foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/06, 2021

AAK vill stänga fabrik i Belgien

Ingredienskoncernen AAK har inlett förhandlingar om att stänga en fabrik i belgiska Merksem. Anläggningen producerar matfett för bageribranschen och sysselsätter cirka 100 personer. Nedläggningen beräknas generera engångskostnader om cirka 304 miljoner SEK.

Brödets låga klimatavtryck okänt för svenskar

Brödets klimatavtryck är lika lågt som för till exempel pasta och baljväxter, men enligt en undersökning som Yougov genomfört för Pågens räkning, är det bara en dryg fjärdedel av svenskarna som känner till detta. För att öka medvetenheten kring detta har Pågen initierat ett samarbete med influencern Keyyo som mynnat ut i en Youtube-serie under namnet Mer än en macka.

Waynes samarbetar med Årets Kock

Kaffekedjan Waynes Coffe inleder ett långsiktigt samarbete med Årets Kock. Samarbetet innebär att Waynes blir exklusiv kaffeleverantör till Årets Kock-finalen i september, men också att gäster på Waynes kommer att kunna ta del av rätter som tagits fram i samarbete med Årets Kock.

ChopChop – pad thai utmanar om fredagsmys

Restaurangkedjan ChopChop Asian Express tar till stora ord i sin senaste lansering: det är dags att utmana tacon om titeln som svenskarnas okrönta fredagsmys-regent. ChopChop menar att deras senaste rätt, pad thai, är en värdig utmanare. Det är dock en bit kvar till världsherraväldet: rätten har än så länge bara lanserats på prov i en av kedjans restauranger, i Bromma Blocks.

Kompromissförslag i korvkriget

EU:s senaste kompromissförslag i den sega striden om den köttleveranser från övriga Storbritannien till Nordirland innebär en slags temporär vapenvila. Enligt just-food är EU berett att tillåta leveranser till Nordirlands butiker under en tremånadersperiod.

Gomidda: Smør, for Søren – del 2

Självklart måste vi följa upp gårdagens smöriga Gomidda med ännu en bit viktig information som är kopplad till danska smörkakor – eller Danish butter cookies, Scandinavian Shortbread, Spritz eller vad du nu föredrar att kalla det. (Kärt barn etc…)

Nu vill vi förstås berätta om det stora kriget mellan Kelsens (ägt av Campbell Soup och godkänd leverantör av kakor till det danska hovet) och den betydligt mindre konkurrenten Danisa. I Danmark är kampen känd som "småkagekrigen" och även om det inte utkämpats några blodiga slag precis nyligen, tyckte vi ändå att detta var en bra uppföljning till gårdagens krämiga inslag.

Vad småkakekriget handlar om? Det är mycket juridik och anklagelser hot och dit, men från början handlade alltihop så klart om – just det: smør, for Søren! Kelsens anklagade nämligen Danisa för plagiat och lyckades dessutom analysera fram att konkurrenten inte använde riktigt smör i sina kakor. Den exakta ställningen i kampen just nu vet v inte, men vi tar en kaka till och väntar på nästa smuliga attack.