foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/09, 2022

Norrmejerier ska bli störst på mjölk – bokstavligt talat

"Störstmjölken" är namnet.på Norrmejeriers nya förpackning, som rymmer 1,75 liter. Därmed blir man åtminstone störst på mjölk i pappersförpackning – i hela mjölkkylen är det bara Åsens Lantmjölk som är större, med sina tvåliters plastdunkar.
"Vi ser ett tydligt skifte och en växande övergång till större förpackningar", förklarar Norrmejeriers pressansvarige Johannes Eriksson. "Den större förpackningen innebär också ett mindre klimatavtryck då det krävs mindre förpackningsmaterial samtidigt som vi kan transportera mer mjölk i varje lastbil och därmed minskar vi transporternas klimatpåverkan för mjölken".
Samtidigt kommer företagets laktosfria Crème Fraîche påen ny förpackning om ett halvkilo, medan företagets Vaniljyoghurt och Mild Naturell yoghurt kommer i förpackningar om 1,5 kilo, och yoghurtförpackningarna blir dessutom av en ny och mer hållbar typ.

Menigo goes EMV

Foodservicejätten Menigo lanserar ett eget varumärke, Sysco Brands. De kommer att säljas i tre kvalitetsnivåer, meddelar företaget.
"Sysco Essentials bra produkter till ett riktigt bra pris. Sysco Classic trygga och prisvärda produkter med hög kvalitet. Sysco Premium finaste produkter", heter det i ett pressmeddelande. .

Lantmännen ökar i Scandi Standard

Lantmännen har ökat sitt ägande i Scandi Standard till strax över tio procent. Därmed äger man drygt 6,6 miljoner aktier till ett värde av 330 miljoner SEK i bolaget. Så sent som i somras var ägarandelen bara hälften av den nuvarande.

Agtira stegar in i Norge

Svenska foodtechföretaget Agtira har tecknat en avsiktsförklaring med en icke namngiven, rikstäckande grossist i Norge.
"Det här är ett stort steg för Agtira, det första avtalet vi tecknar med en partner utanför Sverige", säger Agtiras verksamhetschef Pontus Lamberg.
Om planerna går i lås med ett bindande avtal, kan alltså Agtiras växthuslösningar komma att spåridas över Norge.
"Marknaden för frukt och grönt i Norge regleras med importförbud en stor del av året, vilket givetvis gör Agtiras teknologier extra intressanta, eftersom de innebär att det växer året runt och det går att skörda fortlöpande, oavsett om det är januari eller augusti", säger Pontus Lamberg.

Pincho Nation startar i Danmark

Svenska restaurangkedjan Pincho Nation har tecknat avtal med sina första franchisetagare i Danmark. Därmed öppnar kedjans första danska restaurang i Randers i november.
Pincho Nation ser framför sig möjligheter att expandera i eb rad av Danmarks största stöder.

DC säger upp 350

Danish Crown säger upp sammanlagt 350 personer vid slakterierna i danska Sæby och Ringsted. Orsaken ör att antalet slaktsvin i Danmark minskar, rapporterar Fødevarewatch.

Brittisk sockerskatt kan skrotas

Den nya brittiska regeringen, med premiärminister Liz Truss i spetsen, överväger att skrota extraskatten på läsk, i folkmun känd som "sockerskatten", som funnits sedan 2015. Det erfar The Times, efter att regeringen bekräftat att man ser över sin strategi mot fetma och övervikt rent allmänt i ljuset av de skenande matkostnaderna.
Den nya premiärministern är känd för att vara emot alltför mycket statlig inblandning i människors privatliv, och har tidigare uttalat sig starkt emot sockerskatten, med motiveringen att den drabbar låginkomsttagarna hårdast. Den nya folkhälsoministern Theresa Coffey tros också vara emot skatten.

Stort steg för Dalsspira

Dalsspira steg på fredagen med 20,73 procent till 0:57 SEK, före Skåne-Möllan som steg med 14,08 procent till 81:00 SEK, Fuud som steg med 3,47 procent till 0:09 SEK, och Probi som steg med 2,94 procent till 245:00 SEK.
Veg of Lund föll med 8,24 procent till 5:79 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 7,26 procent till 1:15 SEK, och LMK Group föll med 6,762 procent till 6:91 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,90 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 2,27 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,43 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,64 procent. 

Gomidda: Korvvalet, del 2

Knappt hade vi väl lyckats göra oss lustiga över Ikeas landsomstörtande beslut att höja priset på sin varmkorv, från fem till hela SJU kronor, förrän möbelkedjan nu backar från planerna och låter priset vara kvar, oförändrat.
"I det här fallet har vi bestämt oss för att lyssna på våra kunder", säger Ikea Sveriges pressansvarige Mattias Hennius till Expressen, utan att närmare ange vad som avses med "i det här fallet".
Ett av våra vanligaste gubbdagis, som också serverar femkronorskorv – och som ingalunda tänkte höja sina priser med ett enda korvöre – muttrar (häpp!) i samma tidning om att alltihop nog bara var en PR-kupp från Ikeas sida, något som möbelkedjan förnekar.
Om detta är änden på denna historia kan man dock givetvis fundera, då korven ju vanligen som bekant har två.

Email Marketing Powered by MailPoet