foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/04, 2020

Glutenfritt bageri återuppstår

Friends of Adam, ett bageri i Bromma som sysslar med glutenfria produkter och som gick i konkurs förra månaden, återuppstår med Bake My Day som ny ägare.
"Vi har känt till Friends of Adam under en längre tid och tyckt att det varit ett väldigt fint varumärke. När vi fick reda på vad som hänt så ville vi verkligen inte att det varumärket skulle gå under och vi ville fortsatt kunna erbjuda kunderna de här fantastiska produkterna", säger Daniel Granholm, bagerichef på Bake My Day, till Food Supply.
Verksamheten i Bromma kommer dock inte att återupptas, utan hela Friends of Adam ska flytta över till Bake My Days bageri i Huddinge.

Handels: Giriga butiker vantolkar coronaregler

Anställda som korttidspermitteras på grund av coronakrisen riskerar att få mycket lägre lön än de har rätt till. Orsaken är att vissa arbetsgivare väljer att minska de anställdas arbetstid så mycket som kollektivavtalet tillåter innan de beräknar permitteringslönen för dem. Det säger Handelsanställdas förbund, som nu förhandlar med Svensk Handel om hur reglerna ska tolkas.
"Det drabbar våra medlemmar ohemult hårt på grund av arbetsgivarnas girighet. Det är fruktansvärt illa", säger Handels ordförande Susanna Gideonsson till Handelsnytt.
Facket vill istället att permitteringslönen ska beräknas på hur mycket den anställde faktiskt har jobbat de senaste tre månaderna. Svensk Handel har avböjt att kommentera saken.

Tre av fyra köper Fairtrade

74 procent av svenskarna handlar Fairtrademärkt, och räknat i pengar har försäljningen ökat med tio procent under 2019 till i snitt 433 SEK per person. Det visar en ny undersökning från Sifo. Mest ökade choklad, godis och kakor – med 42 procent – medan Fairtradevin ökat med 23 procent. Idag är även till exempel var tionde kopp kaffe och var sjätte banan som säljs i Sverige Fairtrademärkt.

Nej till större befogenheter för skyddsombud

Regionala skyddsombud kommer inte att få tillträde även till arbetsplatser där facket inte har några medlemmar. Det står klart sedan ett förslag från regeringen om att utöka skyddsombudens befogenheter till att innefatta just det stoppats i riksdagen av SD, M, KD, C och L.
"Det är provocerande att högerpartierna röstar nej till förslaget. Det visar att de inte tar allvarliga säkerhetsbrister på svenska arbetsplatser på allvar," säger Livsmedelsarbetareförbundets andre ordförande Jolan Wennberg.
"Vi ser dagligen hur våra lokala och regionala skyddsombud upptäcker risker och i samarbete med företagen utvecklar arbetsmiljöarbetet och skärper säkerhetsrutiner", säger han.

Ökad vinst för Match

Swedish Match ökade sin vinst före skatt med 35 procent till 1,52 miljarder SEK under första kvartalet i år. Omsättningen exklusive tobaksskatter steg med 24 procent till 4,03 miljarder SEK. Företaget räknar med att den ljusa utvecklingen kommer att fortsätta under året.

Marabou lanserar äppelpajchoklad

Marabou lanserar en ny variant av sin mjölkchokladkaka med smak av äppelpaj.

Stort ras för livsmedelsindex

Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI rasade i ännu högre grad på måndagen än på fredagen, och hade på eftermiddagen fallit med 7,35 procent, till stor del på grund av att AAK föll med 9,13 procent till 149:70 SEK och Agromino föll med 6,25 procent till 12:00 SEK. Mest föll dock Dalsspira, med 9,09 procent till 4:00 SEK, medan Eatgood föll med 5,71 procent till 2:31 SEK, Biogaia föll med 3,45 procent till 476:00 SEK, och Harboes Bryggeri föll med 2,57 procent till 53:00 DKK.
Simris Alg steg mest i branschen, med 5,88 procent till 0:90 SEK, men annars var det finsk dominans i topp där Kesko A steg med 5,19 procent till 56:80 EUR, Kesko B steg med 5,04 procent till 59:45 EUR, HKScan steg med 3,35 procent till 2:16 EUR, och Apetit steg med 3,00 procent till 8:24 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,32 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,63 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,72 procent. 

Gomidda: Kim tji?

Medan världen spekulerar i huruvida Nordkoreas ledare Kim Jong-un, 36, fortfarande lever eller om det är tji Kim och han har dukat under för en misslyckat hjärt- och kärloperation, som det ryktats om på sistone, kryper det nu fram detaljer om diktatorns matvanor, som de senaste tio åren fått honom att närma sig klotets perfekta form med en uppskattad matchvikt om 127 kilo på en längd om knappt 168 centimeter (ni får räkna ut BMI själva, men ta fram den stora räknestickan).
Enligt Kim Den Tredjes förre kock Kenji Fujimoto brukade den föregående sätta i sig två flaskor Cristal-champagne om dagen (styckpris på Systembolaget 2 150 SEK per flaska, om han hade fått för sig att handla där), foie gras och Wagyukött där prislappen närmar sig det dubbla, samt förstås Kobebiff, hajfenssoppa och Emmentalerost samt andra maträtter som definitivt lägger sig som Michelindäck runt byxlinningen, rapporterar Daily Mirror.
Att det enligt samstämmiga utländska bedömare råder hungersnöd för resten av befolkningen i landet tycks följaktligen inte bekymra den gode Kim – alltmedan han uppenbarligen sätter i sig mellanskillnaden.