foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/09, 2022

Ny koldioxidbrist under uppsegling

Fyra år efter den stora koldioxidbristen 2018 ser det nu ut att bli en ny brist. Flera bryggerier i Tyskland har tvingats stoppa produktionen av både öl och läsk på grund av att tillgången på kolsyra abrupt tagit slut, rapporterar Handelsblatt. Leverantörerna åberopar force majeure, och höjer priserna kraftigt på den kolsyra som finns.
"Marknaden för kolsyra är tom," säger Carsten Schütz, vd för bryggeriet Apolda i Thüringen, till tidningen. "Om vi överhuvudtaget får någon, kommer vi att få den till tio-tjugo gånger priset. Men i det läget kommer det inte längre att vara lönsamt att brygga öl".

FrieslandCampina har det trassligt i Tyskland

FrieslandCampina, som enligt obekräftade rykten samtalar med Arla om ett samgående, har det kärvt med sina försök att sälja av sin verksamhet i Tyskland. Konkurrensmyndigheterna i Tyskland behöver mer tid för att granska försäljningen till företaget Theo Müller, rapporterar Lebensmittelzeitung.
Affären meddelades i somras, men nu ser det ut att det kommer att ta flera månader till att genomföra den.

Veg of Lunds ekonomichef avgår

Veg of Lunds ekonomichef Emma Källqvist lämnar bolaget för ett toppjobb på danska bolaget Satair A/S i november. Företaget har inlett rekryteringen av hennes efterträdare.

Småländsk ölklassiker gör comeback på riksplan

Många smålänningar och andra sydsvenskar minns ölklassikern Fat21, enligt legenden uppkallat efter det fat som bryggmästaren gick till när han själv skulle tappa upp sig en öl på Nässjö Bryggeri, vilket senare köptes upp av Åbro
Nu lanserar Åbro Fat21 i hela landet från och med nästa månad.
"Det här är en stor lansering för Åbro", säger Camilla Widéen, varumärkeschef på Åbro Bryggeri. "Vi har arbetat med detta i över ett år", förklarar hon, och berättar att det blivit mycket bläddrande bland gamla anteckningar från Nässjö Bryggeri för att få fram rätt sammansättning.

Fyra nyheter från Oumph

Vegetariska köttersättningstillverkaren Oumph lanserar fyra nya produkter, Ch*cken Style Fillet, B*ef Style Chunk, Ch*cken Style Chunk, och Teriyaki Style Chunk.De är särskilt framtagna för att få fler att testa vego, meddelar företaget.
"Vi vill driva det gröna proteinskiftet genom att erbjuda grymt god mat. Vi vill dessutom göra det enkelt att göra skiftet", säger varumärkeschefen Henrik Åkerman.

Löfbergs lanserar is-choco latte

Löfbergs lanserar nya iskaffedrycken Ice Choco Latte, utan tillsatt socker och med låg laktoshalt.
"Försäljningen av iskaffe ökar med drygt 40 procent, och här möter vi upp det stora intresset", säger Lena Rodin, marknadschef på Löfbergs.

Estrella återkallar tacochips

Estrella återkallar ett parti av tacochipsen Sombreros Ranch & Sourcream, eftersom en av råvarorna visat sig kunna innehålla mögel.

Chefsavhopp slog mot Veg

Veg of Lund föll med 15,58 procent till 4:55 SEK på tisdagen, till stor del beroende på att företaget meddelat att ekonomichefen Emma Källqvist avgår. Ice Fish Farm föll med 11,67 procent till 26:50 NOK, medan Sjöstrand Coffee föll med 9,65 procent till 1:03 SEK, Skåne-Möllan föll med 8,43 procent till 76:00 SEK, och Fuud föll med 7,53 procent till 0:08 SEK.
Probi steg med 4,17 procent till 250:00 SEK, medan Kopparbergs steg med 2,04 procent till 140:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,68 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,94 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,49 procent. 

Gomidda: Snippklipp

Litauiska chipstillverkaren Chazz räknar förmodligen med att göra sig ett och annat klipp, när man nu lanserar en variant med smak av äkta kvinnligt könsorgan.
Fast inte bara det, heter det från tillverkaren, ty där är man även oroad för att dagens unga enligt undersökningar bara har en tredjedel så mycket intimt umgänge som tidigare generationer hade i samma ålder – idag är det asociala media som drar istället. Så nu vill man på detta sätt återföra uppmärksamheten till reproduktionsaktiviteterna, åtminstone för dem som fortfarande kan associera doften till sagda aktiviteter.
Riktigt hur själva smaksättningen går till vågar vi inte ens tänka på, men företaget insisterar på att det bara handlar om sedvanliga livsmedelsingredienser, däribland "naturliga aromer," vilket ju kan innefatta det mesta, samt jästextrakt.
Det där senare gör oss aningen betänksamma inför chipsens afrodisiakiska förmåga. Risken finns ju att det snarare blir snipp, snapp, slut.

Email Marketing Powered by MailPoet