foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/02, 2023

Falukorvsrusch tyder på fattigtider

Försäljningen av falukorv i Sverige ökade med 226 procent under januari i år. Det är den livsmedelsprodukt som ökat mest, allt enligt prisjämförelsesajten Matspar, som undersökt beteendet bland 330 000 besökare på sin egen webbsajt.
Enligt samma analys ökade de stora kedjornas egenmärkesvaror försäljningen med mellan 50 och 100 procent under samma period, medan produkter med lång hållbarhet som konserver och soppor har ökat med 99 procent och frysvaror med 77 procent. Jäst har ökat med 125 procent och mjöl med 112 procent, vilket får Matspar att dra slutsatsen att svenskarna bakar mer bröd än innan.
Det är i sin tur ett tecken på att siffrorna tyder på att svenskarna helt enkelt tvingas ändra sina vanor i takt med att matpriserna skjuter i höjden, enligt Matspars vd Omid Ghanbari.
"Det är tydligt att konsumenterna har haft privatekonomin i åtanke när de handlat i januari i år", säger han.
Den bilden stärks även av att produkter med kortare hållbarhet – och därmed större risk för svinn – är de som minskat mest. Färsk frukt leder minskningen, tillsammans med ekologiska varor – som ju ofta brukar vara dyrare än konventionella.

Spargrisen får betala skinkan

Var femte svensk tvingas nu ta av sina sparpengar för att köpa mat. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo som gjorts på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna – och det oroar Arturo Arques, privatekonom på de bankerna.
"Jag har under mina 35 år i finansbranschen aldrig varit med om att köpkraften fallit så mycket för så många på så kort tid som den har gjort nu", säger han till Dagens Nyheter.
"Om sparkontot behöver användas till löpande utgifter så är det bekymmersamt. Det ska man klara utan att behöva nalla från bufferten", säger Arturo Arques.
Enligt Swedbanks egna kortdata köper allt fler människor lågprisalternativ, något som bekräftas av Kantar Sifos undersökning, där var fjärde säger att de handlar fler sådana än tidigare. Hela 88 procent av kvinnorna och 84 procent av männen säger att inflationen ändrat deras konsumtionsmönster i allmänhet, och nästan lika många säger att det påverkat deras sätt att handla mat.
"Det här drabbar ju främst hushållen som redan lever med små eller inga marginaler", säger Arturo Arques.

"Brutal prisökning" på mat i januari

"Det har varit en brutal prisökning" på vissa livsmedel ni januari. Det säger Ulf Mazur på Matpriskollen, som undersökt priserna på 44 000 dagligvaror, och funnit att dessa ökat i pris med i genomsnitt 1,3 procent under förra månaden.
Bara den ökningen är den största för en enskild månad under det senaste året, enligt Matpriskollen, men vissa varor har dessutom varit föremål för en "chockhöjning", som Ulf Mazur uttrycker det för SVT Nyheter. Bland dessa finns Garant strösocker som ökat i pris med 44 procent, glutenfria makaroner från Ica som ökat med 33 procent, och Tomatjuice Premier som ökat med 40 procent.
Enligt Matpriskollen är snacks och godis den kategori, som stigit mest i pris den senaste månaden, med 3,1 procent, medan fisk och skaldjur är den kategori som ökat mest på ett år, med 20,2 procent.

Kiviks Musteri startar webbshop

Nu ska Kiviks Musteris produkter även gå att handla på nätet. Hittills har de bara sålts i butik, men företaget startar nu även en egen webbutik. På köpet får kunderna möjlighet att köpa produkter som företaget enbart sålt i sina egna butiker i Skåne.

Kris för sydafrikansk citrus

Hela den sydafrikanska citrusexporten till EU hotas just nu, och odlarorganisationen CGA vädjar till den sydafrikanske regeringen om hjälp.
Orsaken är EU:s nya regler för att hindra att den så kallade knätofsvecklaren (Thaumatotibia leucotreta) slinker med i fruktlådorna. Det är en sorts mal, en skadeinsekt som visserligen redan finns till exempel i Västsverige, men som EU vill stoppa, men EU och den sydafrikanska regeringen är ännu inte överens om hur detta bäst ska ske, rapporterar Fruitnet.
Problemet nu är att skördesäsongen närmar sig, och om man inte kan komma överens innan dess, hotas odlarna till en början av extrakostnader om en halv miljard ZAR redan i år, enligt den oberoende analysorganisationen Bureau for Food and Agricultural Policy.
CGA å sin sida varnar för att hela den sydafrikanska citrusodlingen, som sysselsätter över 140 000 personer och drar in 30 miljarder ZAR per år i exportintäkter, är hotad. Nu vill man att den sydafrikanska regeringen kopplar in Världshandelsorganisationen WTO för att lösa tvisten.

Uppåt för Opticept

Opticept steg med 10.70 procent till 12:62 SEK på måndagen, före Sjöstrand Coffee som steg med 8,25 procent till 0:866 SEK, Midsona A som steg med 8,20 procent till 13:20 SEK, Biogaia som steg med 6,19 procent till 101:60 SEK, och Raisio som steg med 5,67 procent till 2:61 EUR.
Lohilo föll med 6.07 procent till 2:40 SEK, medan Oatly föll med 5,70 procent till 2:48 USD, och både Agtira och Umida föll med 3,38 procent vardera, till 22:90 respektive 2:86 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,58 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,99 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,45 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0.71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,62 procent.

Gomidda: Same procedure

Idag är det samernas nationaldag, en dag som förtjänar att uppmärksammas över hela Norden där den firas gemensamt. På flera av skolorna i Sundsvalls kommun sker detta genom att man bjudit på samiskinfluerad skollunch under dagen – exempelvis renköttslimpa med lingongrädde, rostad potatis och sallad med vinteräpple och fänkål. Samtidigt passade man på att informera som samisk kultur, bland annat genom besök av representanter från den samiska föreningen i Västernorrland.
"Jag åt av det mesta", säger eleven Ola på Vibackeskolan på Alnö till SVT Nyheter Västernorrland. "Renköttet smakade lite speciellt, det smakade inte som ko till exempel".
Ett vällovligt initiativ, som det verkar, så man får hoppas att det blir same procedure next year.

Email Marketing Powered by MailPoet