foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/02, 2023

Brakförlust för Midsona

Midsona vände till förlust före skatt för fjärde kvartalet till -33 miljoner SEK (+6), efter att omsättningen ökat marginellt till 1,027 miljarder SEK (1,012). För helåret blev förlusten ännu värre, -529 miljoner SEK (+115), på en omsättning om 3,899 miljarder SEK (3,773).
Enligt vd Peter Åsberg är förklaringen "den exceptionella kostnadsinflation som präglade 2022", vilken man ännu inte kunnat kompensera sig för.
"Våra prishöj­ningar kommer som tidigare kommunicerats framförallt att få genomslag under första kvartalet 2023", säger Peter Åsberg, och framhåller också de besparingar som redan görs.

Skare knäcktes av köttskandal

Danska köttföretaget Skare Meat Packers klarade inte skandalen med 13 år gammalt kött som hittats hos företaget: Rema 1000 och Salling Group – som står bakom Bilka, Netto och Føtex – valde att avbryta samarbetet, och på onsdagen begärde sig företaget i konkurs.
Trots att det inte är olagligt att sälja gammalt fruset kött i Danmark om man kan visa att det är tjänligt, har saken rört upp känslorna i landet. Konsumentorganisationen Tænk kräver till exempel att lagstiftningen skärps, och att slaktdatum ska anges på förpackningarna.
Fødevarestyrelsen å sin sida har polisanmält företaget för att inte ha kunnat ange någon spårbarhetsinformation på köttet, för att ha märkt om 3,5 ton italienskt kött som tyskt – samt för att ha försökt hindra myndighetens kontrollanter att komma in på företaget.

Norske ministern: Nej, vi backar inte alls om laxskatten

Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum dementerar nu uppgifterna om att den norska regeringen skulle vara på väg att backa om de utskällda planerna på en 40-procentig skatt på de mycket framgångsrika fiskföretagen i landet. Skatten – inklusive nivån om 40 procent – är fortfarande lika aktuell som innan.
"Vi har sagt samma sak hela tiden", säger han enligt Finansavisen.
I mars ska förslaget presenteras i Stortinget.

Uppåt för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 14,8 miljoner SEK (11,8).
Omsättningen steg till 79,2 miljoner SEK (60,0), till stor del på grund av att företaget fått mer betalt, och kunnat börja kompensera sig för stigande kostnader, men också tack vare ökade volymer.

Oförändrad vinst för AAK

AAK redovisar en helt oförändrad vinst före skatt för fjärde kvartalet om 633 miljoner SEK. Det sker samtidigt som omsättningen steg till 13,32 miljarder SEK (10,44), och förklaras bland annat av företagets uttåg ur Ryssland samt av ökade kapitalkostnader.
Vd Johan Westman föredrar dock att peka på att rörelsevinsten steg med 18 procent under perioden tll 778 miljoner SEK, eller 14 procent efter valutaeffekter.

Bravo blir partner till Mello

50-årsjubilerande juicen Bravo blir partner till den svenska Melodifestivalturnén. Därmed kommer man att närvara vid alla deltävlingar, bjuda på juice, och hålla i flera aktiviteter på plats, och med hjälp av ett mobilspel ska man lotta ut biljetter till finalen. Dessutom lanserar man en jubiléumsjuice i begränsad upplaga.

Kaffepriset på väg ned

Kaffet är på väg att bli omkring 10 SEK billigare per kilo i handeln, enligt den oberoende sajten Matpriskollen. Orsaken är att kaffeskördarna i Brasilien blivit bättre än väntat, säger Matpriskollens grundare Ulf Mazur till Sveriges Radios Ekoredaktion, samt att efterfrågan minskat och lagren ökat.

Full fart på Lohilo

Lohilo steg med 24,38 procent till 2:50 SEK på torsdagen. Någon direkt orsak kunde inte skönjas; helårsrapporten till exempel kommer först mot slutet av månaden.
Mackmyra steg med 8,70 procent till 2:50 SEK, medan Oatly steg med 5,79 procent till 2:74 USD, Agtira steg med 4,55 procent till 23:00 SEK, och Eatgood steg med 3,58 procent till 1:88 SEK.
De norska laxaktierna rasade mer eller mindre mangrant efter de nya beskeden om att den omstridda laxskatten ska genomföras: Austevoll föll med 6,29 procent till 93:90 NOK, Salmar föll med 6.24 procent till 435:50 NOK, Grieg Seafood föll med 6,13 procent till 85:00 NOK, Lerøy Seafood föll med 5,81 procent till 55:95 NOK, och Mowi föll med 3,86 procent till 179:45 NOK. Midsona B tyngdes av den svaga rapporten och föll med 5,38 procent till 8:97 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 3,50 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,73 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,40 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,62 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,60 procent.

Gomidda: Livets vatten – även för hyn

"Uisge beatha" betyder ju, som alla ni kännare av skotsk gaeliska och/eller whisky, "livets vatten", en benämning som emellanåt kanske kan te sig överdriven. Men för människohyn visar sig whisky nu vara rena dundermedlet, enligt en studie vid farmaci- och life science-fakulteten vid Robert Gordon University i Aberdeen.
Ja, eller åtminstone det som blir över efter whiskytillverkningen och som brukar bli kreatursföda under namnet pot ale, och då bara för utvärtes bruk. I denna substans finns nämligen antioxidanter och andra nyttigheter som får huden att glänsa, enligt studien.
Denna har gjorts med skönhetsproduktsföretaget Zaza & Cruz medverkan, och företaget tänker nu krafsa åt sig slagghögarna utanför de skotska destillerierna och använda biprodukterna ifråga i sina hudvårdsprodukter, enligt Sky News.
Whisky som används för invärtes bruk, däremot, får kanske inte konsumenten själv att se vackrare ut – men däremot dennes tilltänkta krogragg, en insikt som det bedrivits en myckenhet av, om inte forskning, så åtminstone praktiska fältstudier uti under whiskyns och mänsklighetens gemensamma historia. Men det är förstås en helt annan sak.

Email Marketing Powered by MailPoet