foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/10, 2022

EU förlänger granskning av Morris-Match

Philip Morris försök att köpa upp Swedish Match har – trots förhandstips om motsatsen – ännu inte fått godkänt av EU-kommissionen. Däremot har EU-kommissionen nu förlängt sin granskning av affären fram till 25 oktober. Orsaken är att Philip Morris erbjudit eftergifter för att få köpet godkänt.
Tidigare har det sagts att EU-kommissionen skulle lämna besked imorgon tisdag.

Dalsspira får förlängd nådatid

Dalsspira får ytterligare tre månader på sig att arbeta med den företagsrekonstruktion som just nu pågår. Det har tingsrätten i Vänersborg beslutat.
"Efter en ordentlig genomlysning av verksamheten har styrelsen funnit att det går att nå lönsamhet i befintlig verksamhet, men att det krävs ett förändringsarbete för att ta sig dit", säger företaget, som nu bland annat ska skära ned i kostnaderna och skala upp försäljningen.
På fredagen utsåg företaget en ny vd som ska leda arbetet.

Probi har det knackigt i Amerika

Probi varnar för att försäljningen i Nord- och Sydamerika, som står för omkring 70 procent av företagets nettoomsättning, har gått sämre än väntat under tredje kvartalet. Flera beställningar har uteblivit och marknaden är allmänt försiktig, säger företaget, som nu räknar med att omsättningen under perioden kommer att minska med nio procent till 145 miljoner SEK.

Nestlé bryter med palmoljejätte

Nestlé stoppar inköpen från en av Indonesiens största producenter av palmolja, som hör till Astra Agro Lestari (ALL), rapporterar Reuters. Orsaken är anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter som ALL ska ha begått, samt så kallad "land grabbing", där ALL alltså ska ha roffat åt sig landområden. ALL avvisar alla anklagelser.

Bananodlare i kris – Fairtrade höjer priset

Fairtrade höjer minipriset för bananer med 4,5 procent, och med 15 procent för dem som direktexporterar sina bananer. Det blir de högsta höjningarna på flera år, vilket motiveras med att ökade produktions- och levnadskostnader slagit hårt mot världens bananodlare.
Enligt Fairtrade har kostnaderna för gödningsmedel ökat med 70 procent, för bränsle med 39 procent och för lastpallar och plastförpackningar med mer än 20 procent. Även andra kostnader har också stigit.
"Odlarna kan omöjligtvis bära den här ekonomiska bördan själva. Det är avgörande att alla aktörer i leverantörskedjan tar sitt ansvar", säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige.

Ölflaskor exploderade – Systemet får kritik

Systembolaget kritiseras nu för en händelse för en månad sedan, när flera flaskor öl exploderade på lagret och inne i butiken på Systemet i Sölvesborg. Personalen fick ta skydd och dessutom försöka skydda återstående flaskor, eftersom de exploderande flaskorna spred "glas över hela lagerytan och ut i butik", som butiken skriver i sin anmälan till Arbetsmiljöverket, enligt Beernews.
"Hade någon medarbetare varit nära så hade det kunnat gå illa, trots skyddsutrustning i form av handskar och skyddsglasögon", skriver butiken.
Nu har Arbetsmiljöverket inspekterat butiken och kräver att instruktionerna för sådana här händelser ska uppdateras, så att ingen riskerar att skadas, och om inte butiken åtgärdar saken före mellandagarna så väntar föreläggande eller förbud.
Butiken har inte velat tala om för Beernews vilket öl det handlade om, men misstänker att flaskorna utsatts för värme.

Spritjätte säljer vin

Alkoholjätten Constellation Brands säljer flera av sina vinvarumärken till The Wine Group för en icke offentliggjord summa. Bland dessa finns Cooper & Thief, Crafters Union, The Dreaming Tree samt Monkey Bay, rapporterar Foodbev.
Tidigare har man sålt av en rad andra vinvarumärken till E&J Gallo, eftersom man vill renodla sortimentet.

Jultårta från Almondy

Almondy lanserar nya Christmas Cake, en jultårta med pepparkaksbotten som toppas med karamellchoklad, kaksmulor och chokladlinser.

Börsglädje för Dalsspira

Efter beskedet om att Dalsspira får förlängd tid på sig att rekonstruera företaget, rusade aktien med 35,57 procent till 0:55 SEK. Ice Fish Farm steg med 10,68 procent till 25:90 NOK, Eatgood steg med 7,00 procent till 1:30 SEK, Agtira steg med 6,38 procent till 17:50 SEK, och Lerøy Seafood steg med 4,00 procent till 42:08 NOK.
Probi föll samtidigt med 5,11 procent efter varningarna om problem i Amerika, medan Mackmyra föll med 4,80 procent till 2:18 SEK, Norcod föll med 4,76 procent till 60:00 NOK, Skåne-Möllan föll med 4,42 procent till 82:10 SEK, och Midsona B föll med 3,36 procent till 13:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,35 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,14 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,26 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,39 procent.

Gomidda: Shrek Forever After

Nej oh nej, ska dårskaperna aldrig ta slut?
Vi talar förstås om dessa ständiga "uppenbarelser" av olika figurer i matvaror. Först nöjde sig människor med att se valfri gudom i sin mat, som Jesus på rostat bröd eller när en potatis tillbads för att vara någon slags inkarnation av Ganesha. Sen kom kändisarna – vi skrev ju bara häromdagen om Elvis i ketchupförpackningen – och nu har den animerade filmfiguren Shrek uppenbarat sig för Lisa Edmonds i Londonförorten Enfield i en tallrik indisk takeaway.
Dock tog hungern över, varpå hon förtärde bevismaterialet, men dock icke förrän hon ordnat bildbevis som återges av brittiska Metro.
Frågan är väl vem som blir nästa figur att uppenbara sig i middagstallriken. Kanske rosa elefanter eller små vita möss, för de brukar ju ramla ur flaskorna när tillräckligt många dylika förtärts.

Email Marketing Powered by MailPoet