foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/10, 2022

Gränshandeln ökar – men är inte åter på samma nivå

Gränshandeln mot Norge är på fortsatt uppgång, men är inte tillbaka på förpandeminivå. Det visar nya siffror från banken DNB, rapporterar nyhetsbyrån NTB.
Under tredje kvartalet handlade norrmännen för drygt två och en halv miljard NOK, men under samma period 2019 var summan nästan tre miljarder NOK.
I snitt handlar dock norrmännen för 1 800 NOK per dagstur, medan man handlade för 1 550 NOK år 2019.

Storfusion i amerikanska livsmedelsbranschen

De amerikanska livsmedelskoncernerna Kroger och Albertsons ska gå samman. Det sker genom att Kroger köper de återstående aktierna i Albertsons till ett pris som värderar hela företaget till omkring 24,6 miljarder USD. Samtidigt kommer Albertsons att betala omkring fyra miljarder USD till sina aktieägare, varibland alltså Kroger också ingår.

Mackmyra samarbetar med ESS Group

Svenska whiskeyföretaget Mackmyra ska inleda ett "djupgående strategiskt samarbete" med hotell- och upplevelseoperatören ESS Group. Operatören driver flera hotell- och restauranganläggningar som The Steam hotel, Ystad Saltsjöbad, och Ellery Beach House, och där kommer Mackmyra nu att kunna lansera sin whiskey tillsammans med olika upplevelser.
"För Mackmyra är detta ett otroligt viktigt strategiskt steg", säger Mackmyras vd Johan Larsson.

Svensk Fågel i EU-forskning

Svensk Fågel ska delta i EU-forskningsprojektet Broilernet, som ska sammanföra forskare och industri.
"Vi har en lång erfarenhet att arbeta med hållbarhet och anser det angeläget att dela med oss av den erfarenheten", säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel, som kan se fram emot att samarbeta med experter i 13 europeiska länder, vilka bland annat ska arbeta med "de mest akuta behoven inom kycklinguppfödning baserat på de tre områdena; klimat/hållbarhet, djurvälfärd och djurhälsa", som man uttrycker det.

Återhämtning för Dalsspira

Dalsspira steg på fredagen med 10.54 procent till 0:54 SEK, före bland andra Fuud som steg med 9,66 procent till 0:06 SEK, LMK Group som steg med 4,48 procent till 7:00 SEK, Probi som steg med 3,86 procent till 215:50 SEK, samt Kesko B som steg med 3,45 procent till 18:75 EUR.
Sjöstrand Coffee föll med 13,81 procent till 0:97 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 6,83 procent till 79:10 SEK och Oatly föll med 4,17 procent till 2:30 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,65 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0146 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,20 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,75 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,17 procent.

Gomidda: In vino veritas

"I vinet ligger sanningen", lyder ju det gamla fylleordspråket från romartiden, även om de eventuella sanningar som avtecknar sig mot flaskans botten sent om kvällarna kanske inte alltid tål dagens ljus, om man säger så.
Följaktligen omlanserar nu svenska Treasury Wine Estates sitt vin "19 Crimes Red Wine" under halloweenhelgen med en självlysande etikett. När man släcker ner i dryckeslokalen framträder ett människoskelett i skuggorna, en kuslig påminnelse om alltings förgänglighet och möjligen alkoholens faror, om man känner sig på det humöret.
Däremot undrar vi hur många, som efter ett antal glas i skumrasket och som plötsligt ser ett självlysande skelett sväva omkring i höstmörkret, drabbas av fylledille och lovar att aldrig mer unna sig ett enda glas. En effekt som Treasury Wine Estates förmodligen inte hade tänkt sig.
Email Marketing Powered by MailPoet