foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/10, 2022

JUST NU: EU godkänner Morris-Match

EU-kommissionen meddelade sent på tisdagen att man godkänner Philip Morris planerade köp av Swedish Match, en affär värd 16 miljarder USD.

Brakförlust för Midsona

Midsona vände till förlust före skatt för tredje kvartalet om -483 miljoner SEK (+36), efter att omsättningen stigit till 944 miljoner SEK (893).
Efterfrågan är stark men inflationen fortsätter att kosta företaget pengar, konstaterar vd Peter Åsberg.

Midsona tar in dryg halvmiljard

Efter den stora kvartalsförlusten ska Midsona nu genomföra en ny företrädesemission, där man ska ta in 600 miljoner SEK. Syftet blir att minska skuldsättningen.

Ica: Vi betalar inte mer

Inflationen på livsmedel ligger just nu på runt 16 procent, snart det dubbla mot den redan höga inflationen i övrigt – och nu sätter Ica ned foten gentemot leverantörerna, trots att många Icahandlare har goda vinstmarginaler.
"Tiden för prishöjningar var förbi", var budskapet på leverantörsträffar som Ica haft nyligen, rapporterar Dagens Nyheter – men detta har fått flera leverantörer att gå i taket, eftersom deras kostnader fortsätter att skena.
Tidningen har talat med flera leverantörer till Ica, som vittnar om detta, men som inte vill träda fram med namn av rädsla för att deras produkter ska kastas ut från kedjan, ifall de kritiserar den. Men kritiken mot att Ica höjer priserna gentemot kunderna och stoppar mellanskillnaden i egen ficka är tydlig.
Ica centralt har inte kommenterat, men Daniel Lindgren som driver Sveriges lönsammaste Icabutik, Ica Maxi i Umeå, förklarar att även handlarnas omkostnader har ökat, och att marginalerna snarare pressas nedåt.

Polarbröd ökar och nyanställer

Polarbröd meddelar att man ökar produktionen vid sitt återuppbyggda bageri i Älvsbyn, och att man räknar med att nyanställa för ändamålet. Sedan i januari har bageriet gått för fullt med treskift, men nu tänker företaget införa fler skift för att kunna få ut ännu mer ur det.
Samtidigt fortsätter bygget av ännu ett bageri i Älvsbyn, men detta är inte klart.
Hur många som kommer att anställas eller hur stor ökning av produktionen det blir har inte uppgetts.

Uppåt för AAK

Svenska fettkoncernen AAK ökade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 803 miljoner SEK (616), efter att omsättningen stigit till 13,31 miljarder SEK (9,21).

Färre svenskar följer fiskrekommendation

Andelen svenskar som äter sjömat minst två gånger i veckan – vilket Livsmedelsverket rekommenderar – har fallit från 43 procent 2015 till 33 procent 2021. Det visar nya siffror från Norges Sjömatråd.
"Vi har i princip förlorat var tionde person och det är inte alls bra", säger sjömatrådets Sverigechef Charlotte Rapp. "Vi behöver, inte minst av hälsoskäl, äta mer fisk och skaldjur. Vi behöver gemensamt jobba för att fler ska få upp ögonen för de stora fördelarna med sjömat".

Kraftig nedgång för gröntätandet i Norge

Andelen norrmän och -kvinnor som uppger att de äter frukt och grönt fem gånger om dagen har minskat från en fjärdedel till en knapp femtedel på fem år. Det visar nya siffror från Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), rapporterar NTB. I år är andelen 18,2 procent, mot 24,8 procent år 2017. Minskningen beror både på att man i Norge äter allt mindre grönsaker och sallad till maten, och att man äter allt mindre frukt och bär som mellanmål.

Coca-Cola höjer prognosen efter fett delår

Coca-Cola-koncernen höjer sin prognos för helåret efter att vinsten före skatt för tredje kvartalet skjutit i höjden till 3,44 miljarder USD (3,08), och omsättningen ökat till 11,06 miljarder USD (10,04). Företaget höjer prognosen för ökad omsättning för helåret med två procentenheter till 14-15 procent.

21-årig akvavit från O.P. Anderson

Anora Group släpper en ny 21-årig O.P. Anderson-akvavit i begränsad upplaga. Denna blir "den äldsta och mest exklusiva som någonsin tillverkats i Sverige", enligt företaget.

Red Bulls grundare död

Energidrycken Red Bulls – och på sätt och vis hela energidrycksbegreppets – fader Dietrich Mateschitz avled i helgen efter en tids sjukdom.
Han upptäckte energidrycken Krating Daeng under en resa i Hong Kong, och bjöd in en av dess tillverkare, Chaleo Yoovidhya, att tillsammans med honom lansera något liknande i västvärlden, med start i hans hemland Österrike 1987. Resten är, som man brukar säga, historia.
Dietrich Mateschitz blev 78 år.

Fuud avnoteras från First North

Konkursdrabbade livsmedelsföretaget Fuud avnoteras från Nasdaq First North. Handeln i aktierna stoppades efter konkursen, men kommer alltså inte att återupptas.

Platt fall för Midsona efter förlusten

Midsona B rasade med 22,16 procent till 9:87 SEK efter sin kvartalsrapport, där man redovisade kraftig förlist. Dalsspira föll med 12,17 procent till 0:404 SEK, och Sjöstrand Coffee föll med 11,14 procent till 0:718 SEK.
Mackmyra steg med 15,56 procent till 2:60 SEK, medan Veg of Lund steg med 8,94 procent till 6:09 SEK, och AAK steg efter sin rapport med 7,07 procent till 161:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,37 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,88 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,66 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0.45 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,72 procent.

Gomidda: Hook-ers

Kanske skulle det gå att få fjong på konsumtionen av fisk och annan sjömat i Sverige – vilken ju rasar oroväckande mycket, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire – ifall man toge efter den entreprenör i Thailand, som erbjuder fisketurer i sällskap av nakna kvinnor.
Det är i Chon Buri som ifrågavarande entreprenör – som av förklarliga skäl vill vara anonym – börjat annonsera ut konceptet på asociala media, åtföljt av bilder på några av de avklädda i all sin prakt, rapporterar Oddity Central. Dessa poserar dessutom på sådana sätt att intentionerna med deras närvaro inte går att ta miste på, heter det.
Det får oss att fundera på om inte hela tilltaget trots allt luktar torsk.

Email Marketing Powered by MailPoet