foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 05/10, 2022

"Morris köp av Match får EU-godkännande"

Philip Morris planerade köp av Swedish Match kommer att få konkurrensgodkännande av EU-kommissionen. Det erfar Reuters, som hänvisar till källor med insyn. Något officiellt besked kommer inte förrän den 11 oktober, och innan dess vill inte EU-kommissionen kommentera uppgifterna.

Morris förlänger budtiden på Match

Philip Morris förlänger nu tidsfristen som Swedish Match aktieägare har på sig att acceptera dess köpbud på företaget. Ny deadline blir 4 november. Däremot höjer man inte budet, vilket flera aktieägare ansett vara nödvändigt.

Mars kakao i Europa ska bli hållbar – nästa år

All kakao som bjässen Mars använder inom EU ska vara helt hållbart producerad senast nästa år. Det meddelade företaget på tisdagen, rapporterar Foodbusiness.
Mars har arbetat sedan 2018 med att helt gå över till hållbart producerad kakao, där man bland annat vill se till att familjerna som odlar kakaon kan utvecklas och må bra, att deras barn skyddas, att skogar inte skövlas och att odlarnas inkomster förbättras. När man nu aviserar en övergång till enbart hållbar kakao markerar detta en "enorm milstolpe" för företaget, säger dess vice inköpschef för regionen, Benjamin Guilbert.
"Kakao är grundläggande för våra globala chokladmärken och för uppskattningsvis 300 000 kakaobönders uppehälle i vår leveranskedja. Som en av världens största inköpare av kakao har vi ett ansvar att stötta bönderna och samhällena i vår värdekedja", säger han.

Skärpta regler för alkoholreklam – med reservationer

Sveriges Annonsörer, Sveriges Bryggerier samt Sprit- & Vinleverantörsföreningen skärper nu sina rekommendationer för alkoholreklam. Framförallt handlar det om att det blir strängare regler för bilder i reklamen, efter flera rättsfall de senaste åren. Detaljerna i de nya rekommendationerna ska presenteras om två veckor.
Däremot uppmanas inte alkoholföretagen att tillämpa de nya reglerna vid digital marknadsföring mot utlandet – trots att lagen säger att de ska göra det.
"Svenska regler är betydligt striktare än andra länders och svenska företag får svårt att konkurrera. Vi menar därför att reglerna kan utgöra en otillåten exportrestriktion som bör prövas mot EU-rätten. Våra rekommendationer omfattar därför inte marknadsföring som riktar sig mot konsumenter i utlandet", säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Nytt vegomargarin från Carlshamn

Carlshamns Mejeri lanserar ett nytt veganskt margarin i portionsförpackning, kallat Tre Oljor. Namnet syftar på att det görs på raps-, kokos- samt sheaolja.
Margarinet är, enligt företaget, "det enda växtbaserade portionsmargarinet utan palmolja på den svenska marknaden". Dessutom har man fått det att smaka mer salt utan att man tillsatt mer salt, genom att margarinet har en lägre smältpunkt.

Coop och To Good To Go blir rikstäckande

Efter att ha testat på att arbeta tillsammans med matsvinnsföretaget To Good To Go i elva butiker, lanserar nu Coop ett samarbete mellan de två över hela landet. Därmed kommer kunder att kunna köpa mat som riskerar att slängas till lägre pris, samtidigt som Coop får en möjlighet att minska matsvinnet i butikerna.

Välkommen återhämtning för Fuud

Fuud, en av branschens stora strykpojkar, fick en välbehövlig återhämtning på onsdagen och steg med 13,80 procent till 0:09 SEK. Sjöstrand Coffee steg med 5,58 procent till 1:14 SEK, och Agtira steg med 2,27 procent till 15:75 SEK.
Opticept föll med 8,47 procent till 29:70 SEK, Umida föll med 6.97 procent till 3:87 SEK, Norway Royal Salmon föll med 6,78 procent till 140:20 NOK, Salmar föll med 6,59 procent till 337:20 SEK, och Humble Group föll med 6,55 procent till 8:78 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,40 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,34 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,73 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0.76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,01 procent. 

Zoégas stöttar kvinnliga kaffeodlare

Zoégas lanserar årets upplaga av sitt julkaffe, som i år säljs för att stötta kvinnliga kaffeodlare i Chiapasregionen i Mexiko. De kommer att få utbildning i värdekedjan som ska syfta till att de ska kunna försörja sig själva bättre – och att kvaliteten på kaffet ska öka.

Gomidda: Choklad från drottning Victoria

Årgångsviner och vällagrad whiskey i all ära, men choklad från anno 1899? Tja, det finns köpare även för sånt, ty nu har en ask Rowntree's chokladkakor från detta årtal sålts för dryga 500 GBP, rapporterar brittiska Metro. Säljaren – som gärna vill vara anonym – hade hittat asken i en låda med gammalt skräp uppe på en vind i brittiska Lincolnshire.
Men så har också chokladasken sin speciella historia, ty den var en av dem som producerades på drottning Victorias befallning för att sändas till de brittiska trupperna i boerkriget i akt och mening att stärka stridsmoralen i Sydafrika. Saken komplicerades dock av att de ledande chokladföretagen råkade ägas av kväkare, som var pacifister på religiös grund, och icke alls intresserade av att tjäna pengar på krig.
Lösningen blev att donera chokladen gratis i omärkta förpackningar, men det där sista brydde sig drottningen inte alls om, utan hon lät förse några av askarna med tillverkarens namn – för att det skulle synas att det var riktiga märkesvaror – bredvid ett präktigt porträtt på sig själv, det drottningsliga sigillet, samt texten "South Africa 1900".
Det finns några askar kvar hos samlarna, men inte med chokladen inuti bevarad, vilket alltså var fallet i det här fallet, vilket förklarar artifaktens höga värde.
Dock ska man förmodligen undvika att försöka äta den drygt hundraåriga chokladen, men gör man det så minskar väl värdet ändå, så det kan ju kvitta.

Email Marketing Powered by MailPoet