foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/10, 2022

Morris berett sälja Matchs svenska distribution

Philip Morris är berett att sälja av Swedish Matchs distributionsverksamhet SMD, för att få EU-kommissionens godkännande för att få köpa bolaget. Det visar EU-handlingar som Dagens Industri tagit del av, och är därmed en av de eftergifter som Philip Morris erbjudit och som EU-kommissionen nu ska titta närmare på.
SMD är ett omfattande distributionsnätverk som förser svenska tobakshandlare med snus och cigaretter.

Pernod krävs på kvarts miljard i indiskt skattebråk

Pernod Ricard krävs på 244 miljoner USD av indiska myndigheter, som anser att företaget undervärderat importerade koncentrat i över ett decennium, rapporterar Reuters. Myndigheterna anser att företaget skrivit ned värdena just för att "maximera vinsterna", som det heter i ett meddelande om saken som det indiska tullverket skickat till bolaget.
Pernod Ricard India säger att man samarbetar med myndigheterna och att man alltid vinnlagt sig om transparens och satt följa lagar och regler.

Impossible Foods tvingas skära ned

Amerikanska köttersättningstillverkaren Impossible Foods tvingas säga upp knappt 50 anställda som ett led i en pågående omstrukturering, omtalar nyhetsbyrån Bloomberg. Företaget, som har omkring 800 anställda, har drabbats av minskande efterfrågan i USA, något som drabbat flera företag i branschen.

"Ofta bra efter" på Danones turkiska yoghurt

Danones förser sin turkiska Alproyoghurt med Too Good To Gos märkning "Ofta bra efter", i syfte att minska matsvinnet. Denna uppmanar kunderna att titta, lukta och smaka innan man slänger produkten, och själv avgöra om den verkar ätbar.

Eatgood stegar in i Kanada

Svenska foodtechföretaget Eatgood har fått sin första uppstartsorder i Kanada. Ordern är värd omkring 340 000 SEK, men "nu skall vi jobba med den kanadensiska marknaden och skapa försäljning, bygga upp efterfrågan och produktionskapacitet", säger företaget. Det ska konkret ske genom att hitta "en eller ett par optimala samarbetspartners", heter det.

Nya smaker från Brämhult

Eckes Granini släpper nya smaken "Äpple, Nypon, Havtorn", ämnad som en pendang till varianten "Äpple, Blåbär, Björkvatten" som kom i våras.

Bakslag för Dalsspira

Dalspiras börsglädje från måndagen blev kortlivad: på tisdagen föll aktien med 10,46 procent till 0:49 SEK. Fuud föll med 9,09 procent till 0:10 SEK, medan Veg of Lund föll med 6,89 procent till 5:00 SEK, Midsona B föll med 5,93 procent till 13:00 SEK, och Probi föll med 5,83 procent till 210:00 SEK.
Harboes steg med 5,07 procent till 70:40 DKK, medan Skåne-Möllan steg med 4,02 procent till 875:40 SEK och Eatgood steg med 3,85 procent till 1:35 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,08 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,12 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,54 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,19 procent.

Gomidda: Utrikiska

Jo, nu ska vi bli lite magsura här under denna rubrik, för visserligen är det trevligt att Danone vill minska på matsvinnet med en "Ofta bra efter"-märkning på sin turkiska Alproyoghurt, som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire.
Men om man verkligen ville minska matsvinnet, varför skriver man inte uppmaningen med vidhängande förklaring på svenska (se bild vid notisen)?
Engelska ska det vara, när det ska vara fint, muttrar vi språkpuritaner, men även om vi själva kan detta språk mycket väl, så träffar vi inte sällan på människor som inte har samma kunskaper. För att inte tala om många nyanlända, som inte alls fått någon undervisning i främmande språk, när de kommer hit.
Visserligen finns det ju en tendens hos svenskarna att tro att alla i det stora landet Utlandet, som är allt som ligger utanför svensk gräns, talar engelska utan problem, men det är dessvärre en chimär, märker man ganska snart om man är ute och reser.
"Look, smell, and taste – before you waste" går att formulera lika klatschigt på svenska som till exempel "Lukta, smaka och se om du fortfarande kan äta det". Eller "Innan denna går till svinnet – använd syn-, smak- och luktsinnet".
Den bjuder vi på alldeles gratis.

Email Marketing Powered by MailPoet