foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/09, 2022

Skattechock för norsk laxindustri

Norges regering planerar att införa en skatt om 40 procent för de stora – och mycket lönsamma – laxodlingsföretagen i landet från och med nästa år. På så sätt räknar regeringen med att dra in uppemot fyra miljarder NOK extra till statskassan.
Men enligt Pareto Securities beräkningar innebär detta en sammanlagd skattesats på 62 procent för de stora laxföretagen, och beskedet har fått laxjättarna att rasa – både på börsen och i mer figurativ mening.
"En näringsfientlig straffskatt", kallar laxjätten Salmars vd Linda Aase förslaget, och samma uttryck används av Lerøy Seafoods ledning
"Skatten skulle ha betydande negativa konsekvenser för samtlig industri kopplad till havsbruket och tillhörande arbetstillfällen som skapas där", säger Linda Aase, medan Lerøy Seafood vädjar till Stortinget att stoppa förslaget.
Regeringen motiverar skatten med att laxbolagen utnyttjar naturresurser för sin verksamhet.

Arvid Nordquist ny distributör för Häagen-Dazs

Det blir Arvid Nordquist som tar över distributionsavtalet för glassvarumärket Häagen-Dazs i Sverige, efter att Lohilo nyligen förlorat det. Vid årsskiftet sker överlämningen av det General Mills-ägda varumärket.

Svenskt barnmatsbolag expanderar

Svenska barnmatsbolaget Alex&Phil får investeringsföretaget JCE och investeraren Nicklas Storåker som nya delägare. Hur mycket pengar dessa satsat i bolaget har inte uppgetts, mer än att pengarna gör det möjligt att skala upp marknadsföring och försäljning och nå nya marknader. 2027 hoppas man finnas på de största marknaderna i Europa, och ha sjufaldigat sin omsättning till 200 miljoner SEK.

AAK lånar halv miljard till grön omställning

AAK har tecknat ett nytt lån om 500 miljoner SEK, i akt och mening att kunna snabba på sin minskning av koldioxidutsläpp. Bland annat kommer pengarna att gå till investeringar i biomassepannor i danska Århus, vilka ska eldas med sheamjöl, en biprodukt från utvinningen av sheaolja. Askan efter eldningen ska kunna användas som gödning.

Svenska Agitator vinner upphandling i Finland

Agitator Whiskymakare har vunnit en ny upphandling på Finlands motsvarighet till det svenska Systembolaget, Alko. Det är företagets single malt-whiskey som kommer att finnas på de finländska hyllorna från och med nästa år. Distributionen sker i samarbete med svenska Galateas finländska dotterbolag.

Sockeraffär överklagas

Det amerikanska justitiedepartementet överklagar nu beslutet att avvisa dess försök att stoppa US Sugars uppköp av Imperial Sugar. Departementet framhåller att ett uppköp skulle innebära att bara två aktörer skulle dominera marknaden i sydöstra -uSA, med åtföljande prisökningar.
US Sugar svarar att affären bland annat skulle förbättra USA:s självförsörjningsgrad på socker.

Laxslakt på börsen efter chockbesked

Den norska regeringens förslag om en ny chockhöjd skatt på landets stora laxbolag fick de senare att falla nästan mangrant på börserna – i de flesta fall med tvåsiffriga procenttal. Salmar rasade mest, med hela 30,31 procent till 379:80 NOK, medan Lerøy Seafood rasade med 27,52 procent till 42:22 NOK, Grieg Seafood föll med 26,65 procent till 71:00 NOK, Norway Royal Salmon föll med 22,91 procent till 158:90 NOK, Austevoll föll med 21,71 procent till 72:50 NOK, och Mowi föll med 18,91 procent till 137:90 NOK.
Bland övriga företag föll Fuud mest, med 11,16 procent till 0:07 SEK, medan Eatgood föll med 10,15 procent till 1:46 SEK och Biogaia föll med 6,48 procent till 72:71 SEK.
Agtira steg med 7,10 procent till 16:60 SEK, Lohilo steg med 4,55 procent till 1:70 SEK, och Humble Group steg med 2,91 procent till 9:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,51 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,80 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,35 procent. 

Gomidda: Snusk-

Så kan vi berätta att årets första svenska hummer sålts – för en tiondel av förra årets pris.
Den första lådan som auktionerades ut på Göteborgs Fiskauktion såldes för motsvarande 7 000 SEK per kilo, medan förra årets pris var 77 000 SEK och rekordet – från 2012 – ligger på 102 000 SEK.
Om denna priskollaps får någon inverkan på den övriga galopperande matprisinflationen återstår kanske att se. Men i vilket fall kan man kanske tycka att även en hummer som säljs för sju lakan kilot nog förtjänat förledet snusk-.

Email Marketing Powered by MailPoet