foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/09, 2022

Efter skattechocken: Salmar ställer in expansion

Efter den norska regeringens förslag om en ny kraftig skatt på landets stora laxbolag, väljer laxbjässen Salmar att ställa in en planerad expansion av fiskodlingskapaciteten. Denna skulle ha krävt en licens för över 240 miljoner NOK, men den kostnaden tycker sig Salmar inte kunna ta i ljuset av den planerade skattehöjningen.
Salmar passar också på att ge den norska regeringen en känga för att den plötsligt och oväntat kommit med förslaget, och förklarar att det kommer att slå mot laxföretagens framtida investeringsvilja.

Prisstopp på Menigo

Livsmedelsgrossisten Menigo fryser priserna på 100 av sina produkter i 100 dagar.
"Restaurangbranschen går en tuff vinter till mötes", förklarar företaget, medan speciellt jul- och nyårshelgen är den viktigaste perioden för många restauranger.
"Att kunna planera sin meny och hålla budget är avgörande för restaurangernas överlevnad. Genom kampanjen hoppas vi skapa en viss form av trygghet för våra kunder", säger Menigos marknadschef Nina Wahlgren Gill.

Garant samarbetar med Cashewmeetly

Axfood lanserar nya vegetariska bowls under egna varumärket Garant, i samarbete med företaget Cashewmeetly. Idén är att ta tillvara de cashewäpplen som annars slängs, när man skördar cashewnötter, och förädla dem i odlingsländerna samt göra livsmedel av dem, vilka alltså nu även blir basen i de nya Garantprodukterna.

Dagab storsatsar på sol

Dagab ska bygga en solcellspark på taket till sitt nya frukt- och grönsakslager i Landskrona. 30 000 kvadratmeter solpaneler ska det få plats, vilket gör anläggningen till en av landets största, med en effekt om 3,9 Mw.

Polfärskts vd slutar

Ragnar Landin, vd för Polarbröds dotterbolag Polfärskt, lämnar sin post på egen begäran efter fyra år. Han kommer dock att vara kvar till mars nästa år. Under tiden inleds rekryteringen av hans efterträdare.

Spansk citron- och grapefruktskörd väntas minska

Efter den svåra torkan i hela Europa i somras, väntas skörden av citron och grapefrukt i Spanien minska. Nya plantager har visserligen anlagts och bidragit till ökade skördar, men det väntas inte räcka för att ersätta det som torkat bort, enligt de senaste officiella spanska prognoserna som Fruitnet redogör för.
Säsongens citronskörd väntas bli 1,09 miljoner ton, medan grapefruktskörden väntas bli 76 000 ton.

Laxföretag återtog lite mark

Lerøy Seafood steg med 10,26 procent till 42:78 NOK, medan Austevoll steg med 8,54 procent till 73:75 NOK, på en dag där de skadskjutna norska laxföretagen generellt återtog lite mark. Grieg Seafood steg med 6,59 procent till 73:60 NOK och Bakkafrost steg med 4,39 procent till 432:80 NOK.
Skåne-Möllan föll med 6,78 procent till 81:10 SEK, medan Mackmyra föll med 4,55 procent till 2:31 SEK och Sjöstrand Coffee föll med 4,27 procent till 1:01 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,36 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,52 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,77 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,14 procent. 

Gomidda: Surströmmingspolkan... i Malmö går?!

Hade denna tävling hållits längs Höga Kusten hade ingen blivit förvånad. Men faktum är att SM i surströmmingsätning avgörs idag – i Malmö.
En "väldigt påträngande lukt av ruttna sopor" sänker sig följaktligen denna eftermiddag över staden, rapporterar P4 Malmöhus utsände reporter.
P4 Malmöhus har även träffat tävlingens tvåa – var ettan tog vägen vågar vi inte tänka på, men "många som blivit likbleka och börjat darra" har siktats på platsen – en herre som endast omnämns som Samir, och som lyckats förtära en tredjedels kilo på en minut.
"Det känns lite speciellt kan man säga. Man ska nog inte äta så mycket surströmming på en minut som jag har gjort", stönar denne.
Radiokanalen vet att berätta att tävlingen avgörs som en serie dueller, där de tävlande två och två får försöka trycka i sig så mycket surströmming på tid som möjligt. I tävlingsutrustningen ingår följaktligen klocka – samt spyhink.

Email Marketing Powered by MailPoet