foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/09, 2022

Matpriserna ökar som på 80-talet

Svenska livsmedelspriser stiger nu lika kraftigt som på 1980-talet, det årtionde då matpriserna steg snabbast i modern tid. Det visar en studie som Statistiska Centralbyrån (SCB) har gjort, rapporterar Sveriges Radio. Kaffe, mjölk, margarin och vitkål finns bland det som ökar mest i pris.

Paulig öppnar fabrik i Belgien

Paulig öppnade idag en ny fabrik för tortillas i Roeselare i Belgien, 10 000 kvadratmeter stor. Den har kostat 45 miljoner EUR och skapar över 60 nya jobb, vilket gör den till Pauligs största investering utanför Finland någonsin.
Suget efter texmexprodukter ökar i hela Europa, och Paulig vill göra haka på vågen genom den nya fabriken som byggs bredvid företagets befintliga på platsen.
"Pauligs ambition är att på sikt dubbla Tex Mex-verksamheten i Europa och fabriken är en viktig del i förverkligandet av detta. Fabriken stärker också vår innovationsförmåga, vilket gör att vi kan utveckla kategorin ytterligare", säger Pauligs vd Rolf Ladau.

Foodora växer snabbt

Foodora ökade sin omsättning för helåret 2021 med hela 461 procent till 3,98 miljarder SEK. Ökningen beror delvis på att man breddat sortimentet genom att bli mer av återförsäljare och mindre av förmedlare.
"Det är vår förmåga att agera snabbt och flexibelt, att ändra kurs när det behövs, som medfört att vi är där vi är idag", säger vd Hans Skruvfors.
Rörelseresultatet steg med drygt 39 miljoner SEK till 40.2 miljoner SEK.

Mat-Tina lanserar vin

Kockstjärnan med mera Tina Nordström lanserar nu ett eget vin i samarbete med Giertz Vinimport. "The Piemonte Barbera" heter det, ett rött vin från en av Italiens mest kända vinregioner, och beskrivs på klassiskt Tina-vis som "jättegott till både pizza och ragu bolognese".
"Om Barbera hade haft hår skulle det ha varit rosa, säger Tina Nordström.

Nya ras i börsbottnen

Fuuds och Dalsspiras svårt sargade aktier fick sig ännu en törn på fredagen, och föll med 12,31 procent till 0:07 SEK respektive 11,76 procent till 0:45 SEK. Mest i branschen föll dock Lohilo, med 14,11 procent till 2:10 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 6,47 procent till 81:00 SEK.
Eatgood steg samtidigt med 17,33 procent till 1:76 SEK, medan Veg of Lund steg med 8,76 procent till 5:71 SEK och Harboes Bryggeri steg med 6,08 procent till 69:80 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,09 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,92 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,79 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 4,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,48 procent. 

Gomidda: /)&@£∞(&%!!!!!!

Ja, vi vågar helt enkelt inte skriva ut i klartext vad vi misstänker blev reaktionerna hos den ständigt lika, frispråkige kockstjärnan Gordon Ramsay, men vi kan nog garantera att det inte var något tryckbart, när han fick på tafsen nyligen för marknadsföringen av sin gin.
Ty som alla kändisar med självaktning har förstås även den koleriske kocken Ramsay ett eget alkoholmärke, som tillverkas i samarbete med skotska Eden Mill och lanserades förra året. Men när det skulle marknadsföras var det någon reklamare som tog i så hen sprack, ty det hette om denna Gordons Gin eller vad man nu ska kalla den, att den innehöll "mer kalium än bananer, mer C-vitaminer än apelsiner". Och inte skulle detta heller förstås som att ginet varken innehöll bananer eller apelsiner, ja, ni förstår.
Men sådana påståenden får man ju inte komma dragandes med om man inte kan bevisa dem, vilket alla ni läsare redan vet, och följaktligen skred det brittiska reklamorganet Advertising Standards Authority in med full auktoritet och stoppade tilltaget, rapporterar Just-food.
Eden Mill medger att man lät sig ryckas med av chansen att få samarbeta med Gordon Ramsay – uppenbarligen alldeles ovetande om vad sådan hänryckning kan leda till, när den synas i sömmarna av Gordon Ramsays skoningslösa blick, som alla vi andra sannerligen sett. Kanske dags för destilleriet att skaffa en TV?

Email Marketing Powered by MailPoet