foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/10, 2022

Problem för Picard – flaggar för förändringar

Picard varslar om förändringar efter att det gått mycket trögt för kedjans etablering i Sverige.
"Vi går nu in i en mycket spännande tid där vi arbetar med en ny strategi som kommer innebära nytt kapital och förändringar i ägarstrukturen", säger tillförordnade vd:n Emelie Alm till tidningen Dagligvarunytt, och förklarar att närmare detaljer kommer inom några veckor.
Picards svenska verksamhet köptes ut 2019 från det franska moderbolaget. Då hade man för längesen fått överge planerna på 50 butiker i Sverige till 2020, utan har istället minskat från 15 till sex butiker.
Enligt Dagligvarunytt har kedjan idag ett skuldsaldo till Kronofogden om drygt 300 000 SEK, främst i form av skatteskulder, medan man tvingats betala ytterligare nästan 430 000 SEK betalningsförelägganden i form av utslag eller tredskodomar. I den senaste årsredovisningen, för 2020, gjorde man en rörelseförlust om -16,7 miljoner SEK på en omsättning om 75,2 miljoner SEK, och i denna skriver bolaget rent ut att det är osäkert om bolaget kommer att kunna drivas vidare.

Peter Kullgren ny landsbygdsminister

Det blir Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren som blir ny landsbygdsminister i den nya regering som statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade på tisdagen. Han har tidigare även varit kommunalråd hemma i Karlstad.
"Jag har ett brinnande intresse för att svenskt lantbruk och jordbruk ska komma riktigt på fötter och att vi ska öka vår självförsörjning i Sverige", säger han till SVT Nyheter.
Samtidigt ombildas departementet så att den nya regeringen nu upprättar ett landsbygds- och infrastrukturdepartement, där förutom Peter Kullgren även nye infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) kommer att verka.
Andra ministrar som kommer att få mycket med livsmedelsindustrin att göra är Ebba Busch (KD), ny energi- och näringsminister, samt Romina Pourmokhtari (L), ny klimat- och miljöminister. Båda kommer att arbeta på det nya klimat- och näringslivsdepartementet.

Motigt för mathandeln

Svenska livsmedelsbutiker minskade sin omsättning med 7,4 procent mellan september i fjol och samma månad i år, rensat för inflationen, rapporterar TT. Trenden har pågått under året, men september karaktäriserades av en skarpare nedgång.
"Antingen har folk köpt billigare varor eller så har man köpt mindre varor. Det kan ju vara både och. Det kan ju också vara så att konsumenter går från att köpa oxfilé till köttfärs", säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Polarbröd satsar på bär

Polarbröd ska hjälpa företaget Nordisk Bärinnovation att bygga Sveriges första storskaliga produktion av frystorkade bär. Dagens frystorkade bär på marknaden är till största delen importerade, men Nordisk Bärinnovation ska testa en ny metod som enligt företaget är fossilfri och drar 75 procent mindre el än tidigare frystorkar.
"Vi har testat den som en labbanläggning och nu tar vi nästa steg till en demoanläggning", förklarar Erik Rosenbaum, delägare i Nordisk Bärinnovation.
Nu ska den demoanläggningen byggas och testas i ett halvår, och därefter hoppas man kunna lansera bären på den svenska marknaden.
"Vi är jätteglada att inleda samarbete med Nordisk Bärinnovation eftersom vi gärna vill stötta innovationer inom mat i norra Sverige", säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.
Hur mycket pengar Polarbröd går in med, eller vad övriga delar av avtalet innebär, har inte uppgetts.

Mathem stoppar kritiserad reklamkampanj

En bild på en kvinna i hijab som talar i mobiltelefon med budskapet "smaka på friheten" – där innebörden är friheten att kunna få hem mat trots att kvinnan är sen till jobbet. Det är innehållet i en ny reklamkampanj från Mathem, som nu väljer att dra in den, eftersom den anses okänslig inför oroligheterna i Iran.
"Kvinnor i Iran mördas för sin rätt att slippa bära hijab", säger Fazz Azzat, bland annat goodwill-ambassadör för föreningen Gapf som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck, enligt Dagligvarunytt.
"På grund av vad som händer just nu i Iran förstår vi dock att den kan uppfattas som tondöv, och kommer därför att ta ner den", svarar Mathem på Twitter.

Brittiskt budgetkaos kan missgynna Kopparbergs

Kopparbergs, med stor export till Storbritannien, och andra alkoholföretag som Absolut Vodka eller Carlsberg kan komma att missgynnas av det pågående budgetkaoset i Storbritannien.
Orsaken är att den nye finansministern Jeremy Hunt meddelat att det skattestopp som hans företrädare nyligen aviserade inte kommer att bli av.
I den mycket utskällda minibudget som den nya regeringen presenterade, fanns planer på ett sådant stopp från och med februari. men efter att minibudgeten skapat så stora konvulsioner på marknaden att nya premiärministern Liz Truss kände sig förorsakad att sparka finansminister Kwasi Kwarteng, meddelar nu alltså hans efterträdare Jeremy Hunt att de flesta av minibudgetens skattesänkningar ställs in. Istället kommer skatten att stiga med inflationen, vilket omsatt i an flaska sprit väntas innebära en prisökning om 1:35 GBP.
Även planerna på taxfreehandel för utländska besökare till Storbritannien läggs på is.

Uppåt för Veg

Veg of Lund steg med 9,16 procent till 5:60 SEK på tisdagen, före bland andra Fuud som steg med 6,65 procent till 0:0481 SEK, Midsona B som steg med 4,98 procent till 13:08 SEK, och Humble Group som steg med 4,78 procent till 8:44 SEK.
LMK Group föll med 5,66 procent till 6:50 SEK, medan Lohilo föll med 4,79 procent till 1:67 SEK och Salmar föll med 2,70 procent till 324:60 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,58 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,67 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,54 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0.92 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,55 procent.

Gomidda: Veganvanvett

Nog för att vegotrenden är en av de starkaste inom livsmedelsbranschen sedan en tid tillbaka. Men man kanske inte behöver dra sin veganism så långt att man börjar utfordra skadedjur.
Som 73-åriga Margaret Manzoni i St Osyth i brittiska Essex, som drabbades av musinvasion, men som vägrade ta itu med problemet under åberopande av sin övertygelse. Istället matade hon dem och betraktade dem som sina husdjur, trots att en domstol redan i april beordrat henne att rota ut gnagarna.
Ty hennes grannar har en något annan inställning till det där, särskilt som även de fått ymnig påhälsning av de små liven, trots att Margaret Manzoni hävdar att mössen har det så bra hos henne att de inte behöver gå till grannarna för att söka mat, rapporterar Sky News.
Förutom då att det luktar så illa att grannar tvingats flytta.
Nu har hon dömts till sammanlagt omkring 4 000 GBP i böter och skadestånd, efter att kommunen åtalat henne igen. Om hon tänker rätta sig efter denna dom återstår dock att se.

Email Marketing Powered by MailPoet