foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/10, 2022

Fuuds pengar slut om drygt två veckor

Krisen i svenska livsmedelsbolaget Fuud har nu blivit så svår att styrelsen räknar med att pengarna kommer att ta slut i slutet av denna månad, alltså om bara drygt två veckor. Den senaste tidens omorganisering väntas inte få effekt förrän i början av nästa år, i den mån företaget ens finns kvar då.
"Fuuds ledning och styrelse arbetar intensivt med olika alternativa finansieringslösningar för att därmed säkra bolagets fortsatta verksamhet", skriver företaget i ett pressmeddelande, men uppger inga närmare detaljer kring vilka dessa lösningar kan bli.

Svåra tider för hantverksbryggerier

Nästan 85 procent av de många svenska hantverksbryggerierna, som ju vuxit fram kraftigt på senare år, kommer att få betydande eller mycket allvarliga problem med ekonomin på grund av de skenande kostnaderna. Det visar en undersökning från branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier.
Samtliga som svarat på enkäten säger att de påverkats negativt av de ökade kostnaderna, och två tredjedelar säger att de inte kommer att kunna kompensera med hjälp av prisökningar. 17 procent säger att de inte kommer att kunna kompensera för kostnaderna överhuvudtaget.
Sveriges Oberoende Bryggerier kräver nu en sänkning av alkoholskatten för att hjälpa bryggerierna.

"Flera framsteg" för Humble

Svenska livsmedelskoncernen Humble rapporterar att man gjort "flera framsteg" under det tredje kvartalet.
"Trots ökade utmaningar på marknaden och ett svårt makroekonomiskt klimat har vi haft en betydande utveckling och uppnått betydande resultat inom många delar av verksamheten under det tredje kvartalet", säger vd Simon Petrén i en verksamhetsuppdatering.
Närmare detaljer har inte uppgetts.

Ökad vinst för Chr. Hansen

Danska ingredienskoncernen Chr. Hansen ökade sin vinst före skatt för hela räkenskapsåret till 292,9 miljoner EUR (247,1). Omsättningen steg till 1,22 miljarder EUR (1,08).

Omvänd vinstvarning från Pepsi

PepsiCo höjer förväntningarna för helårsvinsten efter att vinsten före skatt för tredje kvartalet ökat till 3,2 miljarder USD (3,05), medan omsättningen stigit till 21,97 miljarder USD (20,19). Nu räknar man med att den organiska omsättningen kommer att stiga med tolv procent för helåret.

Tokras för Fuud efter krisbesked

Fuuds aktie rasade med 48,82 procent till 0:05 SEK efter bolagets besked om att man balanserar på ruinens brant. Lohilo föll med 8,85 procent till 1:73 SEK, medan LMK Group föll med 6,94 procent till 6:70 SEK och Opticept föll med 5,50 procent till 26:65 SEK.
Bättre gick det då för Chr. Hansen, vars helårsresultat lyfte aktien med 14,27 procent till 417:20 DKK, medan Norcod steg med 6,64 procent till 61:00 NOK och Agtira steg med 3,24 procent till 17:55 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,27 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,90 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,91 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,02 procent.

Gomidda: Pumpa din pumpa

Så är det dags för årets skörd av mer eller mindre uppumpade pumpor. I USA sattes nytt inhemskt rekord av Travis Gienger i Anoka, Minnesota, med en bjässe som vägde in på lite drygt 1 161 kilo (2 560 pund, för att vara exakt).
Det borde inte gå att odla dylika giganter i Minnesota, säger Travis Gienger till nyhetsbyrån AP, och jämför det faktum att han vann ändå med att vinna Tour de France på höghjuling.
Men så är han också lärare i trädgårdsodling.

Email Marketing Powered by MailPoet