foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/10, 2022

Tiotusentals ton råvara blir aldrig mat

11 000 ton mjölk hälls bort i Sverige varje år, utan att någonsin hamna hos mejerierna. 7 000 ton griskött och 13 000 ton nötkött, båda slaktad vikt, går motsvarande öde till mötes. Det är slutsatser som Jordbruksverket drar i en ny rapport om matsvinnet så att säga på gräsrotsnivå.
Skador eller sjukdomar kan leda till att djur måste avlivas under uppfödningen eller måste hållas borta från livsmedelskedjan medan de medicineras, och det finns också krav på i vilket skick djuren ska vara i, när de ska gå till slakt. Men det innebär också att – förutom själva matsvinnet – nio procent av de totala växthusgasutsläppen från djurhållningen kommer från verksamheter som aldrig resulterar i livsmedel, förutom de rent ekonomiska förluster som uppfödarna gör.
Nu vill myndigheten att svenska djuruppfödare arbetar mer med att minska den här sortens förluster.
"Frågor som rör livsmedelsförluster behöver få en tydligare plats i arbetet för att minska miljö- och klimatpåverkan och öka lönsamheten. Det kan även stärka Sveriges försörjningsförmåga", säger Christina Nordin, Jordbruksverkets generaldirektör.

Nestlé höjer förväntningarna

Nestlé höjer sin prognos för omsättningen för helåret, efter att den för årets första nio månader stigit med 8,5 procent till 69,13 miljarder CHF. Nu räknar man med att omsättningen kommer att ha ökat med åtta procent vid årsskiftet, vilket är en höjning med en procentenhet från tidigare prognos.
Resultatet har inte offentliggjorts.

Arla ska belöna klimatsmarta produkter

Inte nog med att Arla inför ett nytt belöningssystem till klimatsmarta producenter, som vi rapporterade om nyligen: nu kommer man även att belöna sina klimatsmarta produkter – åtminstone i Storbritannien.
De produkter som säljs i landet under företagets egna varumärken Cravendale, BOB, och Big Milk kommer att förses med en ny logo, som framhåller hur företaget arbetar med att förbättra djurens hälsa och välmående, liksom arbetet med att bevara den biologiska mångfalden. Det arbetet sker under nya företagsinterna programmet Arla CARE, vilket de producenter som levererar mjölk till dessa varumärken också förväntas följa.
De första produkterna med den märkningen kommer på den brittiska marknaden senare denna månad.

Risk för mindre frukt och grönt i krisernas spår

Det finns risk för att tillgången på frukt och grönt från Europa kommer att minska i spåren av energi- och klimatkriserna. Den varningen kommer nu från branschorganisationen Freshfel Europe, rapporterar Eurofruit.
"Tillgången kan minska när odlarna går omkull, eller lämnar sina produkter oskördade eftersom de inte kan lagra dem. Produktionen i växthus kan komma att kortas för att begränsa uppvärmning och belysning. Brist på korrekt temperaturkontroll riskerar dessutom att få växterna att gå i viloläge, vilket minskar storleken på skördarna. Allt detta kan komma att drabba en tillgång som redan blir allt mer drabbad av klimatförändringarna", säger Freshfel Europes Philippe Binard.
Redan nu har minskad köpkraft hos konsumenterna minskat konsumtionen av frukt och grönt med tio procent, vilket också det slår mot odlarnas ekonomi, framhåller Philippe Binard. Samtidigt har energikostnaderna för denna säsong skjutit i höjden med nästan sju miljarder EUR.
"Ekonomiska svårigheter eller till och med konkurs är troligt för aktörerna om inga lösningar hittas snabbt", säger han.

Två av tre handlar Fairtrade

69 procent av svenskarna köper Fairtrademärkta varor alltid, ofta eller ibland. Det visar en ny undersökning från Kangtar Sifo på uppdrag av organisationen Fairtrade. Mest pigg på rättvisemärkta varor är man i Uppsala län, där siffran är 81 procent.
"Det är glädjande", säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige, eftersom man oroat sig för att konsumenterna kommer att välja bort Fairtradevaror när tiderna blir kärvare.
"Globala efterdyningar av coronapandemin och det pågående kriget i Ukraina har inneburit att det är svårare för odlarna att täcka sina produktionskostnader och sätta mat på bordet. Fortsätter prishöjningarna finns en risk att etiskt producerade livsmedel tappar i försäljning vilket vore förödande för odlarna", säger hon.

Minskad vinst för Olvi

Finländska bryggerikoncernen Olvi minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 14,57 miljoner EUR (17,89). Omsättningen steg till 297,04 miljoner EUR (254,50).
"Kriget i Ukraina har på ett betydelsefullt sätt ändrat affärsmiljön i Ryssland och Belarus", säger företaget. "Olvi har stoppat exporterna till Ryssland från alla länder där man verkar, och har påbörjat noggrann planering för att sälja av sina affärsverksamheter i Belarus".

Minskad vinst för Royal Unibrew

Danska bryggeriföretaget Royal Unibrew minskade sin vinst före skatt för tredje kvartalet till 474 miljoner DKK (600), efter att omsättningen ökat till 3,30 miljarder DKK (2,43).

Platt fall för Midsona

Midsona A rasade oväntat på onsdagen med 41,92 procent till 15:10 SEK. Anledningen var oklar: Midsona B steg med 0,61 procent till 13:16 SEK.
Fuud rasade med 29,52 procent till 0:0329 SEK, medan Royal Unibrew föll efter sin delårsrapport med 14,56 procent till 427:20 DKK.
Eatgood steg med 15,92 procent till 1:42 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 9,76 procent till 93:30 SEK och Lohilo steg med 8,99 procent till 1:82 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,63 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,65 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,45 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0.19 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,64 procent.

Gomidda: Singel och fet

Visserligen väntas den inte lanseras i Sverige, utan i USA. Men frågan är väl ändå vem som kommer att vilja ertappas med en förpackning av den nya olivolja, som just godkänts i landet, och som går under varumärket "Single & Fat"?
Det är tveksamt om ens tillverkarens försäkringar om att denna är 100-procentigt, certifierat ekologisk, och att man ville göra något kul och oväntat, som grundaren Matt Cruz uttrycker det enligt Foodbev. Att synas med sådana grunkor i varukorgen befäster väl bara bilden av en människa som gett upp i livet?
Email Marketing Powered by MailPoet