foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/09, 2022

HKScans vd sparkad efter vinstvarning

HKScans vd Tero Hemmilä avgår med omedelbar verkan efter att bolaget varnat för att rörelsevinsten i år blir lägre än väntat, om än dock fortfarande en vinst. Företaget menar att det främst är de skenande energikostnaderna som slagit mot det, trots att man försökt vidta åtgärder för att motverka dessa.
Trots det har "styrelsen... och vd Tero Hemmilä.. gemensamt kommit överens om att Hemmilä ska lämna sin post som vd", som det heter i ett pressmeddelande, och även om man inte pekar ut Tero Hemmilä som ansvarig för krisen, är man mindre finkänslig med att antyda att han inte är rätt man för att ta bolaget ur den.
"Just nu krävs brådskande åtgärder för arr förbättra kärnverksamhetens lönsamhet och stärka balansräkningen", säger styrelseordföranden Reijo Kiskola i samma pressmeddelande – med andra ord: Tero Hemmilä är inte den som kommer att kunna vidta sådana åtgärder, och därmed har han alltså uppenbarligen fått sparken.
Juha Ruohola, medlem i ledningsgruppen, tar över som tillförordnad vd medan HKScan söker en permanent efterträdare.

Sushi Yama i rekonstruktion

Restaurangkedjan Sushi Yama ansöker om företagsrekonstruktion för att rädda verksamheten. Samtliga restauranger berörs, liksom andra bolag i koncernen, rapporterar Breakit.
"En stor faktor är att över 50 procent av våra restauranger återfinns i köpcentrum eller i citylägen, vilket innan pandemin var ett framgångskoncept. Dessa har berörts signifikant av restriktioner, minskade gästflöden, förändrat gästbeteende och arbete hemifrån", säger medgrundaren Sargon George till nyhetstjänsten.
Rekonstruktionen kom till stånd först efter att kedjan överklagat tingsrättens avslag på begäran till hovrätten.
Framtiden för de 63 restaurangerna är nu oviss, liksom för de omkring 400 anställda. Enligt vad Foodwire erfar skulle de anställda bara få betalt för förra veckan ut.

Matsvinnet: En tredjedel slängs

Mer än en tredjedel av alla livsmedel som produceras i världen, över två miljarder ton, går förlorade eller slängs varje år. Det visar en ny rapport från McKinsey, skriver Livsmedelsnyheter. Svinnet uppstår i lika delar både i leden före samt efter maten når handlarna.
En tredjedel består av produktionsöverskott, en tredjedel består av skadade och oätbara livsmedel – och en tredjedel består av livsmedel som anses för fula för att kunderna ska vilja köpa dem.
"Vi beräknar att det är möjligt att minska livsmedelsförlusterna med mellan 50 och 70 procent", säger Björn Timelin, expert på livsmedelsbranschen och partner på McKinsey. "Det är en tragedi att så mycket mat aldrig blir uppäten samtidigt som hundratals miljoner människor lider av hunger, och det är extra besvärande med tanke på att stora mängder av jordens resurser används helt i onödan".

Gasläckor oroar fiskare

Läckorna i de ryska gasledningarna Nordstream 1 och 2 i Östersjön oroar nu svenska fiskare, eftersom läckorna utanför Bornholm råkar ligga precis där torsken brukar leka. Dessutom brukar många fiska där nu när säsongen för sill och skarpsill startar, säger Anton Paulrud, vd på branschorganisationen Swedish Pelagic Federation (SPF).
"Främst är jag orolig för torsken. Den har vissa lekområden i just de här områdena och den är ju illa utsatt redan som det är. Torskfisket är nästan stoppat i Östersjön och man försöker få upp populationen igen, och så händer det här. Frågan är vilken effekt det får", säger han till Dagens Nyheter.
"Man vet ganska lite om sådant här", säger Thomas Dahlgren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet, till samma tidning. "Det finns inte många studier, och inga alls som är gjorda i Östersjön, som ju är ett ganska speciellt innanhav".
Miljöpåverkan består dels i att metangas läcker ut, dels i att man varken kan eller får segla i området medan gasen läcker ut, inte minst eftersom båtar som seglar in i området riskerar att sjunka.
På torsdagen kom besked om att gasen förmodligen kommer att fortsätta att läcka till och med måndag.

Jätteavtal för Agtira-Greenfood

Agtira tecknar avtal med Greenfood värt 80 miljoner SEK över tio år om leverans av "miljontals gurkor" till Greenfood. Gurkorna ska odlas på en ny anläggning om 3 000 kvadratmeter, som Agtira ska bygga i anslutning till Ica Maxi i Haninge.
Anläggningen – vilken man i våras kom överens med Greenfood om att bygga – var från början tänkt att göra Icabutiken självförsörjande på gurkor året om, men man kom också överens om att Greenfood skulle ta hand om och sälja överskottet.

"Just add Dole" – nytt conveniencekoncept från jätten

Dole Nordic lanserar nya conveniencekonceptet "Just add Dole"; nio "nya, goda, gröna och tidssmarta produkter för den svenska marknaden", som man uttrycker det. Tanken är att man bara ska kunna blanda innehållet med kryddorna, dressingen och/eller toppingen som följer med, tillaga i ugnen, samt servera.
"Vi ville ta fram produkter för alla som vill äta god, bra och lättlagad mat, även de dagar då tiden inte riktigt räcker till, när inspirationen helt enkelt inte finns, eller när man vill lägga fokus på att laga riktigt gott kött, eller fisk och lägga mindre tid på tillbehöret", säger marknadschefen Sara Boklund.

Stor förlust för Harboes

Danska Harboes Bryggeri redovisar en förlust före skatt för räkenskapsårets första kvartal om -4,33 miljoner DKK (+13,39). Omsättningen steg till 420,90 miljoner DKK (380,41).

Danone satsar mot hunger – i USA

Danone ska satsa 22 miljoner USD på att hjälpa amerikanerna att äta nyttigare – och att ha råd att äta överhuvdtaget. Satsningen presenterades på president Joe Bidens konferens "Hunger, Nutrition, and Health" och väntas i olika hög grad beröra 30 miljoner amerikaner.

Fortsatt fiskras på börsen

De norska laxbolagens våldsamma ras från onsdagen fortsatte, om än i mindre skala, på torsdagen. Bakkafrost föll med 12,83 procent till 414:60 NOK, Norway Royal Salmon föll med 8,94 procent till 144:60 NOK, Lerøy Seafood föll med 8,10 procent till 38:80 NOK, och Austevoll föll med 6,28 procent till 67:95 NOK.
Bland övriga företag föll bland andra Oatly med 8,24 procent till 2:56 USD; Humble Group med 7,47 procent till 9:16 SEK, och Veg of Lund med 5,37 procent till 6:35 SEK.
Skåne-Möllan steg med 8,75 procent till 87:00 SEK, medan Fuud steg med 3,89 procent till 0:07 SEK och Lohilo steg med 3,41 procent till 1:76 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,62 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 2,44 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,68 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,58 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,05 procent. 

Gomidda: Kaninte planka mer

En liten chokladkanin inslagen i guldfolie är en av de chokladstycksaker (FINNS det inget bättre ord?!) som säljs på Lidl under eget varumärke. Det har lett till viss upprördhet hos schweiziska godisjätten Lindt & Sprüngli, i vars sortiment bland annat ingår en chokladstycksak (nu MÅSTE vi uppfinna ett nytt ord!) i form av en liten chokladkanin inslagen i guldfolie.
Nu har en federal domstol i Zürich dömt till den senares fördel, eftersom den var först, och beordrat Lidl att sluta sälja chokladstycksaker (vi orkar inte...) i form av små kaniner inslagna i guldfolie, samt omgående förstöra kvarvarande lager.
Lindt & Sprüngli har haft anledning att dra härmisar inför rätta tidigare, bland annat inför EU-domstolen, när man bråkade som mest med ett österrikiskt företag om rättigheterna till chokladsty... äh, ni fattar.
Uppmaningen till plankarna blir följaktligen: Kanniinte hitta på något eget, era fuskisar?

Email Marketing Powered by MailPoet