gest som vi tror kommer att ge ett långsiktigt värde för vår sektor", som Stephanie Durroux, vd för Pernod Ricard Northern Europe, uttrycker det.
De som klarat kursen kommer att belönas med ett certifikat och "en prydnadsnål som är internationellt erkänd inom restaurang- och barbranschen", enligt företaget. 

Lidl öppnar coronatester

Lidl ska erbjuda vårdpersonal att testa sig för coronaviruset på mobila teststationer utanför sina butiker i Upplands Väsby, Kungsängen och Fruängen. Det sker i samarbete med Samtrans, Infosolutions samt Folkhälsomyndigheten.
"När vi fick frågan om att upplåta plats på våra parkeringar för provtagning och förstod att vi kunde göra det utan att på något sätt riskera våra kunders hälsa svarade vi ja utan att tveka. Den här situationen är någonting var och en har skyldighet att hjälpa till att lösa", säger Johan Augustsson, Sverigechef på Lidl Sverige. 

Återstuds för livsmedelsindex

Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI återhämtade sig en del på måndagen, och hade på eftermiddagen stigit med 3,68 procent. Midsona B steg mest i branschen på Stockholmsbörsen efter företagets rapport, med 4,77 procent till 54:90 SEK, tillsammans med Swedish Match som steg med 4,55 procent till 648:40 SEK, och AAK som steg med 4,17 procent till 157:40 SEK. Mest steg dock Nordic SME-noterade Kopparbergs, med 5,92 procent till 136:00 SEK, och i Finland steg Apetit med 4,61 procent till 8:62 EUR och Atria A med 4,14 procent till 10:06 EUR.
Sjöstrand Coffee föll samtidigt med 13,93 procent till 0:42 SEK, före Dalsspira som föll med 7,60 procent till 4:01 SEK, Harboes Bryggeri som föll med 4,92 procent till 50:20 DKK, Norway Royal Salmon som föll med 3.57 procent till 205:40 NOK och Agromino som föll med 3,28 procent till 11:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,23 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,68 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,90 procent.

Gomidda: Insektsnyckel

Att äta myror ska ju enligt vad vi alla matas med varje jul vara "världens käk" som "kittlar dödsskönt i kistan", men för den som inte vill försöka slicka i sig sådana direkt från under en sten lanserar nu forskare vid Högskolan Kristianstad en hel kokbok för olika insekter.
Tanken är att insekter ska bli lika naturliga i matlagningen som baken från en gris eller underredet på en ko, inte minst eftersom vi tydligen måste äta mer insekter i framtiden.
"Vi har tagit ett helhetsperspektiv och fått en hel del ny kunskap, inte bara om hur och vad vi kan göra med insekter som ingredienser utan vi har även testat förpackningslösningar och processer som behövs för att insekter ska kunna bli aptitliga, näringsrika och attraktiva livsmedel", säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Det enda lilla problemet just nu är att insekter inte är godkända för försäljning som livsmedel i Sverige, så den som inhandlar sagda kokbok får nöja sig med enbart den teoretiska kunskapen, i den mån man inte vill ägna sig åt olagligheter eller smuggling från andra länder. (Och förväxla nu förihelafriden inte denna nyckel till insektsätandets möjligen underbara värld med såna där nycklar som brukar krävas för att montera möbler som kommer i platta paket – det är blott alltför många som inte verkar förstå att de senare heter INSEXnycklar.)