foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/09, 2022

Ännu en ägare säger nej till Morris bud på Match

Även investeringsföretaget Framtiden säger nej till Philip Morris köpbud på Swedish Match. Budet om 106 SEK per aktie är "alarmerande lågt", anser bolaget enligt Dagens industri.

Skolor minskar på köttet i dyrtider,

30 av 143 undersökta svenska kommuner kommer att servera mindre kött till eleverna för att spara pengar. Hela 113 kommuner kommer rent allmänt att satsa mindre pengar på skolmaten av samma skäl. Det visar en enkät från TV4.
Besluten kritiseras av Svenskt Kött, som menar att kött är viktigt som näringskälla, i synnerhet för järn, som många unga tjejer lider brist på. Dessutom, menar organisationen. är en majoritet av eleverna emot enbart vegetarisk mat.

Solrosoljan blir billigare

Priserna på solrosolja är på väg ned igen, efter att de skjutit i höjden som följd av Rysslands invasion av Ukraina, som ju odlar väldigt mycket solrosor. Analytiker räknar nu med att priserna snart kommer att vara tillbaka på normala nivår, rapporterar Fødevarewatch. Tillverkning i fler länder samt minskad användning av solrosolja efter att denna gått upp i pris tros ligga bakom.

Ansiktslyftning för Kronvodka

Anora Group, som idag äger rättigheterna till den klassiska Kronvodkan/Kronobrännvin med anor från 1700-talet, ger både flaska och etikett en ansiktslyftning. Denna ska anknyta till dryckens historia, är det tänkt, "för att uppnå en symbios mellan historia och nutid".
"Med den nya formgivningen vill vi berätta Kronvodkas långa historia", säger Anoras AD Arina Pauli. "Vi har använt oss av en originalillustration av Kronobrännerierna för att ta avstamp där allting startade".

Nytt specialkaffe från Löfbergs

Löfbergs lanserar nya specialkaffet "Balanoor", från Balanoor Estate i sydvästra Indien. Det blir, enligt företaget, "ett runt och fylligt kaffe med söta toner av päron och en kryddig eftersmak".

Skånemejeriers halloumivariant kommer som färs

Skånemejeriers version av halloumi, "Pannoumi", lanseras nu även som ostfärs. Den marknadsförs som en tänkbar ersättning för kött.

Nytt fröknäcke från Leksands

Leksands Knäckebröd lanserar en ny variant av sitt fröknäcke, med smak av ranch, paprika och örter.

McDonald's öppnar igen i Ukraina

McDonald's återupptar verksamheten i Ukraina, som legat nere sedan Rysslands invasion av landet. Till en början kommer man dock bara att erbjuda utkörning av mat. Nästa månad hoppas man däremot kunna öppna åtminstone tre restauranger.

Pepsi slutar med tillverkning i Ryssland

PepsiCo har nu upphört med sin tillverkning i Ryssland, ett halvår efter att man meddelade att man ämnade göra det i protest mot Rysslands invasion av Ukraina. Däremot kommer man att fortsätta med att sälja basvaror som mjölk och bröstmjölksersättning i landet, rapporterar Reuters.

Plötslig rusch för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan rusade i höjden med 23,42 procent till 93:80 SEK på onsdagen. Det fanns ingen omedelbar förklaring till den stora rusningen.
Oatly Group steg med 2,91 procent till 2:83 USD, medan Kopparbergs steg med 2,73 procent till 142:80 SEK och Novozymes steg med 2,23 procent till 387:75 SEK.
Sjöstrand Coffee föll med 6,99 procent till 0:96 SEK, medan Ice Fish Farm föll med 5,66 procent till 25:00 NOK, Fuud föll med 5,55 procent till 0:08 SEK, och Probi föll med 4,68 procent till 244:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,30 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,28 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,71 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,65 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,57 procent. 

Gomidda: Snåla skottar

En kyrka i skotska Ayrshire, St Andrew’s Free Church, skulle tacka av sin pastor härförleden. Det skulle ske medelst en lunch, för vilken notan slutade på 400 GBP.
Så långt inget konstigt, särskilt som denna summa räckte för att utfordra 40 församlingsmedlemmar och ytterligare 20 "dignitärer", för de är som bekant sparsamma av sig i Skottland.
Om det inte hade varit för det att kyrkan sedan ansökt om bidrag från kommunen för att täcka 95 procent av kostnaderna. Kyrkan själv kunde bara skjuta till 20 GBP, alltså drygt tvåhundra kronor, rapporterar Daily Record.
Men några bidgar blev det inte. Dels, förklarar kommunen., var det alldeles uppenbart en fråga om en intern utgift; dels konstaterar man att kyrkan faktiskt har 35 000 GBP på banken.

Email Marketing Powered by MailPoet