foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/10, 2022

Fresh Del Monte satsar på spårbarhet

Fresh Del Monte har köpt 39 procent av jordansk-brittiska företaget Decapolis, som arbetar med blockkedjebaserad spårbarhetsteknik för livsmedelsindustrin. Fresh Del Monte säger självt att köpet är ett led i dess hållbarhetsarbete, och så småningom är det tänkt att Decapolis Food Guard, som spårbarhetstekniken heter, ska implementeras i samtliga Fresh Del Montes verksamheter.

Anrikt ysteri stänger – delvis på grund av Arla

Efter 132 år stänger nu danska Asaa Andelsmejeri, känt för att producera ost med särskilt hög kvalitet, rapporterar danska Food Supply. Pandemikrisen slog mycket hårt mot företagets ekonomi, eftersom den byggde mycket på försäljning till foodservicesektorn, som närmast tvärstannade under perioden. Dessutom har de rusande energipriserna gjort sitt till.
Men man lägger också en del av skulden på Arla, som kunnat betala bönderna bra för mjölken, något som Asaa Andelsmejeri inte kunnat konkurrera med.
Företaget understryker att man varken gått i konkurs eller ställt in betalningarna, utan vill sluta medan man fortfarande kan uppfylla sina åtaganden.

Läcka på AAK

En person fick föras till sjukhus för kontroll efter en ammoniakläcka på AAK Dalby på onsdagen. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Food Monitor.

Ny miljonorder för Umida

Umida har vunnit en ny upphandling på Systembolaget värd omkring fyra miljoner SEK. Det handlar om en ekologisk gin som kommer att lanseras i 375 butiker den första mars 2023.

"Tillsammansvodka" från Absolut

Absolut Vodka lanserar en ny begränsad upplaga, kallad "Absolut Spirit of Togetherness". Mest uppseendeväckande med den är kanske att man denna gång modifierar den ikoniska Absolutflaskan kanske mer än någonsin tidigare.
"Det flätade mönster som pryder årets limiterade utgåva är inspirerat av hur allas våra liv är sammanvävda på olika vis", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Cidersnus från Lundgrens

Snustillverkaren Lundgrens lanserar ett nytt snus, Skymning Limited Editon, i samarbete med det svenska ciderkollektivet Brutes. Följaktligen kommer det att ha "smak av vildäpplen och blommiga toner av rosenkvitten", som man uttrycker det.

Full fart för Fuud

Fuud gjorde en ny raketresa på börsen på torsdagen, och steg med 26,22 procent till 0:11 SEK, efter att stundtals ha ökat med över 30 procent. Kopparbergs steg med 4,05 procent till 128:40 SEK, Skåne-Möllan steg med 3,53 procent till 85:10 SEK, och Norcod steg med 3,17 procent till 65:00 NOK.
Eatgood föll med 5,42 procent till 1:14 SEK, medan Probi föll med 3,09 procent till 235:00 SEK och Oatly föll med 2,81 procent till 2:77 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,06 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,72 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,38 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,17 procent.

Gomidda: Saw the ghost of Elvis

Det där med ansikten som uppenbarar sig i olika livsmedel, som Jesus i rostat bröd och allt det där, förekommer ju oftare än vad vi orkar uppmärksamma. Men någon slags pris tas nog av Lisa Ringsell, 27, i skotska Dundee, som menar sig ha sett Elvis Presley uppenbara sig längst ner i en liten portionsförpackning med ketchup på sin lokala McDonald's.
Hon har naturligtvis fotograferat uppenbarelsen, som bland andra brittiska Metro återger – men det värsta är att ketchupfläcken ifråga inte ens är särskilt lik The King of Rock'n'Roll. Liknar det något så är det snarare Iron Man, eller vad säger ni? Döm själva här: https://metro.co.uk/2022/10/05/dundee-mum-spots-face-of-elvis-in-pot-of-mcdonalds-ketchup-17507377/

Email Marketing Powered by MailPoet