foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/02, 2023

Breakit: Stora problem på Foodora

Hot från restauranger, rädsla, tystnadskultur – och en dömd våldtäktsman som håller i möten om hot och sexuella trakasserier. Det är några av interiörerna från Foodora som nyhetssajten Breakit nu avslöjar, om än till stor del baserat på anonyma källor.
Enligt Breakits uppgifter har krögare vid ett tillfälle sökt upp en Foodoraanställd i hemmet, medan det hörde till vanligheterna att restaurangägare skällde på personalen för Foodoras agerande.
"Till slut blev det helt normalt för mig att höra hur hen skulle ringa till tidningarna för att Foodora tagit extra debiteringar. Vi var som en armé som bara tog emot allt", säger en av de anonyma källorna.
Cheferna inskred aldrig mot hoten, enligt uppgifterna, eftersom det på företaget "finns en utbredd tystnadskultur".
"Om du tar upp något på ett möte på Foodora är du en måltavla, du skjuter dig själv i foten", säger en.
Trots detta tog en grupp anställda på huvudkontoret till slut initiativ till ett möte, där det även framkom att anställda blivit utsatta för sextrakasserier utanför arbetsplatsen. Foodora valde då att anordna workshops om saken, men den som ledde dem var en person som dömts för våldtäkt, något som inte uppdagades förrän en visselblåsare påtalat saken, genom ett mejl med domen bifogad.
Det mejlet raderades snabbt från företagets mejlserver, och enligt tidningens källor hotades de anställda med "åtgärder" av företaget, ifall de spred saken vidare.
"De sa internt att om ni pratar med någon om det här, eller sprider domen, så kommer ni få se oss vidta åtgärder. De som jobbar på Foodora är så unga, de vågar inte säga emot. De är bara glada över att ha ett jobb", säger en.
Dessutom ledde arbetsgrupperna ingenvart, enligt tidningens källor. De "nya rutiner" som skulle införas för att förhindra framtida hot och trakasserier uteblev.
Den våldtäktsdömde personen fick senare sparken, men flera grumligheter i senare rekryteringar ska ha förekommit, eftersom företaget har svårt att få tag på folk, enligt källorna. Samtidigt ska flera personer ha blivit utköpta från bolaget, mot löfte om att inte yppa något om vad som hänt dem.
"Det är rent personligt. Varje gång det blir någon typ av stor diskussion om saker man har varit med om så har man lyckats tysta ner det. Är man ingen rättshaverist så orkar man inte driva det vidare", enligt en av Breakits källor.
Foodora har varit ovilligt att bemöta påståendena, men medger för Breakit via personaldirektören Åsa Guvå att "det var väldigt olämpligt och där har vi brustit" när man anställde en våldtäktsdömd person. Hon medger också att det förekommit hot från restaurangägare "i några fall, där har vi agerat".
"Att vissa känner att de inte vågar berätta, är något som jag och mitt team kommer titta närmare på", säger Åsa Guvå, som inte vill veta av någon tystnadskultur på företaget.
"Det ska inte finnas en tystnadskultur i vårt bolag. Vi som bolag strävar hela tiden efter att ha en öppen och kommunikativ kultur och vi har exempelvis ett visselblåsarverktyg som anställda kan använda anonymt", säger hon.

Vinstrusning för Scandi Standard

Svenska kycklingkoncernen Scandi Standard ökade vinsten före skatt för fjärde kvartalet till 67 miljoner SEK (8), efter att omsättningen ökat till 3,069 miljarder SEK (2,435). Företaget har framförallt haft framgångar inom färdigmatsområdet, vilket man kunnat kompensera sig för de ökade kostnaderna med, förklarar vd Jonas Tunestål, som samtidigt konstaterar att "det finns avsevärd potential att öka värdet per bearbetad fågel".

Arla ökade omsättningen

Arla Foods ökade sin omsättning för helåret 2022 med 23,2 procent till 13,8 miljarder EUR (11,2). Den svenska delen ökade med 11,4 procent till 1,6 miljarder EUR.
Nettovinsten som delades ut till medlemmarna blev 382 miljoner EUR, eller 2,8 procent av omsättningen, "vilket är i den lägre änden av målintervallet om 2,8-3,2 procent", som företaget uttrycker det.

Dagligvaruhandeln minskade fast den ökade

Den svenska dagligvaruhandeln ökade med 5,7 procent förra året, enligt Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Men med tanke på att inflationen är betydligt högre än så, så minskade snarare handeln, enligt organisationen.
"Efterfrågan har minskat och konsumenterna prioriterar billigare produkter och kampanjprodukter. Samtidigt har det blivit dyrare att driva butik och dagligvaruhandel, med ökade kostnader för bland annat inköpta varor, energi och transport, vilket har utmanat marginalerna i en redan lågmarginalbransch", säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.
Totalt sålde den svenska dagligvaruhandeln för 307 miljarder SEK år 2022.

Dug till Tyskland

Svenska Veg of Lund lanserar nu sin dryck Dug i Tyskland, med hjälp av den regionala partnern CCP. Dug kommer att säljas både inom dagligvaruhandeln och på caféer liksom direkt till livsmedelsindustrin.

Fjällfil Lingon från Norrmejerier

Norrmejerier lanserar nya Fjällfil Lingon, med smak "från äkta bär utan tillsatta aromer", enligt företaget.

Mörkare än mörkt från Löfbergs

"Inferno" är det målande namnet på Löfbergs nya, extra mörka kaffe.
"En intensiv smakupplevelse med rostningsgraden 5+", beskriver företaget kaffet som, och konstaterar att det rönt framgångar i Finland, där det lanserades förra året.

Nytt ryck för Opticept

Opticept steg med 6,19 procent på torsdagen till 12:70 SEK, före bland andra Raisio som steg med 5,41 procent till 2:63 EUR, Salmon Evolution som steg med 5,01 procent till 8:59 NOK, Umida som steg med 3,20 procent till 2:90 SEK och Axfood som steg med 3,03 procent till 255:20 SEK.
Eatgood föll med 6,44 procent till 1:89 SEK, medan Simris Alg föll med 6,30 procent till 0:476 SEK, Viva Wine Group föll med 4,68 procent till 44:80 SEK, och HKScan A föll med 4,56 procent till 0:88 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,39 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,33 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,76 procent.

Gomidda: Restips

Ni som känner lite tvekan inför Foodora efter dagens rapportering kanske kan göra som den brittiske influencern Callum Ryan, som satte sig att räkna på vad det skulle kosta att beställa pizza från Domino's. Och på alternativen.
Det blev alternativet som vann, och inte vilket som helst, ty det visade sig att han kunde flyga till Milano och köpa en äkta italiensk pizza på plats för mindre än det skulle kosta honom att beställa hem till dörren.
Från Domino's skulle det kosta 19:99 GBP, omtalar brittiska Metro, medan flyg till Italien samt inköp av pizza på plats till slut kostade honom 17:72 GBP.
Nu framgår det visserligen inte vad det kostade honom att ta sig till och från flygplatserna, eller vad hemresan kostade, men det hela tas ändå som ännu ett tecken på att pizzapriserna i Storbritannien numera får det att vattnas i ögonen snarare än i munnen på beställaren.
Domino's – som trots priserna inte flyger in sina pizzor direkt från Italien – meddelar dock att man minsann har ett erbjudande om pizza för blott 10 GBP.

Email Marketing Powered by MailPoet