foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/02, 2023

Brakförlust för Olvi

Finländska bryggeriföretaget Olvi vände till förlust före skatt för fjärde kvartalet till -38,41 miljoner EUR (+6,88). Bara en del är hänförligt till finansiella poster: rörelseförlusten blev nästan lika stor, -35,68 miljoner EUR (+7,18).
Orsaken är kostnadsinflationen, säger företaget, och denna kunde bara delvis hämtas in genom prishöjningar.
Omsättningen exklusive dryckesskatter under samma period steg till 136,12 miljoner EUR (110,64).

Kravmärkt ost på frammarsch

Försäljningen av Kravmärkt ost ökade med hela 79 procent räknat på volym under förra året. Det visar nya siffror från organisationen Krav, som konstaterar att ökningen sammanfaller i tid med lanseringen av en rad nya Kravmärkta ostar från flera tillverkare.
Under 2022 såldes drygt 1 000 ton Kravmärkt ost i Sverige, till ett värde av drygt 103 miljoner SEK.

Svinbra för fläskkött

Den svenska slakten av gris är den högsta sedan 2011 – och är den enda sortens industriell slakt som ökar. Det visar nya siffror från Jordbruksverket.
Under 2022 ökade svinslakten med en procent till 254 300 ton, medan slakten av nötdjur minskade med tre procent till 135 200 ton,, får och lamm minskade med en procent till 4 700 ton, och fågel minskade med över tre procent till 176 100 ton.

Axfood: "Tänk inte på maten"

"Tänk inte på maten" är sloganen när Axfood nu sjösätter en ny kampanj för egna varumärket Garant. Den underförstådda innebörden är att Garant redan skött tankearbetet, och kampanjen blir nu den första större sådana som Axfood gjort för varumärket.
I samband med det knyter man till sig kockstjärnan Siri Barje, som blir ny ambassadör för Garant.

Kreativ cola till Sverige

Coca-Cola lanserar sitt kreativa koncept Coca-Cola Creations i Sverige, där man bjuder på nya smaker och olika samarbeten under begränsade perioder. Först ut blir smaken "Movement", där man samarbetar med den spanska popstjärnan Rosalía och lanserar en smak som enligt företaget ska överraska. Burkarna pryds dessutom av "barnsligt och gulligt klotter som Rosalía själv ritade för hand när hon provade Coca-Cola Movement för första gången", som företaget uttrycker det.

Norsk matprisinflation i nivå med den svenska

Livsmedelspriserna i Nörge steg med 12,0 procent de senaste tolv månaderna, enligt nya siffror från Statistisk Sentralbyrå (SSB). Den ökningen, som bara är ett par procentenheter lägre än den svenska, är den största sedan januari 1982.
Det stora undantaget är choklad, på vilken priserna föll med över 17 procent.

Scandi Standard till väders

Scandi Standard steg med 9,20 procent till 53:75 SEK på fredagen, före bland andra LMK Group som steg med 5,95 procent till 7:12 SEK och Norcod som steg med 3,14 procent till 59:20 NOK.
Sjöstrand Coffee föll med 8,29 procent till 0:752 SEK, medan Lohilo föll med 7,13 procent till 2:345 SEK, Eatgood föll med 6,08 procent till 1:775 SEK, Umida föll med 4,83 procent till 2:76 SEK, och HKScan A föll med 4,32 procent till 0:842 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,55 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,50 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,75 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,97 procent.

Gomidda: Torsk på Alla Hjärtans

Vill man ha inspiration inför Alla Hjärtans Dag på tisdag (sådär, nu har vi påmint er om DET!), kan man till exempel besöka Tekniska Muséet i Stockholm. Där pågår just nu en utställning, vari torskens parningsljud presenteras, rapporterar Studio Ett i Sveriges Radios P1, som även bjuder på smakprov på hur torsken låter när den så att säga når parningsaktens klimax.
Och då talar vi alltså om den där torsken som man i vanliga fall äter, inte om några andra snuskhumrar, ifall ni nu trodde det.
Vår recension av ljuden ifråga, inspelade i havet söder om Norge, är väl att de nog i och för sig har tämligen begränsat värde som afrodisiakum, möjligen beroende på vilken läggning man har. Samtidigt är det ju alltid bra att höra att torsken fortplantar sig med liv och lust, så att det blir fiskpinnar på tallriken även i framtiden.
Även om det låter som ljudet från en oljetanker med skurna ramlager i motorn.

Email Marketing Powered by MailPoet