foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/09, 2022

Matpriserna upp för nionde månaden i rad

För nionde månaden i rad steg de svenska livsmedelspriserna i augusti – med sina modiga 14,18 procent dessutom (se grafik härintill).
Livsmedelspriserna var faktiskt den faktor som mest av alla ökade den svenska inflationstakten med fast ränta (KPIF) till rekordhöga 9,0 procent – vilken i sin tur till och med var högre än analytikernas redan höga förväntningar – och bidrog med 2,0 procentenheter till den siffran. Det var till och med mer än de skenande elpriserna, som "bara" bidrog med 1,8 procentenheter till inflationstakten, men det är förstås ingen kvalificerad gissning att elprisökningarna även ligger bakom en stor del av de ökade priserna på livsmedel.
Sannolikt är dessutom ökningen ännu mer kännbar för "vanliga" konsumenter som varken röker eller dricker särskilt mycket alkohol, för räknar man bort de kategorierna och håller sig till "vardagsmaten", blir den totala ökningen som synes ännu större.

Risk för brist på olivolja

Tillgången på olivolja hotas nu av sommarens torka i Europa, som var en av de värsta i mannaminne. Bara i storproducentlandet Spanien väntas skörden – som inleds nästa månad – rasa med över en tredjedel, enligt analytikern Kyle Holland på Mintec, som CNN talat med. Spaniens jordbruksminister Luis Planas varande nyligen för samma sak, skriver Olive Oil Times.
Samtidigt har priserna på spansk extra virginolja stigit med 15 procent under det senaste året, enligt senaste marknadsdata från EU, och liknande prisökningar syns på olivolja från länder som Italien och Grekland. Under tiden väntas efterfrågan öka på grund av att Rysslands invasion av Ukraina lett till mindre tillgång på solrosolja.

"Morris kan höja budet på Match"

Efter att bland annat aktivistfonden Elliott och svenska investeringsföretaget Protean sagt nej till Philip Morris köpbud på Swedish Match, kan Philip Morris komma att höja budet. Det säger tolv analytiker och handlare som nyhetsbyrån Bloomberg talat med. I snitt tror dessa att budet kommer att höjas med knappt tio procent, från dagens 106 SEK per aktie till drygt 116 SEK.
Just nu ligger aktiekursen på 109:50 SEK.

Hug & Hold istället för inplastade flaskor

Förpackningsjätten Mondi lanserar nya "Hug & Hold", ett pappersbaserat alternativ till den sortens krympplast som brukar sitta runt flerpack med till exempel dryckesflaskor. Den nya varianten är fullt återvinningsbar eftersom den bara består av kraftpapper och wellpapp, som ska tåla de belastningar som förpackningarna utsätts för.

Nya majskakor från Friggs

Midsona lanserar nya Friggs Majskakor Sesamfrö & Havssalt, en glutenfri variant av den klassiska riskakan. Sedan tidigare finns majskakorna även i två andra smaker.

Uppåt för Lohilo

Lohilo Foods ökade med 9,62 procent till 2:85 SEK på onsdagen, före bland andra Ice Fish Farm som steg med 8.30 procent till 30:00 NOK, och Apetit som steg med 2,91 procent till 10:60 EUR.
Skåne-Möllan föll med 6,52 procent till 76:00 SEK, medan Agtira föll med 4,57 procent till 18:75 SEK, Mackmyra föll med 3,81 procent till 2:78 SEK, LMK Group föll med 3,17 procent till 7:02 SEK, och Royal Unibrew föll med 2,68 procent till 530:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,27 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,42 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,50 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,63 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,39 procent. 

Gomidda: Korvvalet

Redan den av våra vanligaste partiledare, som tillgrep debattekniken att vifta med en falukorv i radio eller hur det nu var, må ha gett årets allmänna svenska val namnet "korvvalet" åt eftervärlden. Men nu beseglar Ikea detta med att, ve och fasa, höja priset på sin varmkorv för första gången på en alldeles förskräckligt många år.
Prisökningen sker från 5 till svindlande 7 SEK, en 40-procentig ökning som ligger klart över de senaste livsmedelsprisökningarna i samma kategori som ni läser om på annan plats i dagens Foodwire, men det är klart att har man inte höjt priserna sedan Hedenhös så kommer saken förmodligen i ett annat läge.
Som kompensation halverar möbelkedjan dock priset på vegetarisk varmkorv från 10 till 5 SEK. Ett sätt att styra om valet av korv till vegetariskt, enligt Ikea, så åtminstone där är ju uppenbarligen korvvalet riggat.

Email Marketing Powered by MailPoet