foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/09, 2022

Arla + FrieslandCampina = ?

Arla Foods och nederländska motsvarigheten FrieslandCampina planerar enligt vad den nederländska nyhetssajten Foodbusiness erfar ett samgående.
Enligt uppgifter till nyhetstjänsten har Arlas ordförande Jan Toft Nørgaard fört samtal om saken med sin motsvarighet på FrieslandCampina, Sybren Attema. Det ska ha skett efter att Sybren Attema ska ha konstaterat att FrieslandCampina måste gå samman med något annat mejerikooperativ för att klara sig i framtiden, och att Arla då skulle vara den logiska partnern.
Arla Foods har mycket skarpt tillbakavisat uppgifterna som helt ogrundade, men att göra det tillhör också kutymen när uppköps- och samgåendeplaner befinner sig i ett tidigt stadium. Ett samgående mellan bolagen diskuterades även för 17 år sedan, men stötte då på för stort motstånd från Arlas medlemmar. Idag är dock spelplanen en helt annan, med helt andra villkor, och speciellt FrieslandCampina kan mycket riktigt vara i behov av att gå samman med någon, inte minst på grund av problem på hemmaplan och svårigheter att expandera utanför hemlandet, enligt Foodbusiness. Samtidigt har FrieslandCampina stor forskning och utveckling i Wageningen, som Arla skulle kunna vara intresserat av.
Skulle ett samgående bli av, skulle det leda till världens största mejeriföretag, med en omsättning om nästan 23 miljarder EUR. Ett samgående skulle dock kräva godkännande från EU av konkurrensskäl, vilket skulle kunna leda till påtvingade avyttringar.

Nick's och Minecraft har en glass ihop

Svenska Nick's lanserar nu en serie glassar i samarbete med Minecraft, det bästsäljande datorspelet i historien. Ambitionen är att få gamers att äta mer hälsosam glass än den som finns på marknaden idag, enligt de båda företagen.
Glassarna kommer i fyra ketovänliga varianter, som säljs i förpackningar som ska påminna om Minecrafts grafik.

Byte i Aladdinasken

Marabou byter ut Limepralinen mot nya pralinen Apelsinkanel i sina Aladdinaskar, en bit i mörk choklad. Systerasken Paradis får en motsvarande pralin i ljus choklad.

Delicato stänger plastfönstret

Delicato lanserar nu nya konsumentförpackning ar för sina produkter, där det genomskinliga plastfönstret tagits bort. På så sätt räknar man med att minska plastanvändningen med 15 ton per år, som ett led i arbetet mot mer hållbarhet, enligt företaget.
De nya förpackningarna införs successivt allteftersom de gamla säljs slut.

Atria vill stänga fågelslakteri

Atria vill lägga ned sitt fågelslakteri i finländska Sahalax och säga upp de 130 anställda. På så sätt vill man spara in fem miljoner EUR om året, och öka konkurrenskraften för sin fågeldivision. Förhandlingar med facket ska nu inledas.

Nytt ras för Dalsspira

Dalsspira föll med 22,46 procent på måndagen till 0:44 SEK, före bland andra Umida som föll med 11,27 procent till 4:25 SEK, Skåne-Möllan som föll med 9,92 procent till 76:30 SEK, Veg of Lund som föll med 7,60 procent till 5:35 SEK, och LMK Group som föll med 5,91 procent till 7:00 SEK.
Eatgood steg med 8,03 procent till 1:48 SEK, medan Midsona A steg med 5,04 procent till 25:00 SEK, och Agtira steg med 3,83 procent till 19:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,17 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,94 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,64 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,72 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,14 procent. 

Gomidda: Inte denna gången heller

Erkänn. Visst tänkte ni samma sak som vi, vid meddelandet om att Marabou skulle byta ut en pralin i Aladdinasken? Visst flämtade ni till en liten aning, och visst slog hjärtat ett litet hoppfullt extraslag?
Men ack nej. Det var inte den efterlängtade Trillingnöten som kom tillbaka denna gången heller. Så vill man återuppleva denna smak, får man även fortsättningsvis tillverka sådana praliner själv (det flödar över av recept på nätet, ska ni veta), eller försöka buda på de oöppnade askar med trillingnöt som fortfarande läggs ut till försäljning. De vi hittat hittills håller ett utropspris på 250 SEK, men tidigare har sådana sålts för 7 000 till 15 000 kronor, så det är klart att kostar det så smakar det.

Email Marketing Powered by MailPoet