foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/02, 2023

Vinstras för Carlsberg – höjer priserna

Carlsbergs vinst före skatt för andra halvåret rasade med 20 procent till 4,89 miljarder DKK (6,14), efter att omsättningen ökat till 34,82 miljarder DKK (31,43).
Fjolårssiffran höjdes visserligen av stora engångsposter, men även rörelsevinsten minskade, till 5,03 miljarder DKK (5,39).
Företaget flaggar nu för prishöjningar, eftersom vinsten urholkats av högre priser på insatsvaror och energi, trots att man medger att detta kan komma att minska försäljningen. Kostnadskrisen kommer också att påverka siffrorna för 2023 kraftigt, liksom den fortsatta utvecklingen i Ukraina och Kina.
"2023 kommer att bli ännu ett utmanande år", säger vd Ceest 't Hart.

Rekordvinst för Lantmännen – höjer priserna ändå

Lantmännen ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 1,088 miljarder SEK (0,814), efter att omsättningen skjutit i höjden till 22,949 miljarder SEK (17,590). För helåret blev vinsten den högsta någonsin efter finansnetto och justerat för jämförelsestörande poster, 2,536 miljarder SEK (2,202).
Trots det flaggar man för prisökningar på livsmedel, eftersom den divisionen är den som brottats med störst problem på grund av högre priser på råvaror, energi och transporter. Rörelseresultatet för livsmedelsdivisionen, justerat för jämförelsestörande poster, föll till 177 miljoner SEK (260) för kvartalet, medan omsättningen steg till 6,946 miljarder SEK (5,531).

Arla stänger i Sundsvall

Arla lägger ned sitt mejeri i Sundsvall och flyttar produktionen till Kallhäll utanför Stockholm i början av maj. 40 anställda berörs, och produkterna Jämtlandsmjölk och Långfil försvinner.
"Det är ju i huvudsak färskmjölk vi tillverkar här i Sundsvall och ni kunder dricker allt mindre. Det är ett ändrat beteende som pågått de senaste 20 åren", säger Jörgen Thunholm, chef för mejerierna i Sundsvall och Kallhäll, till Östersunds-Posten.
Ysteriet i Sundsvall blir dock kvar, liksom distributionsverksamheten.

Minskad förlust för Eatgood

Svenska foodtechföretaget Eatgood minskade sin förlust före skatt för fjärde kvartalet till -0,99 miljoner SEK (-1,46). Omsättningen steg till 1,57 miljoner SEK (0,77).

Var fjärde restaurang ger felaktig allergiinformation

Var fjärde restaurang, kafé och liknande lämnar felaktig information om ingredienser som kan vara farliga för allergiker. Det visar en undersökning bland över 2 000 sådana serveringsställen i 71 svenska kommuner som Livsmedelsverket har gjort. Värst syndades det när det gäller senap och selleri, följt av mjölk, ägg och gluten – för de sistnämnda tre gavs fel information i fler än 100 fall vardera.
"Att en allergiker så ofta riskerar få fel information på restauranger är mycket allvarligt", säger projektledaren Maria Svensson, som till vardags är enhetschef för livsmedelskontrollen i Malmö stad. "Restauranger och liknande verksamheter har en skyldighet att informera om allergena ingredienser i maten de serverar".

Löfbergs tar mark

Trots att kaffeförsäljningen minskat i Sverige under de senaste två åren har Löfbergs ökat sin försäljning av bryggkaffe med 19 procent under samma period. Det visar en undersökning från NielsenIQ.
"Den positiva utvecklingen innebär att Löfbergs driver kaffekategorin just nu", säger försäljningschefen Björn Norén, som säger att man kommer att fortsätta att satsa på att öka den siffran.

Mondelez riskerar mångmiljonböter för kartell

Mondelez utreds just nu av EU-kommissionen för misstankar om att man begränsat konkurrensen inom choklad, kakor och kaffe inom EES-området. Mondelez uppskattar att detta kommer att kosta företaget minst 300 miljoner EUR, men varnar för att eventuella böter i slutändan kan bli bra mycket högre, skriver Just-food.
Enligt EU-kommissionen ska Mondelez ha begränsat parallellimport, vilket minskat möjligheterna att pressa priserna.

Eatgood steg på rapport

Eatgoods goda rapport gjorde aktien till tisdagens börsvinnare i branschen med en ökning om 8,53 procent till 2:10 SEK. Simris Alg steg med 8,02 procent till 0:539 SEK, medan Lohilo steg med 7,71 procent till 2:585 SEK och Mackmyra steg med 3,17 procent till 2:60 SEK.
Skåne-Möllan föll med 3,51 procent till 96:20 SEK, medan Oatly föll med 3,29 procent till 2:35 USD och Harboes Bryggeri föll med 3,13 procent till 68:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,15 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,29 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,57 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,07 procent.

Gomidda: Haj-aj-aj

Joho, det smakar betydligt bättre än man kan tro, hävdade kinesiska matbloggerskan Tizi häromsistens, när hon lade upp en film som visade hur hon glatt styckade och tillagade en två meter lång vithaj. Myndigheterna var dock inte lika roade, för det finns lagar som förbjuder handel med vissa arter, och Tizi medgav att hon handlat hajen via Alibaba för 7700 CNY, eller drygt 12 000 kronor. Nu tvingas hon böta motsvarande nästan 200 000 SEK, skriver Fortune.
Men stopp ett slag, säger sinologerna ibland er. Det där med hajfenssoppa då? Som ätits i över tusen år i Kina?
Den är helt på utdöende, visar diverse undersökningar, som konstaterar att den stora majoriteten kineser slutat äta rätten helt. Det hör samman med att hajen är hotad – något som fick den kinesiska regeringen att förbjuda rätten vid officiella banketter redan för tio år sedan, och de båda personerna som sålde vithajen till "fenfluencern" Tizi har gripits av polis.
Reaktionerna på asociala media återspeglar den totala attitydförändringen i landet: en av dem, som citeras av CBS, spekulerar till exempel i att Tizi nu inte kommer att behöva laga egen mat på några år – då detta kommer att ombesörjas åt henne av den kinesiska kriminalvården.

Email Marketing Powered by MailPoet