foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/10, 2022

Svenskarna köper mer (utländsk) kyckling

Svenska folket ökade sin konsumtion av kyckling med 5,4 procent nuder första halvåret – men andelen svenskt minskade nästan lika mycket. Istället steg importen med nästan 16 procent, enligt ny statistik från Jordbruksverket.
Orsaken, enligt myndigheten, är sannolikt att svensk kyckling blir dyrare på grund av de högre kraven på den.
"Det är oerhört tråkigt och trist att se siffror på att man inte väljer det svenska, utan en lågpriskyckling från annat land som inte uppfyller de svenska kraven", säger Svensk Fågels ordförande Jenny Andersson till TT. "Det är en sak att det är lågpriskyckling, men för mig handlar det också om en självförsörjningsgrad. Vill vi ha en livskraftig landsbygd och ska svenskar ha bra mat att köpa?"
Samtidigt avråder Världsnaturfonden WWF från att köpa konventionellt uppfödd svensk fågel, eftersom många uppfödare använder snabbväxande raser, som utsätts för smärta.

Ukrainas spannmålsexport nästan återställd

Ukrainas export av spannmål under de första veckorna i oktober var nästan tillbaka på nivåerna från före Rysslands invasion, trots att flera hamnar fortfarande är stängda. Enligt det ukrainska lantbruksministeriet var exporten av främst majs och vete mellan 1-17 oktober 2,12 miljoner ton, mot 2,17 miljoner ton samma period 2021, rapporterar Reuters.
Hittills är den samlade spannmålsexporten denna säsong (räknat från juli) 10,8 miljoner ton, mot 16,5 miljoner ton samma period förra säsongen.

Framgång för Nestlés arbete mot barnarbete

Drygt 10 700 kakaoodlande hushåll i Elfenbenskusten har anslutit sig till Nestlés pågående program för att minska fattigdomen som ofta leder till att barn tvingas arbeta på kakaoodlingarna. Det är fler än de 10 000 som företaget hade hoppats på till årsskiftet, skriver Financial Times.
Programmet, som lanserades i januari, innebär att odlarna kan fördubbla sina inkomster ifall de kan se till att deras barn går i skolan, gör det möjligt att odla hållbart, förbättra odlingsteknikerna samt hitta andra inkomstkällor.
Nestlé planerar nu att utvidga programmet till Ghana år 2024, men medger att det kommer att ta lång tid att få bukt med barnarbetet. Dessutom har det varit problem med att betala ut den extra ersättningen till odlarna, eftersom de först måste skaffa sig en mobilapp till sin bank – och många har varken mobiltelefon eller bankkonto, eller ens ett ID-kort, så att de kan skaffa sig ett.
Öven en och en halv miljon barn uppskattas arbeta på kakaoodlingar i Elfenbenskusten och Ghana, enligt en undersökning gjord av Norc, som lyder under University of Chicago, år 2020. En tredjedel av dessa utsätts för skador, eftersom 95 procent utsätts för faror i arbetsmiljön.

Tre av fyra vill ha EU-stöd för att välja hållbar mat

Tre av fyra européer vill ha hjälp från EU att begränsa priserna på hälsosam och klimatsmart mat, så att de ska ha råd att välja sådan. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.
I samma undersökning säger hälften av de svarande att icke hållbara livsmedel borde göras dyrare, för att styra om konsumenternas köpvanor. Fyra femtedelar vill gå så långt som att se ny reglering på EU- och nationell nivå, skriver Food Navigator.

Ännu bättre än väntat för Biogaia

Biogaia slog till och med sin egen omvända vinstvarning nyligen för tredje kvartalet, och ökade vinsten före skatt till 98,80 miljoner SEK (66,94), istället för de 94 miljoner man aviserat. Omsättningen blev däremot som förväntat 257,73 miljoner SEK (173,84).

Probi tyngdes av USA-svacka

Probi minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 15,35 miljoner SEK (28,54), efter att omsättningen dalat till 145,08 miljoner SEK (158,87).
"Det tredje kvartalet nådde inte våra mål vilket till största delen förklarades av utvecklingen i region Americas", säger vd Tom Rönnlund.
I regionen minskade försäljningen med elva procent "trots starkt stöd av dollarn", som Tom Rönnlund uttrycker det, eller med hela 28 procent justerat för valutaeffekter. Det beror i sin tur på uteblivna beställningar från några få stora kunder, samtidigt som det varit brist på råvaror i USA.

Anrikt bryggeri får nya delägare

Qvänum Mat & Malt  – ett av Sveriges 20 äldsta bryggerier trots att det startade så sent som 2004 – får nya delägare i form av de lokala investerarna Per Lindblom, Henrik Österberg och Fredrik Egonson, rapporterar Beernews. Den sistnämnde ska även ta över ledningen av företaget som anställd.
Grundaren Claes Wernersson säger att han vill trappa ned, eftersom han hunnit fylla 68 år.
De ekonomiska detaljerna har inte uppgetts.

Probi steg på rapport

Trots nedgångarna fick Probi godkänt för sin kvartalsrapport av marknaden, som skickade upp aktien med 6,60 procent till 218:00 SEK, vilket var näst bästa utveckling i branschen efter Midsona B, som steg med 8,33 procent till 13:00 SEK. Humble Group steg med 5,32 procent till 8:71 SEK, medan Kopparbergs steg med 3,66 procent till 136:00 SEK.
Eatgood föll med 9,22 procent till 1:28 SEK, medan Fuud föll med 7,61 procent till 0:034 SEK, Lohilo föll med 6,18 procent till 1:70 SEK, Ice Fish Farm föll med 5,35 procent till 23:00 NOK, och Lerøy Seafood föll med 5,16 procent till 40:78 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,47 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,35 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0.86 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,53 procent.

Gomidda: Avogeddon

Såhär mellan larmrapporterna om hotande putinskt Armageddon, kanske man kan vila tanken lite mot det betydligt fredligare Avogeddon som matsvinnsföretaget Sharing Excess i amerikanska Philadelphia just nu ställer till med.
Uttrycket är deras eget, för de har nämligen nyligen dränkts av en kvarts miljon avokador, vilka eljest riskerar att gå till spillo. Nu tvingas man dela ut dem gratis till kreti och pleti, rapporterar amerikanska radiokanalen NPR.
Förklaringen är att det varit brist på avokador från Mexiko, så då har producenter i Peru stegat in istället, säger professor Miguel Gomez vid Cornelluniversitetet. Men tajmingen kunde varit bättre, för under tiden det tog att stega in, så hann mexikanarna ikapp, och nu står man där med sina tvättade halsar och skägget i brevlådan och fötterna i varsitt klaver. Samt med avokador upp över öronen.
Men gratisutdelningen har blivit en desto större succé, för folk har setts kånka iväg med lådor med 50 avokador i åt gången.
"jag använder dem på äggröra. Jag använder dem i pastasås. Jag använder dem i smoothies", säger till exempel Nourhan Ibrahim på Sharing Excess.
Mycket guacamole blir det till fredagstacosen, antar vi.

Email Marketing Powered by MailPoet