foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/04, 2020

Dagligvaruförsäljningen skjuter i höjden

Försäljningen av dagligvaror i Sverige steg med nästan 13 procent under mars i år, jämfört med samma månad förra året. Den kalenderkorrigerade tillväxten var ännu högre, 14,2 procent, att jämföra med normala tre procent, rapporterar Svensk Dagligvaruhandel. Hamstring särskilt under coronakrisens första tid låg bakom siffrorna, särskilt inom till exempel ris, pasta och konserverad mat.
"Dessutom flyttades en del av matinköpen från restaurangerna till livsmedelsbutikerna", säger vd Karin Brynell.

Fortsatta flaskhalsar för förbättrat försörjningsläge

Försörjningsläget för svenska dagligvaror förbättras stadigt, men fortfarande är det leveranserna som utgör flaskhalsen. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste rapporten från Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), som denna gång frågat 90 företag i branschen under 22-24 april. Bland siffrorna noteras att det nu äntligen ser ljusare ut för produktgruppen flingor, müsli och gryn, medan det till en del är fortsatt besvärligt för konserver och för pasta, ris och mos.
Hela undersökningen finns på https://www.dlf.se/wp-content/uploads/2020/04/dlf-varuforsorjning-prognos_v18-19.pdf?utm_campaign=news&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev

Corona halverade Cloettas vinst

Cloetta redovisar en vinst före skatt för första kvartalet om 60 miljoner SEK (131), ett resultat som till stor del beror på coronakrisen.
"Uppskattningsvis 30 procent av försäljningskanalerna där vi säljer märkesvaror har antingen stängt eller haft ett minskat antal kunder", säger vd Henri de Sauvage-Nolting, som särskilt noterar att företaget drabbats av en nedgång i försäljningen av lösgodis.
Omsättningen minskade till 1,52 miljarder SEK (1,56).

AAK ökade trots krisen – men vinstvarnar ändå

AAK ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 507 miljoner SEK (470), efter att omsättningen ökat till 7,45 miljarder SEK (7,03). Företaget varnar dock för att situationen är fortsatt osäker och att man kan komma att drabbas av stora minskningar i efterfrågan som kan påverka kommande resultat negativt.

Triumf Glass bygger ut

Triumf Glass ska nästan fördubbla storleken på sina lokaler när man i år kommer att bygga ut sin anläggning i Sävedalen med omkring 1 200 kvadratmeter i tre våningar. Detta för att öka sin kapacitet, både för att producera glass och för att minska svinn och göra energianvändningen effektivare. Det mesta kommer att bli fabriksyta, men där blir också kontor och lager, när bygget står färdigt – vilket beräknas till nästa vår.
Hur mycket bygget beräknas kosta har inte uppgetts.

Foodora har nyanställt 300

Precis som andra e-handlare har Foodora fått en skjuts av coronakrisen, och har bara under mars nyanställt 300 personer
"Idag anlitar vi människor i 28 städer runt om i Sverige, vilket i sin tur stärker det lokala näringslivet, då de kan anställa fler människor när de får tillgång till en utökad kundgrupp. Allt detta genererar extra intäkter som stärker den gemensamma välfärden i landet", sägervd Hans Skruvfors.

Mathem tidigare ut i skärgården

Redan sista april börjar Mathem leverera livsmedel i Stockholms skärgård, vilket är tidigare än vanligt. Anledningen är att efterfrågan ökat kraftigt på grund av coronakrisen.

Instacart anställer 250 000

Arbetslösheten når nya rekordnivåer i Coronakrisens spår, men det finns bolag som går mot strömmen. Amazon rekryterar tusentals nya medarbetare, och nu tillkännager i ett blogginlägg amerikanska Instacart att man planerar att rekrytera hisnande 250.000 ytterligare "shoppers", det vill säga personer som handlar och levererar varor till bolagets kunder.

Fairtrade vädjar för krisdrabbade kakaoodlare

G20-länderna måste stiga in och hjälpa världens kakaoodlare under coronakrisen. Det kräver en grupp vd:ar från Fairtradeorganisationer runtom i världen i ett brev till G20:s ordförande, Saudiarabiens kung Salman. Kakaoodlarna är ofta småbönder och löper hög risk att bli sjuka och dö av viruset, framhåller organisationen, förutom att odlarna dessutom redan är bland de fattigaste människorna i världen.

Ny dyster dag på börserna

Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade på fredagseftermiddagen fallit med 4,59 procent, till stor del på grund av att Cloetta föll med 5,41 procent till 22:38 och AAK med 4,87 procent till 165:10 SEK efter sina kvartalsrapporter. Mest föll dock Dalsspira, med minus 7,95 procent till 4:05 SEK, före Simris Alg som föll med 5,78 procent till 0:85 SEK. Bakkafrost föll också, med 5,11 procent till 501:50 NOK, liksom Grieg Seafood som föll med 3,60 procent till 96:50 NOK och Orkla som föll med 3,33 procent till 92:86 NOK.
Mackmyra steg däremot med 7,00 procent till 8:56 SEK, före Scandinavian Tobacco som steg med 5,95 procent till 75:65 DKK, Agromino som steg med 5,60 procent till 13:20 SEK, Midsona A som steg med 4,81 procent till 54:50 SEK och Eatgood som steg med 3,81 procent till 2:45 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,61 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,99 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,91 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,60 procent.

Gomidda: Vaddå stängt?

Det är inte alla amerikaner som livnär sig på blekmedel och andra mer eller mindre verkningsfulla huskurer som torgförs av Vita Huset i dessa dagar. En 42-årig inbrottstjuv i New Haven, Connecticut, passade på när restaurangerna var stängda,, och bröt sig in på en igenbommad kubansk restaurang där han passade på att äta och dricka av hjärtats lust av allt vad huset hade – i fyra dagar i sträck. Minst 70 flaskor alkohol och mat för tusentals dollar hade han satt i sig och/eller fört bort, när ägaren hittade honom liggande på golvet, döddrucken med en flaska rom i handen, rapporterar polisen i området på sin Facebooksida.
Mannen sitter nu häktad i väntan på den fortsatta rättsprocessen, men på polisens mug shot – som kåren så finkänsligt publicerar tillsammans med namnet på den vällustige inbrottstjuven – ser han åtminstone synnerligen välmående ut.
Vilket kanske inte är att undra på.