foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/09, 2022

Burägg förbjuds i Danmark

Danmarks regering har beslutat att förbjuda produktion av ägg från burhöns. Från och med nästa år blir det förbjudet att starta ny sådan produktion, och den befintliga kommer att få tolv år på sig att fasa ut den.
Nästan vart femte ägg i Danmark är ett burägg idag.

"Axfood kan ta marknadsandelar"

Axfood kan komma att ta marknadsandelar inom den svenska dagligvaruhandeln i allt raskare takt. Det bedömer Danske Bank i en ny analys. Axfood har vuxit dubbelt så snabbt som den svenska dagligvarumarknaden under andra kvartalet, en utveckling som Danske Bank räknar med kommer att fortsätta, inte minst eftersom Willys lågprisprofil gynnas av att kunderna letar efter allt billigare mat.
Däremot kommer Axfoods resultat att dras ner av ökade omkostnader, enligt banken, som därför trots allt nedgraderar företagets aktie.

Arla rör om i gräddfilsgrytan

Arla flyttar produktionen av gräddfil från Stockholm till Linköping efter 40 når i huvudstaden. Samtidigt byter man förpackning från den tidigare tegelstensformen till en ny bägare.

Miljonorder till Umida

Umida har fått en beställning på Piña colada på 250-mlburk från Systembolaget. Ordern uppskattas till ett värde av omkring sex miljoner SEK.

Ny julporter – från Lakritsfabriken

Skånska Lakritsfabriken lanserar en ny mörk porter smaksatt med lakrits till jul, i samarbete med Benchwarmers Brewing Co.

Bara grön el för Arla i Danmark

Arla Foods ska helt gå över till grön el i Danmark senast 2025. Det sker genom att man tecknat ett tioårigt avtal med Eurowind Energy, som ska leverera den. Produktionen ska ske vid en vindkraftspark på nordvästra Jylland.
Arla Foods vill bli helt koldioxidneutralt senast 2050.

Axfood föll efter bankanalys

Danske Banks nya analys av Axfoods framtid, vilken kom fram till att kedjan visserligen kommer att ta marknadsandelar men få sin vinst påverkad av ökade kostnader, sänkte dagligvarukoncernens aktie med 10.96 procent till 279:40 SEK på torsdagen. Agtira föll med 8,89 procent till 16:49 SEK, medan Opticept föll med 5,91 procent till 27:05 SEK.
Veg of Lund steg med 12,10 procent till 4:96 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 8,05 procent till 1;02 SEK och Eatgood steg med 7,53 procent till 1:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,17 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,41 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,48 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,36 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,13 procent. 

Gomidda: Lyxis

Just som man trodde att man hade hört och sett allt, blir vi nu medvetandegjorda av den senaste trenden inom livsmedelsområdet. Men det är inte varken konserverad gröt eller kranvatten på flaska, och inte ens färdigfrusen is: nu finns det en marknad för gourmet-is.
Gourmetis är isbitar som ska ha längre hållbarhet och skärs ut med precisionsverktyg så att den ska ha en perfekt cylindrisk form, förklarar Ivan Villalba vid Know Ice i en podcast med Foodbev.
"Om man till exempel ska avnjuta en dyr Kentuckybourbon, kommer gourmetisen att se fantastisk ut – och kommer inte att spä ut drycken", berättar han.
Gourmetis kan dessutom skräddarsys efter behag och efter vilken framtoning man vill ha i sin marknadsföring, med mera med mera. enligt Ivan Villalba.
"Det här börjar bli riktigt lönsamt i Europa", hävdar han.
Nu väntar vi väl bara på smaksatt gourmetis till drinken. Eller varför inte smaksatt luft på burk?

Email Marketing Powered by MailPoet