foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/10, 2022

Stor ingrediensinvestering för Orkla i USA

Orkla ska köpa 84 procent av amerikanska Denali Ingredients för 200 miljoner USD. Det är ett företag med 180 anställda som tillverkar ingredienser till glasstillverkning.
Orklas vd Nils Selte säger att just ingrediensmarknaden är intressant eftersom den är fragmenterad, vilket banar väg för konsolidering.

Fler norska fiskföretag stoppar investeringar

Lerøy Seafood och Mowi följer Salmar i spåren och stoppar investeringar, efter den norska regeringens besked om planer på en ny, 40-procentig skatt på laxföretagen. För Ler÷y Seafood handlar det om att ett licensköp värt 123 miljoner NOK återkallas, medan Mowi återkallar ett köp värt 183 miljoner NOK.
De norska laxjättarna har uppmanat regeringen att skrinlägga förslaget.

Vi tröståt oss genom pandemin

Svenskarna spenderade knappt åtta procent mer på alkoholfria drycker under pandemiåret 2020 jämfört med året innan, samtidigt som man ökade alkoholkonsumtionen med nästan fyra procent. Det visar nya siffror från SCB. Samtidigt ökade försäljningen av godis med sex procent och bakverk med hela 11,5 procent – medan frukt minskade med drygt två procent.

Böter för snusk i slakteriföretag

Ello i Lammhult Slakt döms till 90 000 SEK i vite för brister i hygienen, rapporterar Mål & Medel.
Företaget har under en längre tid haft problem med kondensvatten som droppar ned på slaktkropparna, något som tagit lång tid att åtgärda trots propåer från Livsmedelsverket, men denna gång får företaget även vite för att inte ha gjort rent sina knivar efter att ha skurit i slaktkropparna.

Linas samarbetar med Viktväktarna

Linas Matkasse har tecknat samarbetsavtal med WW Viktväktarna om ett gemensamt matkassekoncept, som Linas kunder kommer att kunna beställa.
"Bland annat kan de välja mellan barnvänligt, gluten- och laktosfria rätter, veganska rätter samt flera expressrätter, och snart också WW ViktVäktarnas hela utbud", säger Frida Bredin, marknadschef för Linas Matkasse. 

Ny ekokampanj från Organic Sweden

Organic Sweden satsar nu i 120 utvalda butiker på att visa upp det bästa som finns av organiska livsmedel. Kampanjen sker i samarbete med Arla, Saltå Kvarn, Dava Foods (Lantägg), Smakis, samt Swedish Temptations (Bärta).

Nestlé miljardsatsar på hållbart kaffe

Nestlé ska satsa mer än en miljard CHF fram till 2030 på att kaffet man säljer ska vara hållbart, rapporterar Reuters. Nestlé har tidigare lovat att allt kaffe ska vara hållbart senast 2025, och siktar på att 20 procent av dess kaffe då ska odlas med förnybara metoder, men nu fördubblar man investeringarna för att detta ska ske.
Flera studier har varnat för att hälften av de områden där kaffe odlas idag kan bli oanvändbara till år 2050 på grund av klimatförändringar, torka och sjukdomar, samtidigt som världens stora företag står under tilltagande press från konsumenterna att agera hållbart och klimatsmart.
EU-kommissionen har också flaggat för att produkter som kopplas till miljöskövling eller övergrepp mot mänskliga rättigheter helt enkelt ska förbjudas från att importeras.

Nya nedgångar för laxjättarna

De norska laxjättarna fortsätter att falla efter beskedet om en ny kraftig skatt på deras verksamheter. Salmar föll med 10.29 procent till 361:00 NOK på tisdagen, medan Austevoll föll med 6,01 procent till 69:60 NOK, Norway Royal Salmon föll med 6,00 procent till 150:40 NOK, Grieg Seafood föll med 5,27 procent till 71:05 NOK, och Lerøy Seafood föll med 2,75 procent till 42:48 NOK.
Bland övriga företag föll Eatgood mest, med 13,45 procent till 1:26 SEK, medan Probi föll med 5,26 procent till 234:00 SEK och Olvi A föll med 4,57 procent till 32:35 EUR.
Dalsspira stack iväg med 18,95 procent till 0:45 SEK, medan SImris Alg steg med 14,18 procent till 0:31 SEK, Ice Fish Farm steg med 12,83 procent till 25:50 NOK, Fuud steg med 10:72 SEK till 0:80 SEK, och Oatly steg med 5,97 procent till 2:84 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,83 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 3,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,39 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,20 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,17 procent. 

Gomidda: God Jul

Så ska vi e att få tillönska en God Jul. Ja, för nu börjar väl julsäsongen officiellt, ty nu är det premiär för årets julmust.
Och redan under oktober brukar svenskarna kolka i sig omkring två miljoner liter, och då bara av Apotekarnes must, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige, som tillverkar den. I november stiger mustsmaskandet till sju miljoner liter, och totalt köper svenskarna över 28 miljoner liter Apotekarnes – hur mycket julmust vi gör av med totalt, alla varumärken inräknade, törs vi inte ens tänka på.
Samtidigt finns en tydlig trend mot sockerfri julmust, och Carlsberg tror på försäljningsrekord i år.
Så nu är det väl bara att sätta igång och handla julskinka och lutfisk också.

Email Marketing Powered by MailPoet