foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/02, 2023

Vinstras för Axfood

Axfood minskade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 450 miljoner SEK (705), efter att omsättningen stigit till 19,74 miljarder SEK (17,06). Det sker trots att samtliga segment ökade rörelsevinsten; Willys med 23,8 procent till 425 miljoner SEK, Hemköp med 3,6 procent till 76 miljoner SEK, Snabbgross med 14,6 procent till 51 miljoner SEK, och Dagab med 6,4 procent till 294 miljoner SEK.
Det som istället sänkt vinsten är en drygt 33-procentig ökning av koncerngemensamma förluster till -133 miljoner SEK; en siffra som bland annat inkluderar en kostnad om 20 miljoner SEK för kasserade IT-system.

Axfood: Matpriserna kommer att stiga

Trots drygt 18-procentiga prisökningar på livsmedel det senaste året, och trots att Axfood redovisar en försvarlig – om än minskad – vinst, räknar vd Klas Balkow med att livsmedelspriserna i Axfoods butiker kommer att fortsätta att öka.
"Signalen vi tyvärr får sända ut är att det sker fortsatta prisökningar från leverantörer och i närtid ser vi inte att inflationstrycket går ned", säger han till TT. "Även om vissa råvarupriser går ned ska man komma ihåg att det är från väldigt höga nivåer".

Arla gör största sänkningen på 13 år

Arla genomför sin största sänkning av betalningen till bönderna på 13 år, med 0:34 SEK per liter. Därmed har avräkningspriset fallit med nästan 46 öre bara sedan årsskiftet.
Sänkningen motiveras med fallande världsmarknadspriser till följd av minskad konsumtion – vilket i sin tur förklaras med att kunderna tycker att mejerivarorna är för dyra, rapporterar Finans.dk.

Lantmännen köper lantbruksverksamhet

Lantmännen köper AB Hjalmar Möllers lantbruksverksamhet samt tar över driften av den tillhörande spannmålsmottagningen i Håslöv i sydvästra Skåne. Detta efter att ägaren Bengt Nyhlén beslutat trappa ned och sälja av.
Köpeskillingen för affären, som måste godkännas av Konkurrensverket, har inte uppgetts.

Vinstras för Mondelez

Livsmedelsgiganten Mondelez minskade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 772 miljoner USD (1 143), efter att omsättningen ökat till 8,695 miljarder USD (7,658). Företaget redovisar en rad olika orsaker till minskningen, bland annat kostnader för uppköp, integration av uppköp, samt för en del juridiska turer.

Vinstökning för McDonald's trots minskad omsättning

McDonald'skoncernen fick se sin omsättning minska något under fjärde kvartalet – delvis på grund av att man dragit sig ur Ryssland – till 5,93 miljarder USD (6,01). Trots det ökade vinsten före skatt till 2,34 miljarder USD (2,11).

Dole säljer färska grönsakerna

Dole ska sälja sin division för färska grönsaker till Chiquitas dotterbolag Fresh Express för omkring 293 miljoner USD. Inkomsten ska gå till att stärka ekonomin i allmänhet och kärnverksamheten i synnerhet, säger Doles ordförande Carl McCann.

Axfood föll på rapporten

Axfoods helårsrapport fick underkänt av marknaden, som sänkte aktien med 5,28 procent till 254:70 SEK på onsdagen. Ice Fish Farm föll med 3,11 procent till 28:00 NOK och Oatly föll med 2,05 procent till 2:39 USD.
Midsonas båda aktieslag låg i topp på plussidan: A-aktien steg med 4,35 procent till 12:00 SEK och B-aktien med 3,40 procent till 9:44 SEK. SImris Alg steg med 3,67 procent till 0:4945 SEK och Agtira steg med 3,29 procent till 22:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,53 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,62 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,62 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,95 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,60 procent.

Gomidda: Ät yoghurt istället

När brandmännen på brandstation nummer 5 i Hall County i utkanten av amerikanska Atlanta fick kasta sig iväg för att släcka en bostadsbrand i söndags morse, gick det – som sig kanske bör – väldigt fort. Fast kanske för fort, för de glömde kvar sin frukost på spisen, och då gick det som man kunde tänka sig.
Till råga på all förtret var det kollegerna som återvände från en annan utryckning som upptäckte frukostbranden inne på själva brandstationen, rapporterar Gainesville Times. Fast de behövde inte ägna släckningen av arbetskamraternas slarv alltför stora insatser, ty brandstationen var utrustad med ett ordentligt sprinklersystem – som sig kanske bör – så skadorna blev inte särskilt stora.
Vad det var som tillagades till denna eldfängda söndagsfrukost förtäljer inte historien, men man skulle möjligen kunna se det hela som ett argument för müsli, fil, yoghurt och smörgås med flera mindre brandfarliga livsmedel till frukost istället. Eller som en uppmaning till brandkåren att gå någon av sina egna brandsäkerhetskurser, om sådana finnes.

Email Marketing Powered by MailPoet